Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Damm & berg varé här !

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 05 Feb, 2017 23:11
Vilken spännande vecka detta har varit :)
Att se dammen växa fram har verkligen varit nervpirrande. Både för att det blir så mycket schaktmassor så man hissnar och sen frågan om det ska bli nåt vatten...Först kom inget vatten alls, men nu stiger det stadigt. Vågar vi sen hoppas på att det blir riklig nederbörd resten av vintern så ska det nog fylla på. Stoora maskinerGrävlingen ;) från FroabEn del av dammen har vi endast 2 meter djup, där har det inte kommit något vatten än...hoppas hoppas....Idag finlirade han det sista med jordmassorna. Nu blir det vår tur att så och plantera. Ska bli lite träd och buskar på höjderna. Längst bak på vallen blev det en hög kulle av all leran från hålet. Men det får bli ett långtidsprojekt det här, finns lite annat ta tag i den här tiden...Nu får jag försöka fokusera på frösådder den här veckan som kommer, det har varit svårt i veckan :) Men det blev lite sticklingar och perennsådd i helgen.
Här är mina chilibäbisar.

Mannen har legat platt hela helgen, det lutar åt diskbråck. Och vi som inte ens har börjat därute än. Det var illa! Håll tummarna att det går över fort!

Idag börjar vi...

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 30 Jan, 2017 13:15
Snacka om att vi haft fjärilar i magen inför den här veckan :) Morgonbild idag...sista chansen att se den här bilden...Nu är han igång för fullt, grävmaskinisten. Här ska det grävas bevattningsdamm :) ojojoj vad har vi hittat på.....Schaktar bort matjorden först innan leran från hålet fylls på i nedre hörnet av tomten. Så lägger han tillbaks matjorden ovanpå sen. Dammkontur, ser lovande ut än så länge med leran i botten...
fortsättning följer...

minnen av Siw

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 26 Oct, 2016 23:56
Ibland får man tråkiga besked...
Idag gick mina tankar till Siw som nyligen gått bort, alldeles för tidigt.
Vi bor i Siws föräldrahem och hon brukar titta in ibland och hälsa på.
Vid ett av besöken berättade hon för mig att lönnen på framsidan har hon och pappa Martin planterat tillsammans. Ett kärt minne, det förstod jag, och lönnen känns lite mer speciell efter det <3 Den heter förstås Siws lönn efter det...Vackra pelargoner från utlandet och fuchsior har jag också fått av Siw, hon var en stor blomsterälskare precis som jag. Fina minnen som gör att hon kommer att finnas kvar här på Karlsberg hos oss...

Njuter...

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 21 Oct, 2016 00:00
Bättre och bättre dag för dag....GinnalalönnPimpinellrosen skiftar över i röttBjörnbärCox Orange, mina ympar levererar mängder av dessa favoriter i år :)Kära jordkällareEn självsådd Berberis i ett solgult Vresroshav, så tjusigt kan det bli när man är slarvig :D

Mysigt besök

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 31 Aug, 2016 22:58
Idag har jag haft jättetrevligt besök av Anna som har bloggen Odlarlust (tidigare Lill-Hasta trädgård)
Anna reste hela tre timmar hit för att hälsa på mig, ojoj, det är långt!
Vi har språkat i etern några år och det var verkligen skoj att träffas på riktigt och få gotta oss i att prata trädgård :)
Tack Anna för att du tog dig tid att åka hit till mig :) Och stort tack för den fina honungen!
Två glada odlare

Solen sken så skönt idag igen. Tog en liten powernap i solstolen på em, som tur var ringde någon och väckte mig ;) en svägerska som var kaffesugen :)Städdag

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 11 Mar, 2016 00:10
Fikade i soffan i växthuset idag och fick lust att börja putsa fönstren...för att rensa rent de sista av auriklernaså jag kunde ställa upp dem i nya fina hyllorna :)
Samlingen gick precis in! Doftar ljuvligt av hyacint härinne just nu :)

Vitt igen

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 10 Mar, 2016 11:39
Snö blev det igen. Kom nästan 20 cm tror jag...
Idag skiner solen på det vita och det är så vackert :) Ny belysning monterad i bubbeltält två. Varmt ljus till skillnad mot lysrören. Plockar med omplanteringar dagligen nuSallad på gOch så har vi firat lite i veckan :)

Tillbaks på linjen

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 07 Feb, 2016 23:21
Äntligen lite fart på bredbandet igen :)
Vi har varit utan telefon i drygt två veckor nu och datorn har gått så långsamt, så långsamt...
Idag kom de äntligen ut med en grävmaskin, fast det var söndag. Fel på en kabel på grannens tomt tydligen. Så nu har jag lite telefonarbete att jobba ikapp närmaste veckan...


Det har varit några riktigt härliga milda dagar i denna veckan. Skönt att jobba lite ute igen. Särskilt när solen tittar fram.Jag har startat igång bubbeltältet i växthuset. De flesta frösådder gör jag inne i huset och sen bär jag ut dem till tältet när de grott och vill ha svalare temperatur.
Men en del går att så på plats också, sånt som gror vid lägre gradantal.
Bamse sitter för det mesta mitt i fröpåsehögen :) Och när jag vill ha någon påse får jag vara försiktig för annars bits eller rivs han ;) tror väl att jag vill leka förstås...Skördar fortfarande vintergrönsaker från plasttunneln, kålsorter och cikoriasallat. Tillsammans med morötter i olika färger och nydrivna solrosskott och lökblast så blir det goda sallader :) Ibland åker det med lite vintersallat, rosenplister och ängssyra från grönsakslandet nu också när det tinat fram. Idag har vi jobbat lite, fast det är söndag.
Mannen och jag skurade var sitt bevattningsbord. Bäst att passa på när det hade tinat så att det gick att få vatten i slangen i växthuset. Det brukar normalt inte gå att få vatten härute förrän mycket senare. Inte så mycket tjäle i år alltså.
Sen gick jag in och hämtade kaffe och så tog vi årets första fika i växthuset :)
Legat på över plus 8 grader därute idag när solen värmde på.
Efter en del frösådder och omplantering så gav jag mig på kullen vid bäcken och rensade bort fjolårets ormbunksrester. Och därunder fanns de redan ...Snödropparna förstås :) Hann bli mörkt innan jag var klar.
Jag såg faktiskt anlag till vitsippor också. Snart är vi där...nu går det fort !

Next »