Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Lite om Lisa

Vem är Lisa ?Posted by Lisa i trädgården 16 Jan, 2011 23:47Vem är Lisa ?

Älskar att leva här och nu!

Jag är gift och har två nyss utflugna barn. Jag jobbade under många år på Mariestads-tidningen på annonsavdelningen. Valde att stanna hemma när vi fick andra barnet och har under de här åren jobbat med hushållning och odling, och tagit hand om mina barn förstås.
Mitt bidrag till hushållskassan har blivit outgifter och baklänges-pengar.


Det som är min största drivkraft i allt är engagemanget för vår natur och miljö och att värna om vår Jord.


Började odla för ca 25 år sedan på grund av mitt stora miljöintresse och att jag
ville ha giftfri mat. Först på lånad mark och för 20 år sedan flyttade vi hit till Karlsberg.

Först odlade jag nästan bara ätliga saker och bara lite blommor, men för 10 år sedan fick vi för oss att gräva ner en liten pool och göra en damm och då ville jag plantera lite runt. Började då att i större skala driva upp en massa plantor från frö och sticklingar, läste allt jag kom över, jag blev en ännu större trädgårdsnörd!
På den vägen är det.... å hur ska det sluta ???

Ju mer man lär sig - ju mer finns det att lära - visst är det fantastiskt !!!

Min trädgård hade säkert sett annorlunda ut om jag hade haft en stor pengapung att köpa växter för.

Nu fanns inte det, eftersom vi levt fyra personer på en lön.
Så trädgården är uppbyggd nästan helt av egetuppdrivet, fådda och ärvda växter.
Någon som hälsade på förra året frågade hur många växter jag hade. Jag svarade att det är nog drygt tusen sorter(prydnadsväxter), varpå gästen imponerades. Aahh, det är inte så mycket svarade jag, inte om man är trädgårdsmänniska.
Men, sa gästen, du har ju drivit upp ALLA SJÄLV ! Det är lätt att förringa sitt eget arbete kände jag då !

Men med facit i hand så hade jag inte velat ha det annorlunda, jag finner mycket större glädje i det jag drivit upp själv, eller det som har en historia och ofta ett namn efter givaren, än en färdigköpt planta. Jag hejar på Dagny, Maj-Britt, Sven-Ingvar, Per-Olof, Nils och mormor förstås, och alla de andra, varenda dag i trädgården.


De sista åren har det i alla fall blivit en hel del inköpt, när jag har sålt egna plantor så har jag köpt mig lite nya istället. Jag kommer dock alltid att tycka minst lika mycket om de vilda växterna och gamla sorters perenner, för mig finns inga arter som är finare än andra, fast älsklingsväxter har jag ju.

Favoriterna är Humleblomster, Violer och Primulor.
Bladväxter är jag svag för också, det blir nog ännu mer lundmiljö här i framtiden.
När min dotter var liten drog jag axeln ur led. Det blev inflammation ordentligt och sedan dess hade jag nästan ständig värk både natt och dag. 2005 blev det till slut äntligen en axeloperation efter 13 års eländig värk, idag fattar jag inte hur jag stod ut ! En månad efter axeloperationen åkte jag på diskbråck i nedre delen av ryggen, min sjukgymnast trodde inte det var sant. Hela den våren kunde jag bara stå och ligga och gå korta bitar. Kunde inte sitta och inte böja mig.
Ett helt år av hård träning med gråt och tandagnisslan tog vid, men när det passerat så kände jag WOW..det här blir bra !
Idag är jag så gott som helt värkfri (om jag inte bär mig dumt åt) och det är helt underbart ! TACKSAM !!!
Det tog ungefär tre år innan jag kunde gräva igen, så jag jobbar fortfarande på att komma ikapp det försummade, dock i lagom takt, jag är rädd om min kropp idag !

Jag brukar säga att man får det man behöver, och jag behövde nog det där diskbråcket för att lugna ner mig och lyssna in mig själv. Det blev en väldigt positiv förändring för mig. Idag är jag så tacksam för allt som livet ger, det är ju inte så självklart som man tror att kunna röra sig obehindrat och sköta om sitt hus och hem.


Intressen:
Mitt största intresse är att odla, det tar nästan all min tid. Men ibland tar jag mig tid till annat: läser mycket (vintertid), gillar att leta fakta. Vara i naturen och gärna en båttur med vår båt ut på Vänern, träffa goa vänner, musik och dansa...all möjlig dans, permakultur och andra alternativa odlings-former, återbruk, letar gärna på loppis, landskapsvård, pyssel & hantverk, friskvård, psykologi & energimedicin, healing, mat & mat som medicin, inredning...läser jag gärna om...men hinner nästan aldrig själv.
2010 startade jag en liten plantskola här hemma i trädgården. Du kan läsa mer om den på min hemsida www.lisastradgard.se och under kategorin: Plantskolan här på bloggen.