Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Bönor

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 11 Oct, 2017 08:43
Jag spritar vidare i mina kokbönor för att lägga på tork.

Kokböna ´Äkta tranbär´en störböna (högväxande)
Man förstår varför den fått det namnet när man ser Tranbären i påsen bredvid :)

Kokböna Marvel of Nictaux, störböna från Canada

En böna som skulle blivit en Borlotti men som blev något helt annat. Snygg lilasvart böna. Störböna.

Kokböna Yin och Yang, störböna

Tagit in Nakenfröpumporna. Nu får de eftermogna innan jag tar ur kärnorna och torkar för vinterbehovet. I år sådde jag frön från matbutiken och denna enda planta gav gott resultat. 10 pumpor.

Uppröjning i tomattunneln pågår, nedplockning av de sista tomaterna och sen klipps plantorna ner och åker på komposten. Sen ska säckarna de vuxit i bäras ut. Funderar på att sätta jordgubbar i säckarna för att återanvända dem i år.
Efter det är det dags att bära in alla bockar och plåtbord för att därefter baxa in hela perennlagret i skydd mot väder och vind. Ojoj, det finns att göra! Har inte ens börjat ute i grönsakslandet än. De sista veckorna har mesta tiden gått åt till att skola om perenner i plantskolan.

Majsen från Sydafrika blev kämpahög, men har inte hunnit fram med några kolvar. Så maffig, så jag grävde upp 6 plantor ur högbädden och satte in i växthuset som lite grön inramning nu när Citrusarna fått åka in i vinterförvaringen.

En fantastisk höst är det än så länge.
Hela september utan frost, det måste vara rekord.
Regnfattigt fortfarande, och nu väntas värme igen. Men före det kunde det komma lite vått från ovan...vi hoppas :) Njuter av vyerna hemma på går´n <3 Skogsdungen jag passerar flera gånger om dagen.

Skördar och röjer

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 15 Sep, 2017 08:46
September bjuder på mycket vackert :)
Finbesök i tunneln igår, en Amiral. Skördetider och mycket tid går åt till att ta tillvara...Så här kan det bli när man inte odlar sortrent. Den här störbönan ska vara spräcklig som de som ligger bredvid. Men det är en stor variation på färgen. Smakar lika bra ändå förstås, men vill man föra sortens egenskaper vidare ska man bara odla en sort...hur ska man kunna hålla sig till det ;) Frö från Canada, kokböna Prairie Bush Bean. Vackra ljuslila frön. Och det här är mitt experiment med att odla svarta kokbönor. Klipper av hela plantorna nu och tar in. Tänkte jag skulle räkna hur många plantor och hur mycket skörd det blev så man har ett hum om hur odlingsvärd den är. Gott om paprikor och chili. Blir nog en dag i köket för att ta reda på dem. Mina vintergrönsaker av olika sorters salladskål har växt så det knakar det sista. Rädisorna är också snabba i tillväxt. Sista brickan in igår, blandad kompott av frötomater, chili, paprika, hallon, smultron, physalis, nektariner, selleri och libsticka till örtsalt, gurka mm Annars går mesta tiden just nu åt till att röja, plocka in frostkänsligt, diska backar och brickor, skola om plantor och renovera plantor i plantskolan...rena löpande bandet :) Alltid en kamp mot tiden att hinna få in allt och omplanterat innan det fryser.

Vintervitaminer

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 14 Jan, 2017 23:30
Nu har vi dansat ut julen :)
Packade ner mammas fina bonad igår.
Januari går i ett flygande fläng den med, jag som skulle ha semester...
men tiden går mest åt till bokslut, matlagning och eldning i pannan.
Vi försöker äta ur förråden och än så länge finns det grönt att hämta i tunnelväxthuset. Att mat kan vara så vackert :) När frysarna är fulla med grönsaker är det lätt att känna sig rik. Jag är glad över det milda vädret. Visst har vi haft ett par köldknäppar men det har fort blivit varmare igen. Så skönt att kunna vara ute och greja lite med diverse utan att frysa. Bamse är glad när hans bästa vattenskål fungerar :) Boostar med hemplockade vitaminer ur frysen varje morgon, vardagslyx.Igår började jag sortera i fröförrådet...med betoning på började ;) Måste få grepp om vad som fattas närmaste veckan. Men jag tror inte det fattas så mycket, hahaha :D :D :D Mannen har förfärdigat en ställning till plantlådorna inne i bubbeltältet av de gamla värmerören som vi fick med när vi köpte växthuset. Vi gillar återbruk!
Så nu kan jag ställa plantor i tre våningsplan istället för ett när jag börjar förodla härinne, blir kanonbra. Chefen har ett eget hörn i bubbeltältet med gosig pälspläd. `Vi´började så smått igår att blanda jord och fylla brätten. Det brukar vara för kallt den här tiden och jag brukar få hållas i köket. Så skönt att slippa det ! Förberedd för chilisådd i morgon. Idag plockade jag den sista sallaten i kallväxthuset. Så nu får vi äta kålblad i salladen resten av vintern, det går bra det med men är lite mer att tugga :)
Tomater finns det kvar ännu från skörden i oktober. Lite rynkigare och något syrligare men funkar utmärkt i sallad. Härligt väder har det varit i många dagar tycker jag. Mycket soldagar och det är efterlängtat den här tiden. Idag sken solen när vi var ute och sågade och släpade ris. Och visst märks det att det blir ljusare på kvällarna ...härligt :) Lite frostigt i plöjsla, det ska visst bli kallare nu igen...Till kvällsmaten tog vi en halva av sista Sommarsquashen. Den var ok, men kanske lite torr i köttet. Som ugnsbakad gick det utmärkt ändå. Blev en alltietträtt med marinerade kycklingben ovanpå en grönsaksbädd. Skulle stå i ugnen 200 grader 40-50 minuter. Enkelt och smidigt. Njut på utav vintern, snart är det vår :)



Full rulle

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 28 Nov, 2016 23:16
Det har varit full fart de sista veckorna i mildvädret.
Ogräsrensning, marktäckning, omplantering. I helgen plöjde mannen och körde av sista gräset med slaghacken. Så nu har jag ett lass marktäckning till som väntar på att pytsas ut. Men idag var det kallare och fruset i jordytan...asch då!

Bamse "hjälper till" med marktäckningen :) Plöjt var det här !
Det mesta inpackat av småplantorna. Men jag har en del kvar ute som inte fick plats...Idag grävde jag upp jordärtskockor...och Rotsolros. De smakar ungefär likadant som jordärtskockorna. Frostigt i tunneln idag. Vackert på kålen. I växthuset lyser denna Rudbeckian som en välkommen färgklick :) Så fantastiskt fina kvällar...eller eftermiddagar kanske man ska säga :)

Skördar nya smaker...

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 16 Sep, 2016 08:45
Nya spännande smaker...
I år har jag odlat Huckleberry (Solanum melanocerasum) och Sunberry (även kallad Wonderberry, Solanum burbankii).
Huckleberry kom tidigt igång men är fortfarande inte mogna. Sunberry däremot grodde så sent, så jag tänkte att det blir väl aldrig något av dem...men sedär, nu fanns det mogna bär igår för att provsmaka :) Ingrid tyckte att de smakade som en surare variant av Physalis. Godare bär har jag ätit, men de kanske kan vara fina i en sylt. Får testa en miniburk :)
Physalisen är bara såååå god när man odlar den hemma, går inte att jämföra med köpe. Igår plockade jag två meloner av Minnesota Midget. En kulturarvssort från Amerika, som de vill få folk att odla för att bevara den. Jag har haft den förut och den är pålitlig. Blir inte så stor, men åh så söt och god. Orange fruktkött. Här står Huckleberry inomhus nu. När det var frostrisk förra veckan så släpade jag in plantorna i växthusen. Två i det stora, en i tunneln och en i lilla växthuset, så får vi se var det mognar fortast. I år har jag också odlat Oca för första gången, jag fick utsäde från en annan Sesammedlem. Det är en knölväxt som man skördar sent. Därför har jag odlat den i kruka...för små krukor inser jag ju nu, hihi! Men utsäde till nästa år ska det väl bli i alla fall...Så nyfiken på att provsmaka! Paprikor och chili levererar i mängd i år. Och tidigare moget än vanligt pga all sol. Ett helt bevattningsbord har jag med chili och paprika plus hyllor utmed väggarna, ojoj, vi kommer att bli chillifierade i vinter :D Testat att röka chili i sonens rök också och sen gjorde jag rökt chilisås. Den blev rackarns god. Sålde lite på skördefesten i helgen som gick och den tog slut fort. Nu har jag rökt nya chilisar och ska göra mer sås. Ugnsrostad röra gör jag så ofta jag hinner och pytsar ner i burkar i frysen. Squash, paprika, någon chili och ovanpå det ett lager tomater. I ugnen på 125 grader 2,5 timmar. Mixar hastigt i matberedaren, så att det fortfarande är lite bitar kvar. Bra som pizzafyllning, som soppbas, i såser mm mm. Tänker prova att göra sån röra med auberginerna också. Har massor i år.
Det här är Early long purpleoch det här är Early BlackHalvtorkade tomater färdiga för frysen. Torkar dem på svag värme, ca 75 grader ganska många timmar. De ska inte vara heltorra. Sen paketerar jag och lägger i frysen. Gott i salladen i vinter, eller att ta upp en burk, hälla på olja och lite vinäger och tillsätta vitlök och basilika. Mums! Jag är lite tveksam till att konservera dem någon längre tid i olja, då det lätt kan uppstå förgiftning/botulism i oljeinläggningar. Därför gör jag hellre så här och så äter vi dem snabbt sen när jag gjort i ordning det. På´t igen ;)
Ha en skön helg!



Rik

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 13 Sep, 2016 23:37
Jag känner mig så rik just nu :)
Allt finns i överflöd...
Hösthallon Autumn Bliss, den här plantan går visst på steroider i år ...skördar och ett par dagar senare ser det likadant ut igen, härligt! Idag blev det några Raw hallonbollar av en del av skörden. Blandade/mixade hallonen med havregryn, hampafrön, pumpafrön, solrosfrön, lite kokosfett, några droppar agavesirap, maizena majsstärkelse, riscrisp för att stabilisera ytterligare och så rullade jag i kokos och hackad choklad. Blandad kompott Idag skördade jag första melonen av Minnesota Midget. Så söt och saftig och goood! Har gjort flera fruktläder av plommon, det är ju så gott! Och visst ser det ut som läder när massan torkat på plåten.
Ha en skön vecka !

Är det sommar eller ?

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 16 Nov, 2015 10:18
Sommar i november :)
Till sill och potatis i söndags kunde jag plocka färsk dill, gräslök och sallad. Mums !
och blommar gör det, älskade styvmorsvioler :)

Hügelkulturbädd

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 30 Sep, 2015 08:09
Nu har jag kommit igång med mitt projekt vid mittgången med att göra en Hügelkulturbädd.

Man gräver ett dike, bottnar med träavfall, sly etc går bra, gärna blandat färskt och halvt nedbrutet, strör lite jord eller hästkompost emellan. Ovanpå det lagret ett lager med nerklippta perenner etc. Sedan ett lager hästkompost och tillbaks sedan med den bortgrävda jorden överst.

Vitsen är att detta ska hålla fukten bra en torr sommar. Eftersom det blir en typ av kompost så är den utmärkt att odla i.
Jag har inte testat förut så det blir spännande att se om det ger resultat. Här vid mittgången är det som allra torrast i mitt land och jag får vattna som en liten blå om jag ska hålla liv i det som växer där en torr period.

Man behöver inte gräva dike först om man inte vill, men just här vill jag inte ha en så hög bädd som det blir om man börjar direkt på marken.
Här kan man läsa mer om Hügelkulturbäddar:http://www.inspirationgreen.com/hugelkultur.html

Annars är det mycket med tomater nu ...

Har slutskördat och klippt ner två rader i plasttunneln. Fyra rader har vi skördat allt som är moget på och det är bara helgröna kvar...ingen katastrof om det fryser. Det slickar på nollan varje natt just nu.

Och så ska tomatfröerna tas om hand, det får bli några om dagen, annars blir det för tråkigt. 96 sorter tar sin tid :)
Jag klämmer ut fröerna från väl mogna tomater i en kökssil och tvättar under kranen tills gelehöljet försvinner från fröerna. Sedan torkar jag dem i kaffefilter.
Tur det finns bakplåtsställ :) Har minst lika mycket till, så det får bli köket och lite kokeri nu någon dag. Fryser även in cocktailtomater hela för att ha i pajer och grytor och tillsammans med ugnsrostade grönsaker.

Ugnen går varm varje dag med semitorkade tomater. Halverade cocktailtomater som torkar ett antal timmar på låg värme. De ska inte vara helt torra. Fryser in dem också, styckfryser, så att det är lätt att plocka ut en näve att strö i salladen när man behöver i vinter. Här köper vi inga tomater under vintern.

Nu ska det grävas !
Ha det gott i det fantastiska höstvädret :)



Next »