Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Gottigott

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 10 Feb, 2017 00:30
Idag blev det vegetarisk tacopaj, mums !

Vi använder oftast svarta bönor till den här pajen. Förstår inte varför jag inte testat att odla svarta bönor. Måste komma ihåg att så det i år. Någon som provat?

Till pajen använde jag
3 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor
ca 3 dl kokta svarta bönor
bryn löken på svag värme först, den får inte bli bränd, lägg i bönorna och krydda med
spiskummin, oregano, salt, chili och kryddig tomatsås.
Förgrädda ett pajskal i 225 grader ca 10 minuter.
Rör ut fyllningen med lite creme fraiche om du vill, inte nödvändigt.
Garnera med lite tomater och paprika och lägg på ost.
Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Visst är vinbärstomaterna söta :)

Till pajen gjorde jag en pizzasallad
Hämtade bladkål och spetskål Kalibos ute i plasttunneln, den levererar fortfarande massor av bladgrönt. Några rivna morötter till det.
Kokar upp 1/2 dl vatten, 3/4 dl olja och 1/2 dl rödvinsvinäger. Tillsätter örtsalt eller salladskrydda, svartpeppar och en gnutta socker.
Häll den varma dressingen över salladen. Blir nästan godast dagen efter.
Till fikat blev det mango-kashewbollar.
1 dl havregryn
1 dl kashewnötter
1 dl frysta mangobitar
drygt 1 msk cocosolja
Kör ihop i mixern och rulla bollar. Planen var att rulla dem i cocos, men den var slut så det fick bli sesamfrön istället. Gick bra det med :)
Jag tog inget socker i för jag försöker undvika det, men den som är en sockergris kan ju ta i lite ;)

Gott bröd LCHF

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 06 Jan, 2017 12:18
Igår kväll bjöd dottern på Falafel, sallad och nybakt LCHF bröd. Vi tyckte brödet var ovanligt gott för att vara glutenfritt, så här är receptet för den som vill prova:

Zucchini-baguetter ca 4 st

200 grader 15-20 minuter

Ingredienser:
4 ägg
1 dl mixat solrosfrö (mixat till mjöl)
1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl riven zucchini (vi hade pumpa, går säkert bra med morot också)
2 msk fiberhusk
1,5 msk kokosmjöl
1/2 dl sesamfrö
2-3 msk solrosfrö hela
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg, rör i zucchini.
Blanda det torra och rör ihop med resten.
Låt svälla ca 10 minuter.

Baka ut till 4 baguetter. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.


Använde kött från en av de självsådda pumporna som dök upp i komposten. Den var fullmatad med frö så jag testar nog att så den igen. Brukar annars inte ta frö av pumpor och squash då de korsar sig hejvilt. Men denna pumpan var fantastiskt söt och god!


I tvättstugan (som nog mer borde kallas växthus;) växer pelargonsticklingarna så det knakar. Är nog dags att klippa ner dem första omgången nu, men det svider lite i hjärtat när de är så frodiga och just nu är det extra begärligt med grönt :)

God fortsättning !



Matlagardag

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 09 Nov, 2016 00:01
Sååå skönt att ta ett par dagar inomhus :)
Snö och kallt, inte riktigt färdig ute än förstås men det får tåla sig, jag behövde lite rast inne.

Idag körde jag lite seriematlagning på förmiddagen, behövde ta reda på lite halvbra morötter från skörden förra veckan, såna som inte kommer att stå sig i vinter annars. Annars är jag jättenöjd med årets morotsskörd, trots torkan så blev det mycket bra.
Här i morotsbädden har jag i veckan planterat ca 50 vitlökar, ca 5-7 klyftor på varje lök...det blir några lökar :D Sedan kärrade jag på löv och ovanpå det hö. Hann precis innan kylan och snön, hurra! I fredags och lördags släpade jag in all kål från bäddarna ute och planterade om dem i plasttunneln. I grevens tid det också...
Ja det var en slitig vecka, den förra, kan behöva lite lågtempo några dagar...
Jag gillar verkligen det där med att laga mycket mat på en gång. Då kan man frigöra tid till andra saker...som att gå ut ;) Fast idag var det bokföring på schemat på em...urk :P

Började med att koka ihop dagens lunch, plus att det räcker en dag till.
Ingas goda fisksoppa, den hör verkligen till våra favoriter-mums!
Alldeles extra ljuvligt med egna morötter, purjolök och nyskördad dill från växthuset :)
Här finns det recept på den: http://blog.lisastradgard.se/#post31



Sedan blev det en Vego-gulasch inspirerad av Ica-reklamen den här veckan.

min variant:
4 mindre gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, krossade
2 msk smör
2 msk paprikapulver
1 tsk hel kummin
öste i lite gurkmeja och ett stänk ingefära också...bra för lederna
(nästa gång tänker jag ta oregano i också)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ett par nävar cocktailtomater halverade
ett par nävar hackad paprika (jag hade fryst i olika färger)
3 msk egen kryddig tomatsås el liknande
1 kg blandade rotfrukter:
jag hade morötter, 1 stor rödbeta, 1 kålrabbi plus en bit squash
Om man tar i någon potatis också så reder den sig rätt bra själv.
1 tsk redning potatis el majs
salt och peppar

Fräs löken en stund utan att den tar färg.
Tillsätt tomatsås och kryddor och stek lite till.
Blanda i rotfrukter och fräs lite till och häll sedan på vatten och buljong.
Låt sjuda under lock ca 30 minuter. Red av och smaka av.

Till servering skulle det vara saltgurka, bröd, gräddfil och hackad persilja.

Och så till kvällsmaten, det blir mycket morötter idag :D
Fixade smeten på fm och gräddade biffarna på kvällen.

Morots & Halloumibiffar ur senaste Buffe-tidningen
men såklart gjorde jag om receptet lite...kan visst aldrig göra som det står...

ca 8 biffar
250 g morötter grovrivna
1 halloumi 200 g grovriven
2 ägg
3/4 dl ströbröd, jag tog glutenfritt
1 tsk sambal (skulle vara chiliflakes)
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
olja.

Sätt ugnen på 250 grader
Riv morötter och halloumi
blanda allt i en skål och forma 8 biffar med oljade händer
lägg på en bakpappersklädd plåt (pensla med olja men det gjorde inte jag)
Ställ in i mitten av ugnen 15 minuter, tills de får fin färg..
Servera gärna med bulgur, sallad och hummus.
Vi hade sallad och gårdagens kalla dillsås och det passade fint ihop det också.

Verkligen jättegoda biffar, jag planerar att testa att ha i halvtorkade tomater och oregano nästa gång och kanske prova med annan ost som variant. De här gör jag om.


Sedan blev det andäktig provsmakning av mina första egna Kiwisar :)
Så små och söta små skivor det blev. Och den var god !
De har fått ligga inne och eftermogna en hel vecka, för de var stenhårda när jag plockade dem.












Skördetider

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 11 Oct, 2016 00:29
I veckan som gick åkte tomaterna ut ur tunneln... så skönt!
Vilket resulterade i nästan 40 kg nedplockade tomater...oj vad jag har fått skölja! och nu står det tomater både högt och lågt. Är så glad över hyllan i hallen och plåtställen är också bra som tar 4 brickor på ett ställe. fryst in en massa som de är och så har jag torkat en del igen, halvtorra, mumsigt att ha i frysen i vinter :)
En kärra squash har jag processat i helgen också. Ingen aning om hur många kilo, men det var en del :) Förra veckan kom jag på att det gick att göra
pizzabotten av squash
och lite till. En glutenfri variant. I helgen gjorde jag flera bottnar på en gång för att lägga i frysen. På bilden syns det hur jag klippt dem i 4 bitar för att packa i fryspåse. Jag lämnade bakplåtspapperet kvar i botten tills jag ska använda dem.

Här är receptet:
Hacka i matberedare:

1 lök tillsammans med
en halvstor squash (ca 25-30 cm)

sedan 2 dl havregryn (glutenfria om man vill undvika gluten) tillsammans med
4-5 stora kålblad

rör ihop alltsammans med 2 msk glutenfritt mjöl ( el vanligt)
en nypa oregano, 1/2 tsk salt och svartpeppar.

Bred ut på bakplåtspapper och grädda i 250 grader varm ugn ca 10-12 minuter.
(Nu kan den frysas eller användas på direkten)

Jag gjorde också en variant utan kål och istället tog jag i halvtorkade tomater.


När du vill göra pizza, pensla botten med olja, lägg på valfri fyllning och grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Fryste även in squash i tärningar, och halverade för att fyllas senare. (ej förvällda)
Och så bakade jag squashostkaka och långpannebröd med riven squash,äpple och klippta rödbetsstjälkar. Till kvällsmat blev det fylld squash med tomat, paprika och tacofärs utrörd med creme fraiche toppad med ost. Mums!
I lördags började jag halshugga pelargoner :( alltid lika trist men det måste göras. Kärra efter kärra till vinterförvaringen, fortsatte idag. Många bäbisar blir det :)
Fina plantor till våren hoppas jag när jag öppnar igen...











Långpannebröd med squash

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 22 Aug, 2016 23:26
Attans så effektiv jag varit idag...;)

Kokat två omgångar saft på Krikon, plockat tomater till försäljning och till tomatsås. Och så bakat bröd idag igen (igår också). Gjorde en annan variant idag än igår.
Här är receptet:
5 dl vatten (jag tog kallt och lät det jäsa länge)
50 g jäst
en riven squash (ca 20 cm lång)
2 tsk salt
2 msk brödkryddor
drygt 1 liter rågsikt, degen ska vara rätt kladdig.

Rör ihop i en bunke med en träslev eller med elvispens degkrokar. Låt jäsa upp ordentligt. Om man tar kallt vatten så tar det ett par timmar, tar man fingervarmt så räcker en halvtimma. Stjälp sedan ut degen på bakplåtspapper på en plåt. Strö på rikligt med mjöl och platta ut den på plåten. Strö på solrosfrön eller sesamfrön och tryck till. Nagga och skär rutor. Låt jäsa 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Grädda ordentligt annars kan det bli lite för kletigt, bra färg på ska det vara.

Håller sig saftigt och gott länge.



Smågodis :)


Fröbröd och bönpuck

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 19 Feb, 2016 00:09
I veckan har jag bakat Frölimpa eller sk Stenåldersbröd, det blev gott :)

Frölimpa eller sk Stenåldersbröd

7 dl gryn och frön blandat av tex
solrosfrön
linfrön
pumpakärnor
sesamfrön
mandel
hasselnötter

5 ägg
½ dl oliv eller rapsolja
1 ½ tsk salt

Smörj en limpform.
Vispa äggen kraftigt. Blanda med övriga ingredienser.
häll i formen och grädda i 160 grader i ca 60 minuter.

Låt brödet kallna helt innan du tömmer upp det och skär i det.
Jag hade svårt att tro att det skulle hålla ihop såpass som det gör, utan mjöl. Men det blir stabilt och bra.

Nästa gång ska jag testa att ta i choklad och kanske lite aprikoser, gott till fikat.



Testade också ett ovanligt lyckat bönbiffsrecept

Kan rekommendera att spara någon som kall, då var de nästan ännu godare!

Bönpuckar

1 förp blandade bönor
1 förp vita bönor (jag använde dem i pappförpackningar, Zetas tror jag)
häll bort vattnet från bönorna!
100 g fetaost
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor

2 ägg
ströbröd eller havregryn, ca 1 dl.
1 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Mixa sönder löken först.
Lägg sedan i resten av ingredienserna och pulsmixa, får gärna vara lite bitar kvar av bönorna.

Låt stå en stund och svälla och stek sedan i rikligt med olja.

Ena dagen hade vi hemgjorda strips till och den andra dagen blev det uppstekta rester av diverse grönsaker från tidigare luncher.


Till det en sås gjord på 2dl turkisk yoghurt, 1 msk majonäs, 3 msk kryddig tomatröra el chilisås, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar.

Gott !

Och det räckte faktiskt till en tredje dag, idag fredag hade vi kokt potatis och tomat/paprikasås till.
Slängde stekpannan full med frysta tomater och en näve paprika, kokade ihop dem på svag värme, tillsatte 2 klyftor vitlök och ett par kvistar timjan. Tillsatte grädde och litet vatten och så fick det puttra ihop. Det sista så lade jag i de kalla bönbiffarna och lät dem bara bli varma i såsen.




Sol och bak

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 13 Dec, 2015 23:27
Vilken härligt solig helg :)
Igår tillbringades hela dagen ute och jag baxade in ännu mer i min bågnande plasttunnel. Nu är nog äntligen det mesta inne. Står lite kvar i växthuset som ska in till frostfritt utrymme bara. Stora Kamelian hjälptes vi åt med att joxa in i garaget igår...oj vad den har växt, tog i taket !

Goaste mannen dammsög och såpa-skurade båda bevattningsborden i bubbelplasttältet i stora växthuset. Så nu är de redo för sådd i februari nån gång:)
När det blev mörkt igår gick jag in och umgicks lite med min gamla assistent ;) Den har tjänat oss väl. Den var det första vi köpte till vårt gemensamma hushåll när vi flyttade ihop där någon gång i början av 1980-talet.
Jag får väl erkänna att jag då inte förstod riktigt vad vi skulle ha en sån där mackapär till, ovan som jag var vid köksarbete. Men mannen, uppväxt på landet tyckte naturligtvis att det var en självklar attiralj till nya hemmet. Och han begagnade den också...då ;) ...men det var länge sen. Sen har han blivit bortskämd med hemmafru !

4 sirapslimpor och 8 brödkakor blev det igår kväll. Mums det var gott med nybakt brödkaka till lussefikat i morse :)
Skållade grovt rågmjöl som stått över natt och blev till Saftigt rågbröd idag. Ett recept jag fått av min vän Helena, här kommer receptet: Saftigt rågbröd från Hjelmsäter

7 plus 2 dl vatten
1 1/2 dl brun farin ( i originalreceptet är det 2 1/2 men det blir för sött)
6 dl grovt rågmjöl
75 gr jäst
1 1/2 msk salt
1 msk kummin
7 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Koka upp 7 dl av vattnet med brun farin. Häll det kokande vattnet över rågmjölet, lite i taget och rör om. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar i köket.

Rör ut jästen i resten av vattnet, 2 dl, ljummat till 37 grader. Blanda ner rågmjölsblandningen och tillsätt salt, kummin och rågsikt. Arbeta degen ordentligt så allt blandar sig.

Arbeta in vetemjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl för hand eller i hushållsmaskin ca 5-10 minuter. Låt degen jäsa övertäck ca 1 1/2 timma.

Ta upp degen på mjölat arbetsbänk och arbeta den igen (Fast jag är lat så jag kör runt den i assistenten igen och pytsar direkt i formarna)
Dela degen i två bitar som formas till avlånga limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt eller i 2 avlånga smorda formar, stora modellen.

Sätt plåten i nedre delen av ugnen i kall ugn. Sätt på ugnen på 175 grader. Grädda ca 1 1/2 timma. I slutet kan det behövas en aluminiumfolie eller liknande för att bröden inte ska bli för bruna ovanpå.

Ta ut brödet och låt svalna under fuktig handduk. Låt brödet vila till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor med riktigt vass kniv. Går utmärkt att frysa, blir nästan godare då, när det fått mogna.


Skördade en massa sallad igår också, innan kylan slog till inatt. Gottigott ! Förra söndagen for vi ner och hälsade på dottern i Helsingborg. På måndagen blev det en tur över till Helsingör. Mysig dag och soligt då också. Inget julstädat här än. Sotar´n kommer på torsdag och sotar vår kökspanna, så före det är det inte stor idé att städa, då får jag ju göra om´et.

Hoppas ni haft en fin Lucia-helg .

Bröd som i Horsnäs

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 20 Jan, 2014 16:51
Solen sken idag och energin och inspirationen kommer direkt....
Men ute var det inte gott att vara idag, huu vad det blåste kallt !
Passar bra istället att fylla på brödförrådet, julbaket är nästan uppätet.




När jag var liten och vi var i stugan på Torsö så var det mest spännande vi kunde hitta på tyckte jag, när vi gick till affären vid Horsnäs.

Vi gick genom skogen och på en smal traktorväg nedanför Getaryggen (ett berg) och sen kunde vi ibland om det var riktigt spännande (om mamma eller pappa var på humör;-) gena över farbror Georgs gärde, utmed dikeskanten och klättra över berget bakom affären. Det var rena Himalaya i mina ögon :-)

Och så fick man köpa en Klings glass !!! :-)) Snälla farbror John i affären brukade plira med ögonen och säga: - du ska ha en Kaffe-Konjak serdu !...varje gång....
Men det var väl inte alls vad en liten tjej ville ha, jag ville ju ha apelsinisglass med chokladöverdrag, Pop 74 tror jag den hette....eller möjligen 64...ja så gammel ä ja´.

Sen köpte mamma alltid av deras goda hembakta brödkakor och det smakade så gott att äta det där till kvällsmat tillbaka i stugan.

Mina brödkakor blir inte riktigt likadana, men nästan, med det här receptet:

”Nästan som brödkakorna i Horsnäs”

8 brödkakor:

1 liter vatten, fingervarmt
75 g jäst
4 tsk salt
3 tsk socker
4 tsk brödkryddor blandning
Rågsikt ca 2,5 liter
(idag tog jag lite havregryn i för det är så nyttigt)

Lös jästen i lite av vattnet, rör sedan i resten.
Mjölet häller jag oftast i utan att mäta, men jag tror
att det rör sig om ca 2,5 liter, ta lite försiktigt i slutet så
det inte blir för mycket mjöl i. Bättre att den är lite kladdig
före jäsningen.

Jäs degen i minst 40 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader
Baka ut till 8 brödkakor, nagga och ta ur en rundel i mitten
av varje kaka.

Låt brödkakorna jäsa 30-40 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 10 minuter.




Brödbullar på fyra sädeslag.

1 liter kallt vatten (eller fingervarmt om du har bråttom)
25 g jäst
4 tsk salt
2-3 tsk socker
400 g dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl
400 g kornmjöl
400 g rågsikt
2 nävar havregryn (mina nävar är små)
3 dl frön eller gryn, jag hade 1 dl linfrön, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön.

Rör ihop till en rätt kladdig deg, gärna i hushållsassistent.
Ställ att jäsa några timmar.
Det går bra att ställa degen över dagen om man gör den på morgonen eller över natten om man gör den på kvällen, använd då halva jästmängden.

Ta två matskedar, doppa i kallt vatten och skeda upp degen på bakplåtspapper, en rejäl matsked deg per bulle. Det brukar gå att klämma in dem på två plåtar om man lägger ganska tätt, det blir ett 30-tal bulllar. Lägg sedan på lite goda frön och strö ev över lite mjöl och platta till något, men inte för mycket.

Nu kan man baka dem direkt om man vill eller låta jäsa en liten stund, då blir de lite fluffigare.

225 grader ca 20 minuter.


Ja det gjorde jag på förmiddagen....lite baklängespengar.
Eftermiddagen har jag ägnat åt att sortera i mina fröer...JELP vad fröer jag har, hela skrivbordet belamrat....och det skulle bara vara tillfälligt de stod där....

Jag är så seg med beställningarna i år, måste ju kolla vad jag har först...men nu...snart har jag kollat :-)

Ha det fint !




Next »