Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Gamla recept är skojigt

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 25 Sep, 2017 13:45

Hittade mormors gamla receptbok i hyllan. Risk att jag fastnar här :)
Det är väl alldeles underbart med gamla handskrivna recept! Här ett på Nyponvin i vacker handstil adresserat till min morfar Karl-Erik från svågern Artur i Stockholm.



Här är receptet ifall någon vill prova:

Recept för nyponvin

9 liter nypon (färska)
12 liter vatten
6 kg socker

Beredning:
Skär nyponen mitt itu och låt dem ligga över natten.
Vattnet kokas upp tillsammans med sockret och låt det kallna.
Alltsammans tömmas på en flaska och bindas över med en lapp. Lägg en sandpåse över så att inte gasen går ut för fort. Om inte flaskan är klädd med korg så linda en säck eller dylikt omkring den. Varför vet jag inte. Skakas om var 14de dag i ett par mån tid. Skall sedan stå till maj ungefär, får förstås regleras efter behov. Slås sedan upp på småflaskor efter silning.
Tänk vad vi skola bli fulla Karl-Eric till midsommar om det blir något resultat av den här soppan.
Artur.

Och nypon verkar det finnas gott om i år. Kanske man skulle testa :)

Skördar och röjer

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 15 Sep, 2017 08:46
September bjuder på mycket vackert :)
Finbesök i tunneln igår, en Amiral. Skördetider och mycket tid går åt till att ta tillvara...Så här kan det bli när man inte odlar sortrent. Den här störbönan ska vara spräcklig som de som ligger bredvid. Men det är en stor variation på färgen. Smakar lika bra ändå förstås, men vill man föra sortens egenskaper vidare ska man bara odla en sort...hur ska man kunna hålla sig till det ;) Frö från Canada, kokböna Prairie Bush Bean. Vackra ljuslila frön. Och det här är mitt experiment med att odla svarta kokbönor. Klipper av hela plantorna nu och tar in. Tänkte jag skulle räkna hur många plantor och hur mycket skörd det blev så man har ett hum om hur odlingsvärd den är. Gott om paprikor och chili. Blir nog en dag i köket för att ta reda på dem. Mina vintergrönsaker av olika sorters salladskål har växt så det knakar det sista. Rädisorna är också snabba i tillväxt. Sista brickan in igår, blandad kompott av frötomater, chili, paprika, hallon, smultron, physalis, nektariner, selleri och libsticka till örtsalt, gurka mm Annars går mesta tiden just nu åt till att röja, plocka in frostkänsligt, diska backar och brickor, skola om plantor och renovera plantor i plantskolan...rena löpande bandet :) Alltid en kamp mot tiden att hinna få in allt och omplanterat innan det fryser.

Squash och banankaka och mera biffar

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 31 Aug, 2017 11:07


Häromdagen gjorde jag om receptet till Squash och banankaka
så att det blev glutenfritt. Blev väl så bra som originalet !
Annars finns originalreceptet här för den som vill testa

4 ägg
2 dl socker vispas till en jämn smet

ca 300 g squash, 5 dl grovriven
3 dl mjölmix (jag använder Lailas mjölmix från Kockens)
2 dl mandelmjöl
1 dl havregryn (glutenfria)
1 1/4 tsk bakpulver
1 1/4 tsk bikarbonat
3 tsk vaniljsocker
rör det torra med äggsmeten
rör sedan i:
1 mosad banan (ev två om de är små)
100 g fett, olja eller smält smör

Häll i en smord och ströad stor limpform 2 liters och grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 1 timma. Täck ev mot slutet med bakplåtspapper så den inte blir bränd.
Låt den vila en stund innan du stjälper upp den.

Den här kakan använder vi ofta till bakelser, jättegod som botten till vispad grädde och bär. På bilden är också en raw hallonboll, de gör jag så här:

1 dl havregryn
1 dl kashewnötter
1 dl hallon (eller annan frukt, bär)
drygt 1 msk cocosolja

Kör i mixern till en jämn smet och rulla i något gott. Jag sötar inte, men den som vill kan ju ta lite sött i.
Om man inte tänker äta upp alla på en gång så går de jättebra att frysa, då kan man festa på den där goa hallonsmaken länge :)
Jag plockar fram dem ett par timmar före de ska ätas och lägger i kylen eller framme en kortare stund.


Idag blev det svampbiffexperiment i köket. Så tacksam för att det regnar ute så jag kan hinna med något annat än att vattna plantor i plantskolan :)

Plockade massor av fjällskivlingar häromdagen och stekte upp dem direkt på kvällen. Bra bas till biffar tänkte jag...

test 1
3 dl svarta bönor
ca 3 dl stekt fjällskivling
2 dl havregryn
1 ägg
2 msk maizena
4 vitlöksklyftor pressade
1 tsk salt
vitpeppar
Denna blev något lös i konsistensen, låter den stå och svälla en stund.

test 2
3 dl kidneybönor
ca 3 dl stekt fjällskivling
3 dl havregryn
2 msk maizena
1 dl solrosfrö
1 ägg
2 tsk eget örtsalt med persilja och lök (inte så mycket salt i mitt örtsalt)
svartpeppar

Återstår att se vilka som blev godast, smeten smakade lovande :) Steker på ikväll. För nu blir det rökt sik och färskpotatis till lunch...MUMS!


TILLÄGG
Nu har jag testat båda och jag gillade den med svarta bönor bäst, blev mustigast i smaken. Kan ju bero på att jag tog i mer gryn i den andra smeten. Men guben tyckte båda var lika bra, han är inte så knusslig ;)











Skörderecept

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 18 Aug, 2017 09:22
Nu är det tempo i köket :)
Skörden sprutar fram i rask takt och det vill till att hålla jämna steg...och helst vill jag vara ute också...behöver vara ute för att vattna...det var det där med kloning ;)

Vi har ätit lunch ute på verandan hela sommaren och där blommar nu en Dahlia Café au lait som jag köpte en knöl i våras. Fin !
Denna veckan har jag ugnsrostat tomater på löpande band. Det är så användbart som tillbehör och i maten. Under vintern använder vi det istället för köpetomater i salladen. Jag ugnsrostar mest cocktailtomater som jag delar på mitten. Ugn ca 150 grader ca 40 minuter, kolla så de inte bränns. Till biffarna känns det dock onödigt lyxigt med cocktailtomater så jag ugnsrostar även lite större tomater i klyftor.

Gårdagens goda tomat och bönburgare färdiga för stekpannan (eller grillen)

Goda tomat och bön-biffar


3 dl kokta stora vita bönor
ca 2 dl ugnsrostade tomater
½ halloumi
2 dl havregryn
2 msk maizena
1 ägg
3 vitlöksklyftor pressade
en nypa oregano
torkad mald chili
svartpeppar och salt efter smak
Kör alltsammans i en mixer, pulsfunktionen så det fortfarande är lite bitar kvar i smeten.
Sist tog jag i en halv paprika skuren i småbitar.Samlar frö som en tok nu också, blommor och ätbart. De svarta kikärtorna som jag testat att odla i år har blivit rätt ok. fast de har lidit av torkan. Från 1 juni till nu i mitten av augusti har vi fått endast 115 mm regn. Normal nederbörd på en sommarmånad ligger visst på 100 mm, så det har varit väldigt torrt.
En planta av kikärtorna som jag behöll i stor kruka har redan mognat så den är dags att ta hand om ärtorna. De ute behöver nog några veckor till innan de är mogna. Tomatfröer på tork, kaffefiltren hänger i tredubbla lager för att få plats med alla sorter :) Mitt test med potatisberg, dvs odling i kompostlimpan, ser bra ut än så länge. Just här har jag inte kollat så mycket vad som finns under men i den andra komposten har jag plockat fina potatisar. I den komposten som syns bortanför sitter det en mängd självsådda potatisar och de är nästan ännu finare :) Det växer så det knakar i högbäddarna/kompostlimporna. Här potatis Blå Kongo, sent planterad och 4 squashplantor på rad...kruxet är att ta sig dit och skörda squashen, haha det är lite jobbigt varje gång :D Nakenfröpumpan är helt galen, den ringlar åt alla håll och har jättestora pumpor. Gjorde ett nytt recept på Squash-ostkaka förra året som jag tycker blir bra i långpanna. Jag paketerar och fryser in för årsbehovet.
Snart ska jag också sätta igång att göra glutenfria pizzabottnar med squash för att frysa in, recept finns här http://blog.lisastradgard.se/#post800

Squash-ostkaka

Kör 1 kg squash utan kärnhus i mixern
blanda i en stor bunke tillsammans med
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl solrosfrön
2 dl vetemjöl
1 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)
2 dl havregryn
2 msk maizena
5 msk socker (kan minskas)
5 droppar bittermandelolja

Rör ihop och häll i smord långpanna
Grädda i 175 grader ca 1 timma.

Går mycket bra att frysa och står sig ett år i frysen om det är väl förpackat i fryspåse.
Jag skär i bitar och lägger smörpapper emellan så kan man ta upp så mycket som man behöver. Idag blir det paprika-hack. Fryser in i bitar utan förvällning. Funkar jättebra att ha direkt i maten sen.



Semester :)

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 20 Jul, 2017 15:56
Tack alla kunder och besökare för en härlig säsong i plantskolan!
Önskar er alla en fortsatt skön sommar !



En vecka semester redan...tiden går fort när man har roligt :)
Blev många grillträffar i veckan som gick.

Nu kan vi njuta av vårens arbete. Om alla potatisstånd blir så här så vore det ju fint:) Högbädden levererar, Cherie. löken ser lovande ut i år, den röda brukar aldrig gå bra hos mig annarsHärligt att laga mat den här tiden av sommaren :)


Chefen saknar nog alla som klappar...och som han kan rivas lite på ;)

Jag njuter av blomstren, älskar Sidenörten <3 förvånas över att vissa sorter inte blev sålda...den här vädden är ju toksnygg, men då blev det fler till mig :D Blir fint i sensommarens buketter.

Idag blev det en skogsrunda. Nu är nyfikenheten stillad, det blir inga blåbär där vi brukar plocka kan vi konstatera....och ingen svamp heller om det inte börjar regna snart. Det knastrar när man går så torrt är det. Linnean är överblommad. Möjligen kan vi hoppas på tranbär i den uttorkade mossen. Men fint är det ändå, i skogen <3
Njut på!

Sista veckan

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 09 Jul, 2017 23:48
Nu är det bara öppet två dagar till innan jag stänger igen för i år.

TISDAG OCH TORSDAG KL 10-19.



Ett litet urval av vad som blommar på perennborden just nu...
ekologiskt odlat i KRAV-märkt jord, utan gifter och retarderingsmedel (förkortningsmedel).
Praktklätt Sedum aizoonPotentilla gracilisDagliljorPipörtVit StorklockaPrickklockaEsparsettKamtjatkafetblad, finns även i vitt plus en massa andra Sedumsorter. PraktbrunörtRubensklöverNäva Rozanne och Azure Rush. Väldigt lika men olika höga. Azure Rush är en lägre variant än Rozanne. De här har jag köpt in så de är konventionellt odlade. Vit och blå Verbena Hastata Läkeverbena och Veronica spicataEn del lågmälda skönheter finns det också, Boykinia aconitifolia.

Välkommen att njuta av blomster och fågelsång :)




Helgen som gick

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 09 Jul, 2017 23:29
Här kommer lite senkomna bilder från förra helgen.

Under torsdagen hängde Yvonne Persson upp sina bilder inför helgen...pustigt varmt :)

På lördagen fick vi besök av ett trevligt gäng från Ulricehamns trädgårdsförening. De hade med sig fikakorgar och hittade sköna sittplatser både ute och inneEfter fikat tog vi en rundvandring i trädgården och sen for de vidare till Nora. På söndag var det dags för evenemanget Mötesplats trädgård
I växthuset hade vi hantverkare, Kerstin Hjelmare ...och Elisabeth Mörk från OtterbäckenFikagästerna var mångaBirgit och Aila skötte kafferuljansen. Tack goa ni! Morbror Kjell hjälpte till med det mesta. Och så bjöd han alla på Svinmålla, nyupptäckt delikatess! :D En nytillkommen fyrbent granne på visit, så söt! Konstnärinnan minglade under eftermiddagendet gör sig så bra med konst i växthusetOch padda höll alla under uppsikt från sin plats i lilla växthuset :D

Två veckor till öppet i plantskolan

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 04 Jul, 2017 08:15
Nu drar det ihop sig till semestertider...

Två veckor till har jag öppet i plantskolan, till och med den 13 juli.
Tisdagar och torsdagar kl 10-19.


Välkomna i det gröna !



Jag kommer inte att ha öppet i höst. Då ska jag ägna mig åt mina egna odlingar, skördearbete, anläggningen runt nya bevattningsdammen och produktion inför nästa år. Kanske ses vi på någon marknad om tiden räcker till :) Återkommer med bilder från vår händelserika helg, bussresenärer från Ulricehamn på lördagen och öppen trädgård med Mötesplats trädgård på söndagen.

Next »