Lisas trädgårdsblogg

Året som gåttTrädgården

Posted by Lisa i trädgården 30 Dec, 2017 20:01

Jag vill önska er alla
ett riktigt
GOTT NYTT ÅR 2018!
Tack för i år alla kunder och besökare
och släkt och vänner.

En återblick på året 2017.

Tänk vad ett år går fort! Och tänk så mycket det har hänt ändå...
Det är bra med foton, som hjälper en att minnas. Bästa dagboken tycker jag :)

Januari växlade mellan milt och kallt. I slutet på månaden brakade det loss ute på vallen när grävaren kom för att gräva vår nya bevattningsdamm. Jösses vad nervösa vi var före och så spännande det var att följa...och nervöst :D
Sådde chili och paprika i mitten av månaden.
Det gröna i salladsskålen är mest kål och mangold från tunneln och en hel del tomater som fortfarande står sig fint. Och så är ju frysarna fulla med härliga grönsaker. Blog imageGrävningen fortsatte in i februari. Vattnet rann till, hurraa!!! Något av nervositeten släppte. Men ändå kändes det som att det var väldigt tillstökat och skulle ta mycket lång tid att reparera. Frösådderna fylls på med diverse och chilin växer till sig. Salladen hämtar vi i tunneln i form av kål som kompletteras med rotfrukter från jordkällaren. Blog image
Mars. Nu kan man skörda nytt fräscht grönt i bubbeltältet och det finns fortfarande kvar av kålsorterna från förra sommaren. När snön faller på kullarna kring nya dammen ser det fantastiskt ut, mindre kul när det töar och är rena lervällingen :)
En arborist kommer och toppar vår jättegran för elbolaget vill det.
Mannen åker på diskbråck och det blir en del sjukresor. Min hälsena och mina ben krånglar, har svårt att ta mig fram. Mannen tycker jag behöver en fyrhjuling, jaa tack vad det var bra ! Sparar många steg. Chefen håller mig sällskap i sårummet. Blog image
April och våren smyger sig på. Med alla fina sippor. Kall vår, perennerna tar god tid på sig och jag som tänkt öppna i april skjuter på det till i maj. Tomaterna tar så stor plats att jag får chansa och flytta ut dem i stora växthuset från kuvösen. Det går bra. Blog imageI maj plöjer mannen och dottern ner vattenledning från dammen och placerar ut vattenposter på lämpliga ställen. Öppnar i plantskolan och hej alla kunder, vad roligt att ses igen :) Får besök av diverse trevliga bekantskaper dessutom. Blog imageJuni och första Mötesplats trädgård, får god hjälp av Ingela och Alva. Många besökare, så roligt :) Uppstarten av REKO-ring Mariestad , Stickcafé, NBVs guldkorn och några andra grupper gästar mig också. Får äran att göra buketten till en midsommarbrud. Vi saknar regn! Blog imageJuli och andra Mötesplats trädgård. Fick hjälp av morbror Kjell, Aila och Birgit. Ulricehamns trädgårdsförening kommer med en stor buss. Vi har öppet ett par veckor in i juli och sen tar vi semester för i år från plantskolan. Dags att börja lägga krutet på de egna grödorna och att ta vara på skörd. Men lite semesternöjen blir det förstås och en del bad i det fina vädret. Torrt så det ryker! Blog imageAugusti går i flygande fläng med jobb i grönsaksland och omplanteringar av plantor. Tar en härlig tur till Brommö. Fortfarande för lite regn...Blog imageSeptember. Härliga skördetid. Milt och skönt. Första september sen vi flyttade hit 1989 som varit helt utan frost! Blog imageOktober och det fina vädret håller i sig. Lite mer regn skulle ju inte skada. Mycket tid i köket och mycket tid att göra nya plantor. Plockar in plantor från stora växthuset i huset och förrådet.Blog imageNovember. Flyttar in alla perennplantor i tunnelväxthuset och tömmer stora växthuset helt. Bara enstaka plantor som tål en del som får stå kvar. Äntligen kan jag börja städa lite i grönsakslandet. Milt som tur är så det går att gräva, i alla fall en del dagar. Sätter vitlök.
I november tar vi också över mina föräldrars sommarstuga på Torsö. Lyckliga jag :) Blog imageDecember fortsätter det milda vädret och jag hänger kvar i trädgården ända fram till jul, ja i mellandagarna också :) Idag har vi hängt upp bubbelplasten till plantkuvösen, så nu är det laddat för att sätta igång igen därute. Beskurit några vindruvor i växthuset också.Blog image
Ja det gick ju rätt snabbt, hoppas nästa år går långsammare :D :D



Grönt igenRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 28 Dec, 2017 00:01

Hoppas ni alla haft en fin jul!
Jag trivs med mildvädret, det kan inte hjälpas. Så skönt att gå ut och greja lite på går´n.

Julaftonssallaten...eller kålen snarare :)
med inslag av lite röd och grön mangold, smultronblad, blad av stor blåklocka, kirskål, nejlikrot, plister och en strimlad apelsin blev det en sallad värdig julbordet.
Blog image
En tur till stugan igen med Linda, Oskar och Ingrid på annandagen. Blog imageVi hittade kantareller...Blog imageen hel del faktiskt :) Blog imageoch så såg vi tomten i skogen!
Blog image
Idag kändes det dags för lite grönare meny igen, visserligen åt vi nässel/purjo/potatis-soppa igår kväll, den var också rätt grön!
Åh vad rotfrukter är vackert ! särskilt när man odlat dem själv, hihi ;) Blog imageoch lite gröna blad igen, skördelyckan håller i sig...Blog imageIdag blev det provsmakning av min kreativa pickles (som jag gjorde efter ett glas vin på sensommaren ;) Blog imageSå nöjd! Verkligen gott. Innehåller bortgallrade morötter (mini), squash, vaxbönor, gröna bönor, lök, vitlök, bondbönor, rönnbär, senapsfrö, persilja och anisisop. Säkert något mer som jag glömt...
Note to self: drick ett glas vin före mjölksyrning!
Blog imageKul med olika färg på potatisen !
Red Emmalie och Highland Burgundy red var de potatissorterna som gick bäst i år.
Idag njöt vi av Torsörökt lax till grön- och rot-sakerna. Mums ! Blog imageMen jag då?...Blog imageLite godis har vi unnat oss med, fast lite nyttigare än vanligt kanske...
Ingrids glutenfria havreformar med färska bär, igår hallon och idag smultron.
Godisfatet innehåller raw smultron och vindruvsbollar på havrebas, Lindas goda likörtryfflar på choklad och havregrädde, en riktigt god raw dumlekola utan socker, bara dadlar som sötning, och en kokoskola på raw hasselnötsbotten med fikon som sötning.

Här: https://foodpharmacy.se/2017/10/nyttig-dumlekola/
finns recept till "nyttiga" dumlekolan. Jag hoppade över chokladlagret i min och det gick lika bra ändå. Mycket fascinerad att mixade dadlar med lite vanilj faktiskt smakar kola! Jag använde stavmixern, det var smidigast.
Blog imageGod fortsättning!

God Jul Övrigt

Posted by Lisa i trädgården 24 Dec, 2017 14:59

En riktigt GOD JUL
till er alla!

Blog imageJulen blev grön här i år också, men förra helgen var det desto mer stämningsfullt när vi tog en tur till stugan på Torsö. Allting var vitt vitt vitt :)
Blog imageBlog image

Dagens utflykt Trädgården

Posted by Lisa i trädgården 28 Nov, 2017 22:52

Idag fick jag frukostsällskap av en kompis smiley
En Guldögonslända trillade ner från lampan och rakt i locket till lingonsyltburken. Den verkade så intresserad av syltresterna, så jag serverade en liten klick sylt till. Den hamnade på fin restaurang, hihi!
Här i huset går den under namnet `Onsöpojk´och förklaringen lär vara att de som bodde på Onsö hade det så magert med maten så de var så smala och tunna och nästan genomskinliga. (Onsö är en ö i Vänern utanför Mariestad).

Guldögonslända kallas även bladluslejon och då kan man höra på namnet att det är en nyttoinsekt som vi kan ha nytta av.
Läs mer om den här på Jordbruksverkets sida

Blog image
Idag var det odlarträff igen, hos Lena och Andrei i Loo strax intill Sollebrunn.
Mycket intressant dag och trevligt att träffa kollegor.
En rundvandring i odlingarna fick vi också i höstblötan. Så prydligt och fint ! Blog imageBlog imageÅrets nytillskott, ett växthus. Blog imageBlivande odlingarBlog image
I trädgården njuter jag just nu av det som är vintergrönt och de små detaljerna som man inte ser under sommaren. Blog image`Plättarna i luften´ är inne på fjärde året utomhus, dör ner varje vinter men kommer igen. En väldigt låg kryptimjan och krypnejlika sällskapar och väver ihop sig. Blog imageI veckan som gick tog jag mig en dag för att rensa grusgången framför huset, så skönt att få det gjort. Gruset hade invaderats av vilda smultron och gräs som fått hållas.
Jag har plockat upp säkert ett tusental plantor :) De är jordslagna och ska planteras ut vid dammkanten när tiden vill räcka till...Blog imageDammen har nu stigit till samma nivå som när den var som högst efter vi grävt den i vintras, innan jag började vattna. Så allt som kommer nu i vinter, mycket hoppas vi!!! kommer att fylla på den ytterligare. Drömmen är ju att det ska gå ända upp till jordkanten och täcka över leran helt. Blog imageSnart dags att ta tag i lite juligare pynt än pumporna. Den här är faktiskt från sommaren 2016 och har stått sig jättefint inomhus hela året. Nu när jag ställt ut den så gav den sig rätt fort. Innetemperatur och torrt är modellen vid pumpalagring.Blog image





Nya tester i köket...Recept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 21 Nov, 2017 20:22

Nu har jag läst flera gånger om sk Pulled Oats, en vegetarisk nyhet från Finland som baseras på havre, gula ärtor och bondbönor och lär innehålla mer protein än kyckling.

Jag är intresserad ur miljö och klimatsynpunkt av att få till ett hållbart protein som man kan producera själv, och detta är ju faktiskt möjligt att fixa fram på egen hand, både ärtor och bondbönor odlar jag redan. Vansinne tycker jag med alla färdiga vego-produkter baserade på soja (inte så nyttigt i stora mängder, se länk) som är hitskeppat (dåligt för klimatet) från andra länder som inte har mat till sin egen befolkning. Vad vi stoppar i magen ska ju också baseras på rättvisetankar för att få till en hållbar värld.

Men när en ä som en ä så åker en ju inte och köper denna nya produkt då´rå, nä en måste såklart prova själv :D :D
(Fast jag ska nog testa att köpa en påse en gång ändå...bara för att jämföra)

Så i helgen kokade jag gula ärtor och i söndags mixade jag ihop :
4 dl kokta gula ärtor
3 dl havregryn
3 dl kokta vita bönor (hade inga bondbönor kokta, det blir nästa gång)
salt och peppar.

Först mixade jag försiktigt med pulsfunktionen så det blev hela bitar kvar av ärtor och bönor.
Tog undan drygt en tredjedel av detta till "färs",
som jag sedan stekte på och gjorde en tacosås
med min kryddiga tomatsås (typ chilisås), chili, vitlök, lök, oregano och spiskummin.
Gjorde en glutenfri pajdeg, förgräddade den och sedan i med skivade tomater, ovanpå dem tacosåsen, några matskedar creme fraiche och toppade med skivad ost.
Söndagens kvällsmat blev det, mumsigt, och sedan nästan godare ändå dagen efter när den fått stå till sig lite. Serverad med kål och mangoldsallad, fetaost och bön- och rödlökssallad med vinegrett.

Blog imageNästa tredjedel av mixen körde jag med drygt 1 dl ugnsrostade tomater som blev över från gästabud på lördagen, plus 2 hackade lökar (små).
Tillsatte också ett uns chili och lite timjan. Formade 8 biffar och lade på plåt.
Jag förgräddade biffarna i ugn 200 grader ca 15 min.
Ikväll stekte vi på dem och hade till kvällsmat tillsammans med en varm sallad av kokta kvarngryn, persilja, olika sorters kål som jag fräste på tillsammans med pumpa och lite solrosfrön. Till det en kryddig tomatsås på creme fraiche, majonäs och min egen kryddiga tomatsås.

Vi konstaterade att biffarna var mustiga och goda i smaken och skulle passa utmärkt som burgare. Blog imageTredje delen av mixen körde jag ännu mer i mixern så det blev en seg deg som gick utmärkt att rulla till en korv, precis som med kakdeg. Den är ganska så hård i konsistensen. Precis som jag önskat få till för att ha som bas. I morgon ska jag testa att steka den tunt skivad kryddad med rökt paprikapulver, alternativt steka på tillsammans med curry...får nog testa båda :) Blog imageI söndags gjorde jag också dessa
Bäriga bollar

50 g Kashewnötter
50 g solros och pumpafrö blandat
1 msk kokosflingor
100 g hallon och blåbär blandat
1/2 dl mandelmjöl
1 msk dadelsirap
1/2 msk fiberhusk

Mixa och rulla till bollar som rullas i kokosflingor.
Eftersom vi drar ner så mycket vi kan på socker så är de nästan helt osötade förutom dadelsirapen (pressade dadlar) , det väljer man ju förstås själv hur mycket socker man vill tillsätta.
Fler och fler rapporter om hur skadligt sockret är, vad många sjukdomar det sägs påverka och inte minst hur hjärnan tar stryk av hög sockerkonsumtion har gjort att vi har trappat ner hårt på detta gift. Men det är minsann inte lätt, det märks att det skapas ett beroende. Det vill till att ha något nyttigare alternativ tillhands när suget sätter in :) De här förvarar jag i frysen och tar fram vid behov.

Jag gjorde faktiskt en sats till men där bytte jag ut bären mot 3 msk kakao och kokt kaffe till lämplig konsistens och så hade jag i 1 tsk vaniljsocker.
Blog imageI lördags tog jag ur en nakenfröpumpa och rostade kärnorna i 150 grader varm ugn. De stod i 20 minuter men det var nog lite länge. 10-15 min är nog mer lagom.
Först blandade jag kärnorna med 1 msk rapsolja och 1 tsk salt och bredde sedan ut på bakplåtspapper.
Hade dessa som topping på salladen. Gott ! Blog imageIdag fick kvarvarande pumpor åka från växthuset till gobbens garage, stackarn, där får han hysa både bananplantor, physalisplantor i säckar och snart en stor Kamelia. Men vi får väl försöka klämma i oss de här pumporna så fort det går :D Blog imageLite mysigt är det allt att tända ljus i pumpan som står på verandan när det mörknar uteBlog image















Permakultur och odlarträffTrädgården

Posted by Lisa i trädgården 29 Oct, 2017 19:35

Denna fantastiska höst, sol och värme <3 Blog imageVeckorna rusar iväg med jobb och trevligheter.
För några veckor sedan flisade mannen sly och Ingrid och jag började marktäckning på kullen med wellpapp och flis.
Blog imageFörra helgen var Göteborgarna hemma på besök <3 Blog imagePå lördagen stack jag iväg till Gårdsjö och Ruben och Mona och fru Gran
för en Permakulturträff. En första träff för att se om det finns grejer vi kan samarbeta omkring. Blog imageDet var en trevlig eftermiddag med många nya bekantskaper. Blog imageNågra hade jag träffat förut också. Blog imageEfter mötet gick vi en runda och hälsade på pampiga fru Gran. Blog imagetittade på den påbörjade skogsträdgården, täckt med halm och fårullBlog imageKollade in svampodlingen, de hade ympat in mycel i de här björkstockarna och så ska de doppas i vatten med jämna mellanrum för att hålla sig fuktiga. Blog imageTittade på håll på andelsodlingen som de startat upp i årBlog imageMona visade också deras Bed & breakfast. Blog imageVeckan som gick skördade jag morötter och lite mer potatis och baxade in i källaren. Blog imageInga mängder med potatis i år, men desto mer morötter. Har packat ungefär hälften i sand i plastbackar och resten står här i öppna backar. Blog imageI onsdags var jag på odlarträff hos Carolina på Jordarv mellan Vara och Lidköping. Blog imageVi var ett gäng på 18 personer med både nya och gamla grönsaksodlare...och så jag som odlar plantor då ...och lite till ;) Blog imageJättetrevlig och givande dag och jag var superinspirerad när jag åkte hem. Blog imageblivande storodlare ? yngst i gänget. Blog imageHelgen bjöd på sol igen, igår tog chefen och jag en solstund på trappen...Blog imagemedan maken plöjde grunda fåror på gärdet vid dammen. Den kompakterade leran från dammbygget vill inte gärna släppa igenom vattnet, så nu har han gjort rännilar ner mot dammen så det kan rinna undan. Blog imageSöndagen har ägnats åt gräsklippning vid stugan på Torsö, men där blev inga bilder tagna idag, synd för det var grant :)

Ha en fortsatt skön höst alla ! :)

BönorGrönsakslandet

Posted by Lisa i trädgården 11 Oct, 2017 08:43

Jag spritar vidare i mina kokbönor för att lägga på tork. Blog image

Kokböna ´Äkta tranbär´en störböna (högväxande)
Man förstår varför den fått det namnet när man ser Tranbären i påsen bredvid :) Blog image

Kokböna Marvel of Nictaux, störböna från CanadaBlog image

En böna som skulle blivit en Borlotti men som blev något helt annat. Snygg lilasvart böna. Störböna. Blog image

Kokböna Yin och Yang, störbönaBlog image

Tagit in Nakenfröpumporna. Nu får de eftermogna innan jag tar ur kärnorna och torkar för vinterbehovet. I år sådde jag frön från matbutiken och denna enda planta gav gott resultat. 10 pumpor. Blog image

Uppröjning i tomattunneln pågår, nedplockning av de sista tomaterna och sen klipps plantorna ner och åker på komposten. Sen ska säckarna de vuxit i bäras ut. Funderar på att sätta jordgubbar i säckarna för att återanvända dem i år.
Efter det är det dags att bära in alla bockar och plåtbord för att därefter baxa in hela perennlagret i skydd mot väder och vind. Ojoj, det finns att göra! Har inte ens börjat ute i grönsakslandet än. De sista veckorna har mesta tiden gått åt till att skola om perenner i plantskolan. Blog image

Majsen från Sydafrika blev kämpahög, men har inte hunnit fram med några kolvar. Så maffig, så jag grävde upp 6 plantor ur högbädden och satte in i växthuset som lite grön inramning nu när Citrusarna fått åka in i vinterförvaringen. Blog image

En fantastisk höst är det än så länge.
Hela september utan frost, det måste vara rekord.
Regnfattigt fortfarande, och nu väntas värme igen. Men före det kunde det komma lite vått från ovan...vi hoppas :) Blog imageNjuter av vyerna hemma på går´n <3 Skogsdungen jag passerar flera gånger om dagen.Blog image

Gamla recept är skojigtRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 25 Sep, 2017 13:45

Hittade mormors gamla receptbok i hyllan. Risk att jag fastnar här :)
Det är väl alldeles underbart med gamla handskrivna recept! Här ett på Nyponvin i vacker handstil adresserat till min morfar Karl-Erik från svågern Artur i Stockholm.

Blog image

Här är receptet ifall någon vill prova:

Recept för nyponvin

9 liter nypon (färska)
12 liter vatten
6 kg socker

Beredning:
Skär nyponen mitt itu och låt dem ligga över natten.
Vattnet kokas upp tillsammans med sockret och låt det kallna.
Alltsammans tömmas på en flaska och bindas över med en lapp. Lägg en sandpåse över så att inte gasen går ut för fort. Om inte flaskan är klädd med korg så linda en säck eller dylikt omkring den. Varför vet jag inte. Skakas om var 14de dag i ett par mån tid. Skall sedan stå till maj ungefär, får förstås regleras efter behov. Slås sedan upp på småflaskor efter silning.
Tänk vad vi skola bli fulla Karl-Eric till midsommar om det blir något resultat av den här soppan.
Artur.

Blog imageOch nypon verkar det finnas gott om i år. Kanske man skulle testa :)