Lisas trädgårdsblogg

FrörusetPlantskolan

Posted by Lisa i trädgården 06 Mar, 2017 23:13

Tiden går fort just nu, det är en hektisk tid...Nu är det ett ständigt fröande, bärande av jord och krukor, etikett-produktion och en massa annat som hör förodling till. Lite pyssel att få hem allt som behövs inför säsongen är det också.

Både mannen och jag är lite justerade, han mest, som åkt på diskbråck och ligger parkerad på soffan mesta tiden, och jag haltar runt på en arg fot och svullna fotleder... Så allt är som det brukar vara ;) Ett skadefritt år var längesen...det ser jag fram emot att få ett :) ...eller flera helst!


Nu är det äntligen Snödroppstid smiley
Just idag är de dock begravda under snön...Blog imageallt blev vitt igen...en fördel är att nya dammens vatten syns lite bättre mot snön :)
och vattnet det stiger, det blir bra det här! Finns redan gott om vatten att vattna med. Blog imageSamma vy igår, visst är det vackrare med lite snö :) Ojoj, så mycket vi har att så och plantera innan det här blir färdigt...men det är ett långtidsprojekt. Och som sagt, med mannen justerad blir det ingen traktorkörning på länge, så harvning och sådd lär väl få vänta ett tag.Blog imageChefen håller mig sällskap i omplanteringstältet. Men han är mest intresserad av värmefläkten :D Blog imageRedan trångt...får riva mellanväggen till nästa bubbeltält snart. Idag blev en massa chili omplanterat. Blog imageI tunnelväxthuset skördar jag fortfarande av de olika kålsorterna som jag tog in i höstas. Här på bilden är det Smörkål och toppskott av röd Brysselkål. De gröna mangoldlika bladen är Bladbeta och den är också från förra året. De plantorna har börjat växa igen nu när det blir soliga dagar och tunneln värms upp. Persilja och plocksallat från stora växthuset. Plocksallaten är en köpesallat som är omplanterad i en stor kruka och ger för tredje gången. Blog imageHöstens tomater sjunger på sista versen nu, men de längst till vänster som heter Longkeeping har hållit sig jättefina. Den ska jag sätta några fler plantor av i år.
I mitten är det blandade körsbärstomater och längst till höger är det en Clear Pink som är nyplockad från en övervintrad planta som står i arbetsrummet.Blog imageSnart är det vår på riktigt :)
Må så gott!



GottigottRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 10 Feb, 2017 00:30

Idag blev det vegetarisk tacopaj, mums !

Vi använder oftast svarta bönor till den här pajen. Förstår inte varför jag inte testat att odla svarta bönor. Måste komma ihåg att så det i år. Någon som provat?

Till pajen använde jag
3 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor
ca 3 dl kokta svarta bönor
bryn löken på svag värme först, den får inte bli bränd, lägg i bönorna och krydda med
spiskummin, oregano, salt, chili och kryddig tomatsås.
Förgrädda ett pajskal i 225 grader ca 10 minuter.
Rör ut fyllningen med lite creme fraiche om du vill, inte nödvändigt.
Garnera med lite tomater och paprika och lägg på ost.
Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Visst är vinbärstomaterna söta :)

Blog imageTill pajen gjorde jag en pizzasallad
Hämtade bladkål och spetskål Kalibos ute i plasttunneln, den levererar fortfarande massor av bladgrönt. Några rivna morötter till det.
Kokar upp 1/2 dl vatten, 3/4 dl olja och 1/2 dl rödvinsvinäger. Tillsätter örtsalt eller salladskrydda, svartpeppar och en gnutta socker.
Häll den varma dressingen över salladen. Blir nästan godast dagen efter.
Blog imageTill fikat blev det mango-kashewbollar.
1 dl havregryn
1 dl kashewnötter
1 dl frysta mangobitar
drygt 1 msk cocosolja
Kör ihop i mixern och rulla bollar. Planen var att rulla dem i cocos, men den var slut så det fick bli sesamfrön istället. Gick bra det med :)
Jag tog inget socker i för jag försöker undvika det, men den som är en sockergris kan ju ta i lite ;) Blog image

Damm & berg varé här ! Trädgården

Posted by Lisa i trädgården 05 Feb, 2017 23:11

Vilken spännande vecka detta har varit :)
Att se dammen växa fram har verkligen varit nervpirrande. Både för att det blir så mycket schaktmassor så man hissnar och sen frågan om det ska bli nåt vatten...Först kom inget vatten alls, men nu stiger det stadigt. Vågar vi sen hoppas på att det blir riklig nederbörd resten av vintern så ska det nog fylla på. Blog imageStoora maskinerBlog imageGrävlingen ;) från FroabBlog imageEn del av dammen har vi endast 2 meter djup, där har det inte kommit något vatten än...hoppas hoppas....Blog imageIdag finlirade han det sista med jordmassorna. Nu blir det vår tur att så och plantera. Ska bli lite träd och buskar på höjderna. Längst bak på vallen blev det en hög kulle av all leran från hålet. Men det får bli ett långtidsprojekt det här, finns lite annat ta tag i den här tiden...Blog imageNu får jag försöka fokusera på frösådder den här veckan som kommer, det har varit svårt i veckan :) Men det blev lite sticklingar och perennsådd i helgen.
Här är mina chilibäbisar.
Blog image
Mannen har legat platt hela helgen, det lutar åt diskbråck. Och vi som inte ens har börjat därute än. Det var illa! Håll tummarna att det går över fort!

Idag börjar vi...Trädgården

Posted by Lisa i trädgården 30 Jan, 2017 13:15

Snacka om att vi haft fjärilar i magen inför den här veckan :) Blog imageMorgonbild idag...sista chansen att se den här bilden...Blog imageNu är han igång för fullt, grävmaskinisten. Här ska det grävas bevattningsdamm :) Blog imageojojoj vad har vi hittat på.....Blog imageSchaktar bort matjorden först innan leran från hålet fylls på i nedre hörnet av tomten. Så lägger han tillbaks matjorden ovanpå sen. Blog imageDammkontur, ser lovande ut än så länge med leran i botten...
fortsättning följer...

ChilitajmPlantskolan

Posted by Lisa i trädgården 18 Jan, 2017 23:47

Jag sådde en massa chili och paprika idag :)
Hoppas denna säsongen blir lika rikgivande som den förra...

Om allt gror som det ska så kommer det att finnas bland annat dessa sorter i plantskolan till våren:

CHILI: Rokita, Cayenne, Hot Thai Culinary, Pimenta Biquinho, Brazil, Erotica, Aji White Fantasy, Jamy, Jalapeno Giant, Peperone Dolce di Bergamo, Fishpepper, Omnicolour.

PAPRIKA: Antalaya´dan, Korosko, Puztagold, Sweet Chocolate, Röd och orange minipaprika, Californian Wonder, Romano mix.

fler kommer...Blog imageFölj gärna med i vårarbetet på min Facebooksida, jag uppdaterar den oftare än bloggen. Alla kan följa, även den som inte har Facebook:
https://www.facebook.com/Lisas-tr%C3%A4dg%C3%A5rd-235073849993759/



VintervitaminerGrönsakslandet

Posted by Lisa i trädgården 14 Jan, 2017 23:30

Nu har vi dansat ut julen :)
Packade ner mammas fina bonad igår.
Blog imageJanuari går i ett flygande fläng den med, jag som skulle ha semester...
men tiden går mest åt till bokslut, matlagning och eldning i pannan.
Vi försöker äta ur förråden och än så länge finns det grönt att hämta i tunnelväxthuset. Blog imageAtt mat kan vara så vackert :) När frysarna är fulla med grönsaker är det lätt att känna sig rik. Blog imageBlog imageJag är glad över det milda vädret. Visst har vi haft ett par köldknäppar men det har fort blivit varmare igen. Så skönt att kunna vara ute och greja lite med diverse utan att frysa. Bamse är glad när hans bästa vattenskål fungerar :) Blog imageBoostar med hemplockade vitaminer ur frysen varje morgon, vardagslyx.Blog imageIgår började jag sortera i fröförrådet...med betoning på började ;) Måste få grepp om vad som fattas närmaste veckan. Men jag tror inte det fattas så mycket, hahaha :D :D :D Blog imageMannen har förfärdigat en ställning till plantlådorna inne i bubbeltältet av de gamla värmerören som vi fick med när vi köpte växthuset. Vi gillar återbruk!
Så nu kan jag ställa plantor i tre våningsplan istället för ett när jag börjar förodla härinne, blir kanonbra. Blog imageChefen har ett eget hörn i bubbeltältet med gosig pälspläd. Blog image`Vi´började så smått igår att blanda jord och fylla brätten. Det brukar vara för kallt den här tiden och jag brukar få hållas i köket. Så skönt att slippa det ! Blog imageFörberedd för chilisådd i morgon. Blog imageIdag plockade jag den sista sallaten i kallväxthuset. Så nu får vi äta kålblad i salladen resten av vintern, det går bra det med men är lite mer att tugga :)
Tomater finns det kvar ännu från skörden i oktober. Lite rynkigare och något syrligare men funkar utmärkt i sallad. Blog imageHärligt väder har det varit i många dagar tycker jag. Mycket soldagar och det är efterlängtat den här tiden. Idag sken solen när vi var ute och sågade och släpade ris. Och visst märks det att det blir ljusare på kvällarna ...härligt :) Blog imageLite frostigt i plöjsla, det ska visst bli kallare nu igen...Blog imageTill kvällsmaten tog vi en halva av sista Sommarsquashen. Den var ok, men kanske lite torr i köttet. Som ugnsbakad gick det utmärkt ändå. Blog imageBlev en alltietträtt med marinerade kycklingben ovanpå en grönsaksbädd. Skulle stå i ugnen 200 grader 40-50 minuter. Enkelt och smidigt. Blog imageNjut på utav vintern, snart är det vår :)



Gott bröd LCHFRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 06 Jan, 2017 12:18

Igår kväll bjöd dottern på Falafel, sallad och nybakt LCHF bröd. Vi tyckte brödet var ovanligt gott för att vara glutenfritt, så här är receptet för den som vill prova:

Zucchini-baguetter ca 4 st

200 grader 15-20 minuter

Ingredienser:
4 ägg
1 dl mixat solrosfrö (mixat till mjöl)
1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl riven zucchini (vi hade pumpa, går säkert bra med morot också)
2 msk fiberhusk
1,5 msk kokosmjöl
1/2 dl sesamfrö
2-3 msk solrosfrö hela
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg, rör i zucchini.
Blanda det torra och rör ihop med resten.
Låt svälla ca 10 minuter.

Baka ut till 4 baguetter. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

Blog image
Använde kött från en av de självsådda pumporna som dök upp i komposten. Den var fullmatad med frö så jag testar nog att så den igen. Brukar annars inte ta frö av pumpor och squash då de korsar sig hejvilt. Men denna pumpan var fantastiskt söt och god!
Blog image

I tvättstugan (som nog mer borde kallas växthus;) växer pelargonsticklingarna så det knakar. Är nog dags att klippa ner dem första omgången nu, men det svider lite i hjärtat när de är så frodiga och just nu är det extra begärligt med grönt :) Blog imageBlog image

God fortsättning !



Gott nytt år Övrigt

Posted by Lisa i trädgården 31 Dec, 2016 17:46

Gott nytt år till er alla :)

Vi avslutar året med gourmetlunch i skogen.
Blog imageSen skördar jag färskpotatis, Anden Sunrise som har växt i en kruka. Blog imageOch en skål med sallad, dill och petunior och nejlikor till årets sista bukett. Blog imageÖnskar er alla ett fint odlingsår 2017 !