Lisas trädgårdsblogg

Gamla recept är skojigtRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 25 Sep, 2017 13:45

Hittade mormors gamla receptbok i hyllan. Risk att jag fastnar här :)
Det är väl alldeles underbart med gamla handskrivna recept! Här ett på Nyponvin i vacker handstil adresserat till min morfar Karl-Erik från svågern Artur i Stockholm.

Blog image

Här är receptet ifall någon vill prova:

Recept för nyponvin

9 liter nypon (färska)
12 liter vatten
6 kg socker

Beredning:
Skär nyponen mitt itu och låt dem ligga över natten.
Vattnet kokas upp tillsammans med sockret och låt det kallna.
Alltsammans tömmas på en flaska och bindas över med en lapp. Lägg en sandpåse över så att inte gasen går ut för fort. Om inte flaskan är klädd med korg så linda en säck eller dylikt omkring den. Varför vet jag inte. Skakas om var 14de dag i ett par mån tid. Skall sedan stå till maj ungefär, får förstås regleras efter behov. Slås sedan upp på småflaskor efter silning.
Tänk vad vi skola bli fulla Karl-Eric till midsommar om det blir något resultat av den här soppan.
Artur.

Blog imageOch nypon verkar det finnas gott om i år. Kanske man skulle testa :)

Skördar och röjer Grönsakslandet

Posted by Lisa i trädgården 15 Sep, 2017 08:46

September bjuder på mycket vackert :)
Finbesök i tunneln igår, en Amiral. Blog imageSkördetider och mycket tid går åt till att ta tillvara...Blog imageSå här kan det bli när man inte odlar sortrent. Den här störbönan ska vara spräcklig som de som ligger bredvid. Men det är en stor variation på färgen. Smakar lika bra ändå förstås, men vill man föra sortens egenskaper vidare ska man bara odla en sort...hur ska man kunna hålla sig till det ;) Blog imageFrö från Canada, kokböna Prairie Bush Bean. Vackra ljuslila frön. Blog imageOch det här är mitt experiment med att odla svarta kokbönor. Klipper av hela plantorna nu och tar in. Tänkte jag skulle räkna hur många plantor och hur mycket skörd det blev så man har ett hum om hur odlingsvärd den är. Blog imageGott om paprikor och chili. Blir nog en dag i köket för att ta reda på dem. Blog imageMina vintergrönsaker av olika sorters salladskål har växt så det knakar det sista. Blog imageRädisorna är också snabba i tillväxt. Blog imageSista brickan in igår, blandad kompott av frötomater, chili, paprika, hallon, smultron, physalis, nektariner, selleri och libsticka till örtsalt, gurka mm Blog imageAnnars går mesta tiden just nu åt till att röja, plocka in frostkänsligt, diska backar och brickor, skola om plantor och renovera plantor i plantskolan...rena löpande bandet :) Alltid en kamp mot tiden att hinna få in allt och omplanterat innan det fryser. Blog image

Squash och banankaka och mera biffarRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 31 Aug, 2017 11:07

Blog image

Häromdagen gjorde jag om receptet till Squash och banankaka
så att det blev glutenfritt. Blev väl så bra som originalet !
Annars finns originalreceptet här för den som vill testa

4 ägg
2 dl socker vispas till en jämn smet

ca 300 g squash, 5 dl grovriven
3 dl mjölmix (jag använder Lailas mjölmix från Kockens)
2 dl mandelmjöl
1 dl havregryn (glutenfria)
1 1/4 tsk bakpulver
1 1/4 tsk bikarbonat
3 tsk vaniljsocker
rör det torra med äggsmeten
rör sedan i:
1 mosad banan (ev två om de är små)
100 g fett, olja eller smält smör

Häll i en smord och ströad stor limpform 2 liters och grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 1 timma. Täck ev mot slutet med bakplåtspapper så den inte blir bränd.
Låt den vila en stund innan du stjälper upp den.

Den här kakan använder vi ofta till bakelser, jättegod som botten till vispad grädde och bär. Blog imagePå bilden är också en raw hallonboll, de gör jag så här:

1 dl havregryn
1 dl kashewnötter
1 dl hallon (eller annan frukt, bär)
drygt 1 msk cocosolja

Kör i mixern till en jämn smet och rulla i något gott. Jag sötar inte, men den som vill kan ju ta lite sött i.
Om man inte tänker äta upp alla på en gång så går de jättebra att frysa, då kan man festa på den där goa hallonsmaken länge :)
Jag plockar fram dem ett par timmar före de ska ätas och lägger i kylen eller framme en kortare stund.


Idag blev det svampbiffexperiment i köket. Så tacksam för att det regnar ute så jag kan hinna med något annat än att vattna plantor i plantskolan :)

Plockade massor av fjällskivlingar häromdagen och stekte upp dem direkt på kvällen. Bra bas till biffar tänkte jag...

test 1
3 dl svarta bönor
ca 3 dl stekt fjällskivling
2 dl havregryn
1 ägg
2 msk maizena
4 vitlöksklyftor pressade
1 tsk salt
vitpeppar
Denna blev något lös i konsistensen, låter den stå och svälla en stund.

test 2
3 dl kidneybönor
ca 3 dl stekt fjällskivling
3 dl havregryn
2 msk maizena
1 dl solrosfrö
1 ägg
2 tsk eget örtsalt med persilja och lök (inte så mycket salt i mitt örtsalt)
svartpeppar

Återstår att se vilka som blev godast, smeten smakade lovande :) Steker på ikväll. För nu blir det rökt sik och färskpotatis till lunch...MUMS!


TILLÄGG
Nu har jag testat båda och jag gillade den med svarta bönor bäst, blev mustigast i smaken. Kan ju bero på att jag tog i mer gryn i den andra smeten. Men guben tyckte båda var lika bra, han är inte så knusslig ;)


Blog image








SkördereceptRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 18 Aug, 2017 09:22

Nu är det tempo i köket :)
Skörden sprutar fram i rask takt och det vill till att hålla jämna steg...och helst vill jag vara ute också...behöver vara ute för att vattna...det var det där med kloning ;)

Vi har ätit lunch ute på verandan hela sommaren och där blommar nu en Dahlia Café au lait som jag köpte en knöl i våras. Fin !
Blog imageDenna veckan har jag ugnsrostat tomater på löpande band. Det är så användbart som tillbehör och i maten. Under vintern använder vi det istället för köpetomater i salladen. Jag ugnsrostar mest cocktailtomater som jag delar på mitten. Ugn ca 150 grader ca 40 minuter, kolla så de inte bränns. Till biffarna känns det dock onödigt lyxigt med cocktailtomater så jag ugnsrostar även lite större tomater i klyftor.

Blog imageGårdagens goda tomat och bönburgare färdiga för stekpannan (eller grillen)Blog image

Goda tomat och bön-biffar


3 dl kokta stora vita bönor
ca 2 dl ugnsrostade tomater
½ halloumi
2 dl havregryn
2 msk maizena
1 ägg
3 vitlöksklyftor pressade
en nypa oregano
torkad mald chili
svartpeppar och salt efter smak
Kör alltsammans i en mixer, pulsfunktionen så det fortfarande är lite bitar kvar i smeten.
Sist tog jag i en halv paprika skuren i småbitar.Blog imageSamlar frö som en tok nu också, blommor och ätbart. De svarta kikärtorna som jag testat att odla i år har blivit rätt ok. fast de har lidit av torkan. Från 1 juni till nu i mitten av augusti har vi fått endast 115 mm regn. Normal nederbörd på en sommarmånad ligger visst på 100 mm, så det har varit väldigt torrt.
En planta av kikärtorna som jag behöll i stor kruka har redan mognat så den är dags att ta hand om ärtorna. De ute behöver nog några veckor till innan de är mogna. Blog imageTomatfröer på tork, kaffefiltren hänger i tredubbla lager för att få plats med alla sorter :) Blog imageMitt test med potatisberg, dvs odling i kompostlimpan, ser bra ut än så länge. Just här har jag inte kollat så mycket vad som finns under men i den andra komposten har jag plockat fina potatisar. I den komposten som syns bortanför sitter det en mängd självsådda potatisar och de är nästan ännu finare :) Blog imageDet växer så det knakar i högbäddarna/kompostlimporna. Här potatis Blå Kongo, sent planterad och 4 squashplantor på rad...kruxet är att ta sig dit och skörda squashen, haha det är lite jobbigt varje gång :D Blog imageNakenfröpumpan är helt galen, den ringlar åt alla håll och har jättestora pumpor. Blog imageGjorde ett nytt recept på Squash-ostkaka förra året som jag tycker blir bra i långpanna. Jag paketerar och fryser in för årsbehovet.
Snart ska jag också sätta igång att göra glutenfria pizzabottnar med squash för att frysa in, recept finns här http://blog.lisastradgard.se/#post800Blog image

Squash-ostkaka

Kör 1 kg squash utan kärnhus i mixern
blanda i en stor bunke tillsammans med
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl solrosfrön
2 dl vetemjöl
1 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)
2 dl havregryn
2 msk maizena
5 msk socker (kan minskas)
5 droppar bittermandelolja

Rör ihop och häll i smord långpanna
Grädda i 175 grader ca 1 timma.

Går mycket bra att frysa och står sig ett år i frysen om det är väl förpackat i fryspåse.
Jag skär i bitar och lägger smörpapper emellan så kan man ta upp så mycket som man behöver. Blog imageIdag blir det paprika-hack. Fryser in i bitar utan förvällning. Funkar jättebra att ha direkt i maten sen.



Semester :) Trädgården

Posted by Lisa i trädgården 20 Jul, 2017 15:56

Tack alla kunder och besökare för en härlig säsong i plantskolan!
Önskar er alla en fortsatt skön sommar !



En vecka semester redan...tiden går fort när man har roligt :)
Blev många grillträffar i veckan som gick.

Nu kan vi njuta av vårens arbete. Om alla potatisstånd blir så här så vore det ju fint:) Högbädden levererar, Cherie. Blog imagelöken ser lovande ut i år, den röda brukar aldrig gå bra hos mig annarsBlog imageHärligt att laga mat den här tiden av sommaren :) Blog imageBlog image


Chefen saknar nog alla som klappar...och som han kan rivas lite på ;) Blog image

Jag njuter av blomstren, älskar Sidenörten <3 Blog imageförvånas över att vissa sorter inte blev sålda...den här vädden är ju toksnygg, men då blev det fler till mig :D Blir fint i sensommarens buketter. Blog image

Idag blev det en skogsrunda. Nu är nyfikenheten stillad, det blir inga blåbär där vi brukar plocka kan vi konstatera....och ingen svamp heller om det inte börjar regna snart. Det knastrar när man går så torrt är det. Blog imageLinnean är överblommad. Blog imageMöjligen kan vi hoppas på tranbär i den uttorkade mossen. Blog imageMen fint är det ändå, i skogen <3 Blog image
Njut på!

Sista veckanPlantskolan

Posted by Lisa i trädgården 09 Jul, 2017 23:48

Nu är det bara öppet två dagar till innan jag stänger igen för i år.

TISDAG OCH TORSDAG KL 10-19.



Ett litet urval av vad som blommar på perennborden just nu...
ekologiskt odlat i KRAV-märkt jord, utan gifter och retarderingsmedel (förkortningsmedel).
Blog imagePraktklätt Blog imageSedum aizoonBlog imagePotentilla gracilisBlog imageDagliljorBlog imagePipörtBlog imageVit StorklockaBlog imagePrickklockaBlog imageEsparsettBlog imageKamtjatkafetblad, finns även i vitt plus en massa andra Sedumsorter. Blog imagePraktbrunörtBlog imageRubensklöverBlog imageNäva Rozanne och Azure Rush. Väldigt lika men olika höga. Azure Rush är en lägre variant än Rozanne. De här har jag köpt in så de är konventionellt odlade. Blog imageVit och blå Verbena Hastata Blog imageLäkeverbena och Veronica spicataBlog imageEn del lågmälda skönheter finns det också, Boykinia aconitifolia.

Välkommen att njuta av blomster och fågelsång :)




Helgen som gickPlantskolan

Posted by Lisa i trädgården 09 Jul, 2017 23:29

Här kommer lite senkomna bilder från förra helgen.

Under torsdagen hängde Yvonne Persson upp sina bilder inför helgen...pustigt varmt :)

Blog imagePå lördagen fick vi besök av ett trevligt gäng från Ulricehamns trädgårdsförening. Blog imageDe hade med sig fikakorgar och hittade sköna sittplatser både ute och inneBlog imageBlog imageBlog imageEfter fikat tog vi en rundvandring i trädgården och sen for de vidare till Nora. Blog imagePå söndag var det dags för evenemanget Mötesplats trädgård
I växthuset hade vi hantverkare, Kerstin Hjelmare ...Blog imageBlog imageoch Elisabeth Mörk från OtterbäckenBlog imageFikagästerna var mångaBlog imageBirgit och Aila skötte kafferuljansen. Tack goa ni! Blog imageMorbror Kjell hjälpte till med det mesta. Och så bjöd han alla på Svinmålla, nyupptäckt delikatess! :D Blog imageEn nytillkommen fyrbent granne på visit, så söt! Blog imageKonstnärinnan minglade under eftermiddagenBlog imagedet gör sig så bra med konst i växthusetBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageOch padda höll alla under uppsikt från sin plats i lilla växthuset :D Blog image

Två veckor till öppet i plantskolanPlantskolan

Posted by Lisa i trädgården 04 Jul, 2017 08:15

Nu drar det ihop sig till semestertider...

Två veckor till har jag öppet i plantskolan, till och med den 13 juli.
Tisdagar och torsdagar kl 10-19.


Välkomna i det gröna !



Jag kommer inte att ha öppet i höst. Då ska jag ägna mig åt mina egna odlingar, skördearbete, anläggningen runt nya bevattningsdammen och produktion inför nästa år. Kanske ses vi på någon marknad om tiden räcker till :) Blog imageÅterkommer med bilder från vår händelserika helg, bussresenärer från Ulricehamn på lördagen och öppen trädgård med Mötesplats trädgård på söndagen.