Lisas trädgårdsblogg

Nya tester i köket...Recept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 21 Nov, 2017 20:22

Nu har jag läst flera gånger om sk Pulled Oats, en vegetarisk nyhet från Finland som baseras på havre, gula ärtor och bondbönor och lär innehålla mer protein än kyckling.

Jag är intresserad ur miljö och klimatsynpunkt av att få till ett hållbart protein som man kan producera själv, och detta är ju faktiskt möjligt att fixa fram på egen hand, både ärtor och bondbönor odlar jag redan. Vansinne tycker jag med alla färdiga vego-produkter baserade på soja (inte så nyttigt i stora mängder, se länk) som är hitskeppat (dåligt för klimatet) från andra länder som inte har mat till sin egen befolkning. Vad vi stoppar i magen ska ju också baseras på rättvisetankar för att få till en hållbar värld.

Men när en ä som en ä så åker en ju inte och köper denna nya produkt då´rå, nä en måste såklart prova själv :D :D
(Fast jag ska nog testa att köpa en påse en gång ändå...bara för att jämföra)

Så i helgen kokade jag gula ärtor och i söndags mixade jag ihop :
4 dl kokta gula ärtor
3 dl havregryn
3 dl kokta vita bönor (hade inga bondbönor kokta, det blir nästa gång)
salt och peppar.

Först mixade jag försiktigt med pulsfunktionen så det blev hela bitar kvar av ärtor och bönor.
Tog undan drygt en tredjedel av detta till "färs",
som jag sedan stekte på och gjorde en tacosås
med min kryddiga tomatsås (typ chilisås), chili, vitlök, lök, oregano och spiskummin.
Gjorde en glutenfri pajdeg, förgräddade den och sedan i med skivade tomater, ovanpå dem tacosåsen, några matskedar creme fraiche och toppade med skivad ost.
Söndagens kvällsmat blev det, mumsigt, och sedan nästan godare ändå dagen efter när den fått stå till sig lite. Serverad med kål och mangoldsallad, fetaost och bön- och rödlökssallad med vinegrett.

Blog imageNästa tredjedel av mixen körde jag med drygt 1 dl ugnsrostade tomater som blev över från gästabud på lördagen, plus 2 hackade lökar (små).
Tillsatte också ett uns chili och lite timjan. Formade 8 biffar och lade på plåt.
Jag förgräddade biffarna i ugn 200 grader ca 15 min.
Ikväll stekte vi på dem och hade till kvällsmat tillsammans med en varm sallad av kokta kvarngryn, persilja, olika sorters kål som jag fräste på tillsammans med pumpa och lite solrosfrön. Till det en kryddig tomatsås på creme fraiche, majonäs och min egen kryddiga tomatsås.

Vi konstaterade att biffarna var mustiga och goda i smaken och skulle passa utmärkt som burgare. Blog imageTredje delen av mixen körde jag ännu mer i mixern så det blev en seg deg som gick utmärkt att rulla till en korv, precis som med kakdeg. Den är ganska så hård i konsistensen. Precis som jag önskat få till för att ha som bas. I morgon ska jag testa att steka den tunt skivad kryddad med rökt paprikapulver, alternativt steka på tillsammans med curry...får nog testa båda :) Blog imageI söndags gjorde jag också dessa
Bäriga bollar

50 g Kashewnötter
50 g solros och pumpafrö blandat
1 msk kokosflingor
100 g hallon och blåbär blandat
1/2 dl mandelmjöl
1 msk dadelsirap
1/2 msk fiberhusk

Mixa och rulla till bollar som rullas i kokosflingor.
Eftersom vi drar ner så mycket vi kan på socker så är de nästan helt osötade förutom dadelsirapen (pressade dadlar) , det väljer man ju förstås själv hur mycket socker man vill tillsätta.
Fler och fler rapporter om hur skadligt sockret är, vad många sjukdomar det sägs påverka och inte minst hur hjärnan tar stryk av hög sockerkonsumtion har gjort att vi har trappat ner hårt på detta gift. Men det är minsann inte lätt, det märks att det skapas ett beroende. Det vill till att ha något nyttigare alternativ tillhands när suget sätter in :) De här förvarar jag i frysen och tar fram vid behov.

Jag gjorde faktiskt en sats till men där bytte jag ut bären mot 3 msk kakao och kokt kaffe till lämplig konsistens och så hade jag i 1 tsk vaniljsocker.
Blog imageI lördags tog jag ur en nakenfröpumpa och rostade kärnorna i 150 grader varm ugn. De stod i 20 minuter men det var nog lite länge. 10-15 min är nog mer lagom.
Först blandade jag kärnorna med 1 msk rapsolja och 1 tsk salt och bredde sedan ut på bakplåtspapper.
Hade dessa som topping på salladen. Gott ! Blog imageIdag fick kvarvarande pumpor åka från växthuset till gobbens garage, stackarn, där får han hysa både bananplantor, physalisplantor i säckar och snart en stor Kamelia. Men vi får väl försöka klämma i oss de här pumporna så fort det går :D Blog imageLite mysigt är det allt att tända ljus i pumpan som står på verandan när det mörknar uteBlog image















Permakultur och odlarträffTrädgården

Posted by Lisa i trädgården 29 Oct, 2017 19:35

Denna fantastiska höst, sol och värme <3 Blog imageVeckorna rusar iväg med jobb och trevligheter.
För några veckor sedan flisade mannen sly och Ingrid och jag började marktäckning på kullen med wellpapp och flis.
Blog imageFörra helgen var Göteborgarna hemma på besök <3 Blog imagePå lördagen stack jag iväg till Gårdsjö och Ruben och Mona och fru Gran
för en Permakulturträff. En första träff för att se om det finns grejer vi kan samarbeta omkring. Blog imageDet var en trevlig eftermiddag med många nya bekantskaper. Blog imageNågra hade jag träffat förut också. Blog imageEfter mötet gick vi en runda och hälsade på pampiga fru Gran. Blog imagetittade på den påbörjade skogsträdgården, täckt med halm och fårullBlog imageKollade in svampodlingen, de hade ympat in mycel i de här björkstockarna och så ska de doppas i vatten med jämna mellanrum för att hålla sig fuktiga. Blog imageTittade på håll på andelsodlingen som de startat upp i årBlog imageMona visade också deras Bed & breakfast. Blog imageVeckan som gick skördade jag morötter och lite mer potatis och baxade in i källaren. Blog imageInga mängder med potatis i år, men desto mer morötter. Har packat ungefär hälften i sand i plastbackar och resten står här i öppna backar. Blog imageI onsdags var jag på odlarträff hos Carolina på Jordarv mellan Vara och Lidköping. Blog imageVi var ett gäng på 18 personer med både nya och gamla grönsaksodlare...och så jag som odlar plantor då ...och lite till ;) Blog imageJättetrevlig och givande dag och jag var superinspirerad när jag åkte hem. Blog imageblivande storodlare ? yngst i gänget. Blog imageHelgen bjöd på sol igen, igår tog chefen och jag en solstund på trappen...Blog imagemedan maken plöjde grunda fåror på gärdet vid dammen. Den kompakterade leran från dammbygget vill inte gärna släppa igenom vattnet, så nu har han gjort rännilar ner mot dammen så det kan rinna undan. Blog imageSöndagen har ägnats åt gräsklippning vid stugan på Torsö, men där blev inga bilder tagna idag, synd för det var grant :)

Ha en fortsatt skön höst alla ! :)

BönorGrönsakslandet

Posted by Lisa i trädgården 11 Oct, 2017 08:43

Jag spritar vidare i mina kokbönor för att lägga på tork. Blog image

Kokböna ´Äkta tranbär´en störböna (högväxande)
Man förstår varför den fått det namnet när man ser Tranbären i påsen bredvid :) Blog image

Kokböna Marvel of Nictaux, störböna från CanadaBlog image

En böna som skulle blivit en Borlotti men som blev något helt annat. Snygg lilasvart böna. Störböna. Blog image

Kokböna Yin och Yang, störbönaBlog image

Tagit in Nakenfröpumporna. Nu får de eftermogna innan jag tar ur kärnorna och torkar för vinterbehovet. I år sådde jag frön från matbutiken och denna enda planta gav gott resultat. 10 pumpor. Blog image

Uppröjning i tomattunneln pågår, nedplockning av de sista tomaterna och sen klipps plantorna ner och åker på komposten. Sen ska säckarna de vuxit i bäras ut. Funderar på att sätta jordgubbar i säckarna för att återanvända dem i år.
Efter det är det dags att bära in alla bockar och plåtbord för att därefter baxa in hela perennlagret i skydd mot väder och vind. Ojoj, det finns att göra! Har inte ens börjat ute i grönsakslandet än. De sista veckorna har mesta tiden gått åt till att skola om perenner i plantskolan. Blog image

Majsen från Sydafrika blev kämpahög, men har inte hunnit fram med några kolvar. Så maffig, så jag grävde upp 6 plantor ur högbädden och satte in i växthuset som lite grön inramning nu när Citrusarna fått åka in i vinterförvaringen. Blog image

En fantastisk höst är det än så länge.
Hela september utan frost, det måste vara rekord.
Regnfattigt fortfarande, och nu väntas värme igen. Men före det kunde det komma lite vått från ovan...vi hoppas :) Blog imageNjuter av vyerna hemma på går´n <3 Skogsdungen jag passerar flera gånger om dagen.Blog image

Gamla recept är skojigtRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 25 Sep, 2017 13:45

Hittade mormors gamla receptbok i hyllan. Risk att jag fastnar här :)
Det är väl alldeles underbart med gamla handskrivna recept! Här ett på Nyponvin i vacker handstil adresserat till min morfar Karl-Erik från svågern Artur i Stockholm.

Blog image

Här är receptet ifall någon vill prova:

Recept för nyponvin

9 liter nypon (färska)
12 liter vatten
6 kg socker

Beredning:
Skär nyponen mitt itu och låt dem ligga över natten.
Vattnet kokas upp tillsammans med sockret och låt det kallna.
Alltsammans tömmas på en flaska och bindas över med en lapp. Lägg en sandpåse över så att inte gasen går ut för fort. Om inte flaskan är klädd med korg så linda en säck eller dylikt omkring den. Varför vet jag inte. Skakas om var 14de dag i ett par mån tid. Skall sedan stå till maj ungefär, får förstås regleras efter behov. Slås sedan upp på småflaskor efter silning.
Tänk vad vi skola bli fulla Karl-Eric till midsommar om det blir något resultat av den här soppan.
Artur.

Blog imageOch nypon verkar det finnas gott om i år. Kanske man skulle testa :)

Skördar och röjer Grönsakslandet

Posted by Lisa i trädgården 15 Sep, 2017 08:46

September bjuder på mycket vackert :)
Finbesök i tunneln igår, en Amiral. Blog imageSkördetider och mycket tid går åt till att ta tillvara...Blog imageSå här kan det bli när man inte odlar sortrent. Den här störbönan ska vara spräcklig som de som ligger bredvid. Men det är en stor variation på färgen. Smakar lika bra ändå förstås, men vill man föra sortens egenskaper vidare ska man bara odla en sort...hur ska man kunna hålla sig till det ;) Blog imageFrö från Canada, kokböna Prairie Bush Bean. Vackra ljuslila frön. Blog imageOch det här är mitt experiment med att odla svarta kokbönor. Klipper av hela plantorna nu och tar in. Tänkte jag skulle räkna hur många plantor och hur mycket skörd det blev så man har ett hum om hur odlingsvärd den är. Blog imageGott om paprikor och chili. Blir nog en dag i köket för att ta reda på dem. Blog imageMina vintergrönsaker av olika sorters salladskål har växt så det knakar det sista. Blog imageRädisorna är också snabba i tillväxt. Blog imageSista brickan in igår, blandad kompott av frötomater, chili, paprika, hallon, smultron, physalis, nektariner, selleri och libsticka till örtsalt, gurka mm Blog imageAnnars går mesta tiden just nu åt till att röja, plocka in frostkänsligt, diska backar och brickor, skola om plantor och renovera plantor i plantskolan...rena löpande bandet :) Alltid en kamp mot tiden att hinna få in allt och omplanterat innan det fryser. Blog image

Squash och banankaka och mera biffarRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 31 Aug, 2017 11:07

Blog image

Häromdagen gjorde jag om receptet till Squash och banankaka
så att det blev glutenfritt. Blev väl så bra som originalet !
Annars finns originalreceptet här för den som vill testa

4 ägg
2 dl socker vispas till en jämn smet

ca 300 g squash, 5 dl grovriven
3 dl mjölmix (jag använder Lailas mjölmix från Kockens)
2 dl mandelmjöl
1 dl havregryn (glutenfria)
1 1/4 tsk bakpulver
1 1/4 tsk bikarbonat
3 tsk vaniljsocker
rör det torra med äggsmeten
rör sedan i:
1 mosad banan (ev två om de är små)
100 g fett, olja eller smält smör

Häll i en smord och ströad stor limpform 2 liters och grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 1 timma. Täck ev mot slutet med bakplåtspapper så den inte blir bränd.
Låt den vila en stund innan du stjälper upp den.

Den här kakan använder vi ofta till bakelser, jättegod som botten till vispad grädde och bär. Blog imagePå bilden är också en raw hallonboll, de gör jag så här:

1 dl havregryn
1 dl kashewnötter
1 dl hallon (eller annan frukt, bär)
drygt 1 msk cocosolja

Kör i mixern till en jämn smet och rulla i något gott. Jag sötar inte, men den som vill kan ju ta lite sött i.
Om man inte tänker äta upp alla på en gång så går de jättebra att frysa, då kan man festa på den där goa hallonsmaken länge :)
Jag plockar fram dem ett par timmar före de ska ätas och lägger i kylen eller framme en kortare stund.


Idag blev det svampbiffexperiment i köket. Så tacksam för att det regnar ute så jag kan hinna med något annat än att vattna plantor i plantskolan :)

Plockade massor av fjällskivlingar häromdagen och stekte upp dem direkt på kvällen. Bra bas till biffar tänkte jag...

test 1
3 dl svarta bönor
ca 3 dl stekt fjällskivling
2 dl havregryn
1 ägg
2 msk maizena
4 vitlöksklyftor pressade
1 tsk salt
vitpeppar
Denna blev något lös i konsistensen, låter den stå och svälla en stund.

test 2
3 dl kidneybönor
ca 3 dl stekt fjällskivling
3 dl havregryn
2 msk maizena
1 dl solrosfrö
1 ägg
2 tsk eget örtsalt med persilja och lök (inte så mycket salt i mitt örtsalt)
svartpeppar

Återstår att se vilka som blev godast, smeten smakade lovande :) Steker på ikväll. För nu blir det rökt sik och färskpotatis till lunch...MUMS!


TILLÄGG
Nu har jag testat båda och jag gillade den med svarta bönor bäst, blev mustigast i smaken. Kan ju bero på att jag tog i mer gryn i den andra smeten. Men guben tyckte båda var lika bra, han är inte så knusslig ;)


Blog image








SkördereceptRecept och förvaring

Posted by Lisa i trädgården 18 Aug, 2017 09:22

Nu är det tempo i köket :)
Skörden sprutar fram i rask takt och det vill till att hålla jämna steg...och helst vill jag vara ute också...behöver vara ute för att vattna...det var det där med kloning ;)

Vi har ätit lunch ute på verandan hela sommaren och där blommar nu en Dahlia Café au lait som jag köpte en knöl i våras. Fin !
Blog imageDenna veckan har jag ugnsrostat tomater på löpande band. Det är så användbart som tillbehör och i maten. Under vintern använder vi det istället för köpetomater i salladen. Jag ugnsrostar mest cocktailtomater som jag delar på mitten. Ugn ca 150 grader ca 40 minuter, kolla så de inte bränns. Till biffarna känns det dock onödigt lyxigt med cocktailtomater så jag ugnsrostar även lite större tomater i klyftor.

Blog imageGårdagens goda tomat och bönburgare färdiga för stekpannan (eller grillen)Blog image

Goda tomat och bön-biffar


3 dl kokta stora vita bönor
ca 2 dl ugnsrostade tomater
½ halloumi
2 dl havregryn
2 msk maizena
1 ägg
3 vitlöksklyftor pressade
en nypa oregano
torkad mald chili
svartpeppar och salt efter smak
Kör alltsammans i en mixer, pulsfunktionen så det fortfarande är lite bitar kvar i smeten.
Sist tog jag i en halv paprika skuren i småbitar.Blog imageSamlar frö som en tok nu också, blommor och ätbart. De svarta kikärtorna som jag testat att odla i år har blivit rätt ok. fast de har lidit av torkan. Från 1 juni till nu i mitten av augusti har vi fått endast 115 mm regn. Normal nederbörd på en sommarmånad ligger visst på 100 mm, så det har varit väldigt torrt.
En planta av kikärtorna som jag behöll i stor kruka har redan mognat så den är dags att ta hand om ärtorna. De ute behöver nog några veckor till innan de är mogna. Blog imageTomatfröer på tork, kaffefiltren hänger i tredubbla lager för att få plats med alla sorter :) Blog imageMitt test med potatisberg, dvs odling i kompostlimpan, ser bra ut än så länge. Just här har jag inte kollat så mycket vad som finns under men i den andra komposten har jag plockat fina potatisar. I den komposten som syns bortanför sitter det en mängd självsådda potatisar och de är nästan ännu finare :) Blog imageDet växer så det knakar i högbäddarna/kompostlimporna. Här potatis Blå Kongo, sent planterad och 4 squashplantor på rad...kruxet är att ta sig dit och skörda squashen, haha det är lite jobbigt varje gång :D Blog imageNakenfröpumpan är helt galen, den ringlar åt alla håll och har jättestora pumpor. Blog imageGjorde ett nytt recept på Squash-ostkaka förra året som jag tycker blir bra i långpanna. Jag paketerar och fryser in för årsbehovet.
Snart ska jag också sätta igång att göra glutenfria pizzabottnar med squash för att frysa in, recept finns här http://blog.lisastradgard.se/#post800Blog image

Squash-ostkaka

Kör 1 kg squash utan kärnhus i mixern
blanda i en stor bunke tillsammans med
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl solrosfrön
2 dl vetemjöl
1 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)
2 dl havregryn
2 msk maizena
5 msk socker (kan minskas)
5 droppar bittermandelolja

Rör ihop och häll i smord långpanna
Grädda i 175 grader ca 1 timma.

Går mycket bra att frysa och står sig ett år i frysen om det är väl förpackat i fryspåse.
Jag skär i bitar och lägger smörpapper emellan så kan man ta upp så mycket som man behöver. Blog imageIdag blir det paprika-hack. Fryser in i bitar utan förvällning. Funkar jättebra att ha direkt i maten sen.



Semester :) Trädgården

Posted by Lisa i trädgården 20 Jul, 2017 15:56

Tack alla kunder och besökare för en härlig säsong i plantskolan!
Önskar er alla en fortsatt skön sommar !



En vecka semester redan...tiden går fort när man har roligt :)
Blev många grillträffar i veckan som gick.

Nu kan vi njuta av vårens arbete. Om alla potatisstånd blir så här så vore det ju fint:) Högbädden levererar, Cherie. Blog imagelöken ser lovande ut i år, den röda brukar aldrig gå bra hos mig annarsBlog imageHärligt att laga mat den här tiden av sommaren :) Blog imageBlog image


Chefen saknar nog alla som klappar...och som han kan rivas lite på ;) Blog image

Jag njuter av blomstren, älskar Sidenörten <3 Blog imageförvånas över att vissa sorter inte blev sålda...den här vädden är ju toksnygg, men då blev det fler till mig :D Blir fint i sensommarens buketter. Blog image

Idag blev det en skogsrunda. Nu är nyfikenheten stillad, det blir inga blåbär där vi brukar plocka kan vi konstatera....och ingen svamp heller om det inte börjar regna snart. Det knastrar när man går så torrt är det. Blog imageLinnean är överblommad. Blog imageMöjligen kan vi hoppas på tranbär i den uttorkade mossen. Blog imageMen fint är det ändå, i skogen <3 Blog image
Njut på!