Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Blush Damask

Växter hos migPosted by Lisa i trädgården 01 Feb, 2011 11:46

Mormors ros

Den här rosenbusken har jag flyttat med från mormors och morfars trädgård i Muggebo.

Det är en Blush Damask
. Damaskrosornas hemland är Iran. Där har Rosa damascena odlats i tusentals år, rosorna tillhör de mest doftrika av alla, och används i tillverkningen av rosenvatten och rosenolja.

Blush Damask är en skuggtålig, anspråkslös, lättodlad och förhållandevis frisk ros.

Härdig till zon 5. En mycket härdig och frisk ros som bildar en stor buske eller klätterros med lämplig beskärning.

Den kan breda ut sig på ansenliga ytor genom sin förmåga att slå rotskott. Just rotskotten har naturligtvis också bidragit till att rosen spridits mellan trädgårdarna.

Enligt Lars-Åke Gustavsson, så är den sk Vadstenarosen samma som Blush Damask eller möjligen en variant (klon) utav Blush Damask. Här i trakten sägs den vara mycket vanlig längs med Göta Kanal.

Tycker man att den är skräpig när den enorma blomningen vissnar så är det ju en del jobb med att putsa, men det är ju inte unikt för just denna sorten.
Man kan behöva tänka på att avgränsa den om man vill ha den i en rabatt så att rotskotten inte växer in i annat. Men bäst passar den i ett eget buskage där den får breda ut sig som den vill.
Uppe på min lilla kulle har jag ett stort buskage av den här rosen. Jag lovar att det doftar fantastiskt när man sitter här uppe. Nedanför Blush Damasken sitter ett lika brett buskage av Rosa rugosa, Vresros, förmodligen namnsorten Hansa.