Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Färssoppgryta

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 25 Oct, 2010 10:28

Dagens lunch blir färssoppgryta. Mycket lättlagad höstgryta som värmer och mättar bra. Här är receptet om du vill prova:

Färssoppgryta 4 portioner

Praktisk lättlagad gryta som är alltiett.

250 gram blandfärs (eller fläskfärs)
2 msk smör

1 gul lök
1 klyfta vitkål (jag använder oftast grönkål el svartkål)
5 morötter
10 potatisar
1 burk krossade tomater (eller egna, 400 g)
5 kryddpepparkorn

1 lagerblad
2-3 dl buljong (vatten o tärning eller ströbuljong)
salt, peppar
2 msk hackad persilja (minst, gärna mer, persilja är gott o nyttigt)

Bryn färsen i matfett i en gryta.
Skala och skiva löken, strimla vitkålen fint, skala och skiva morötterna och potatisarna.
Blanda ner alltsammans i grytan. Tillsätt de krossade tomaterna, pepparkorn och lagerblad, häll på buljongen. Låt alltsammans koka tills rotfrukterna är nätt och jämnt kokta. Smaka av med salt och peppar. Strö persilja över och servera direkt ur grytan.

Jag brukar ofta göra dubbel sats, god om den får stå några dagar också, och fungerar bra att frysa. Vill man ha den helt vegetarisk kan man ju bara hoppa över färsen.
Ibland har jag fräst med en chorizokorv i slantar tillsammans med färsen, det blir en extra krydda och är väldigt gott.

Smaklig måltid !