Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Morötter

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 29 Oct, 2010 10:19
Morötterna tog jag upp för ett par veckor sedan. Jag tycker det är lika spännande varje år att se hur stora de har blivit där under fiberduk och blast. I år fick jag dela
med mig lite till sorken, han tog topparna på en hel rad, aj aj.
Jag förvarar mina morötter i sand i jordkällaren. Har ett antal plastbackar där jag varvar sand och morötter och är väldigt noga med att de inte ska nudda varandra. Det brukar löna sig ifall någon blir dålig så smittar det inte över till de andra så fort. På det här viset blir det väldigt lång hållbarhet. Det brukar inte vara något problem att använda dem ända fram till nästa sommar, om de räcker så långt. Någon gång kan de bli lite torra och trista det sista men då finns det små kaniner som gärna äter upp dem.

Ibland tar jag mig en stund och skalar lite mer på en gång och strimlar och lägger i frysen efter snabb förvällning i kokande vatten. Jag doppar bara ner dem i ungefär en minut. I år blev det en 10-litershink med morötter där sorken norpat en bit, så jag skar bort med god marginal och skalade och frös in.

Det är faktiskt skönt att ha morötter i frysen ibland. Det finns dagar där det är VÄLDIGT långt till jordkällaren...ni vet vinterdagar när stormen viner och snön yr och källartrappen är helt igenkorkad. Å andra dar när man bara är lat !
Smidigt att bara ta en näve direkt i grytan eller woken eller vad man nu gör.

Som ni ser är påsarna alldeles platta, jag plattar till och suger ur luften, på det viset är det sedan lätt att slå isär så de blir styckfrysta och man kan bara ta ut så mycket man behöver och spara resten i frysen.