Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
På min önskelista

Skogsträdgård/Perma-kulturPosted by Lisa i trädgården 18 Nov, 2011 09:35
On my wishing-list/ På min önskelista
det är temat på Blooming Friday denna veckan.
Hos Katarina med bloggen Roses and Stuff kan du läsa vad andra har på sin önskelista.Lisas önskelista....oj den bli låååång :-)

Först och främst önskar jag att vi får ha hälsan så vi kan förverkliga vårt växthusprojekt.
Till våren drar vi förhoppningsvis igång med det.
Bilden är från när vi monterade ner det i Hjo under vårvintern.Sen återstår nöjet att fylla det. I ett växthus kanske man vill ha en pool smiley
Bilden lånad på nätet
Efter det hoppas jag kunna komma vidare med önskeprojekten:
En Permakultur/Forest Garden (Skogsträdgård) och Fiskdamm ( för ätliga fiskar och ev kräftor)

En Forest Garden kan enklast beskrivas som en lund med träd, buskar och perenna plantor eller plantor som kan självså sig. Den ska innehålla fleråriga ätliga växter, även växter som har annan nytta, tex för slöjd, medicin mm kan också finnas där. Principen är att man ska ha nytta av det som växer där. Pollenrika växter som lockar bin , humlor, fjärilar och andra nyttoinsekter är också en viktig del, samt växter som fungerar som gödselmedel för de andra växterna.


Backtimjan, en god krydda och en fin bi-dragare :-)
Växterna ska blandas för att imitera naturen i en naturlig skog. Det är den mest stabila och hållbara typen av ekosystem i vårt klimat.
När skogen väl är etablerad ska den vara självgående, här är inte meningen att man ska springa runt och städa !

Önskelistan på växter till skogen börjar bli lång, hi hi, här är bara några drömmar:

Hasselnötter av olika slag, valnöt, pimpernöt, fruktträd av olika sorter, Fläder, Kiwi, Druvor, Bambu, Gojibär, Havtorn, Mispel, Kvitten, Ätliga korneller av olika slag, Sockerlönn (Maple syrup), Ryskt mullbär, Japanskt russinträd( Horenia dulcis) , Shallowfrukt el Salal (Gaultheria shallow), , Pookroot ?, Chocolate Vine (Akebia quinata), Lingon, Blåbär, Perenna lökar såsom Ramslök, guldlök, Kajp mm, en massa olika sorters bladväxter som går att använda som sallat, Micromeria thymifolia ? (vintergrön med mint/timjansmak), Klibbal för att den är kvävefixerande…..ja listan kan göras hur lång som helst


Dagliljor, en ätlig delikatess, godast lär den fyllda Hemerocallis fulva`Kwanso´ vara.
Jag har också hittat en ny idol
Sepp Holzer i Österrike http://www.krameterhof.at/

Här kan man se en film om hans fantastiska bondgård Krameterhof på en alptopp, där han odlar i harmoni med naturen sedan 40 år tillbaka, långt innan begreppet Permakultur myntades.

Sepp har lärt sig allt genom egen erfarenhet och genom att iaktta naturen, vilket han gjorde redan från tidig ålder. Det är det viktigaste säger han: LYSSNA OCH OBSERVERA ! Han driver nu den största Permakulturgården i Europa:
http://www.youtube.com/watch?v=Bw7mQZHfFVE


Och här kan man se en lite längre film om vattenbruket på Krameterhof , som nu omfattar 3 hektar:
Permaculture - Sepp Holzer - Aquaculture – Synergi of land and water :http://www.youtube.com/watch?v=BSaMer9UoUc&feature=relatedDaggkåpa, `Vår frus mantel´. Kan användas som te, fungerar som en mild magnecyl.

Sepp kom tidigt underfund med att ju större variation i olika sorters växter man har tillsammans , ju färre problem med skadeinsekter. Han ser också till att odla växter tillsammans som både har djupa, mellandjupa och ytliga rötter för att de ska hjälpas åt med näringstillförsel och fukttillgång. De som har djupa rötter drar upp mineraler från djupet till de andra. Högre växter som skuggar skyddar de som har ytligare rötter från att torka ut. Allt planeras för att systemet skall fungera självreglerande.


Echinacea...bästa hjälpen vid förkylning. Gör te eller lägg den i spriiiit och låt den bada där en månad.I England finns också mycket inspiration att hämta
, här är en bra introduktionsfilm om vad Forest gardening är för något från Martin Crawfords forest garden: http://www.agroforestry.co.uk/forgndg.html
Han har ungefär 200 ätliga växter i sin skogsträdgård.Älggräs, naturens Magnecyl. Man kan också göra saft på den på samma sätt som med Fläderblommorna.
Någon som hellre vill läsa om det här på svenska så har jag tre länktips här:

Föreningen Permakultur i Sverige: http://www.permakultur.se/

Skogsträdgården i Holma , Höör
http://skogstradgardensvanner.se/wordpress/?page_id=6

Eldöga blogg: http://backaberg.blogsome.com/Bästa marktäckaren i Skogsträdgården, Skogssmultron och Backsmultron. Det har vi redan gott om här alldeles naturligt på ängen och i skogsdungen.

En Skogsträdgård kan göras både i liten och stor skala. Om man planterar ett Plommonträd med en Vinbärsbuske under och täcker marken med Smultron så har man ju fångat principen.

Glöm inte bort Olof Röhlanders ord: `Det blir alltid som man tänkt sig´
Man får passa sig vad man önskar :-)

Nu önskar jag er alla en riktigt GOOOO helg !
Ut i naturen :-)