Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Jordärtskocka Bianca

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 09 Dec, 2010 13:24
Får dela upp inlägget i två idag, för att få det hela under rätt kategori.

Jordärtskocka Bianca
helianthus tuberosus L

Den höga plantan av jordärtskocka Bianca tror många som besöker mig att det är en rudbeckia. Den blir ungefär 250 cm hög här hos mig på lätt sandjord och jag har satt den i flera år nu som en tät häck emot nordliga vindar. På kraftiga jordar kan den bli uppåt 3 meter.
Börjar blomma i augusti och håller på en bra stund. Vacker är den tycker jag. Blommorna fungerar bra att ta in och ha som snittblommor, och då hjälper man ju dessutom plantan att koncentrera kraften på knölarna. Men jag brukar låta dem sitta kvar oftast och det blir tillräckligt med knölar ändå !

Knölarna växer bäst på höst-senhöst så det är ganska sent innan man kan skörda knölarna. Det går också att vänta till våren om man vill. Viktigt är att jorden inte är för fuktig under vintern, om man övervintrar skockorna på växtplatsen. I våt jord ruttnar de lätt. Normalt övervintrar knölarna i jorden i så gott som hela Norden om inte förhållandena är alltför extrema.

Knölarna står sig bäst i jordkällaren om man lagrar dem i sand, annars vill de lätt torka ut. Är det en mild vinter och man har täckt plantorna med tex halm så går det jättebra att skörda hela vintern. Så är ju inte fallet i år förstås, jag hann ta upp en hink…sen kom snön och kylan.

Jordärtskockorna sätts ungefär som potatis, ca 10-15 centimeter djupt. Radavståndet kan variera mellan 70-100 centimeter och plantavståndet i raden bör vara 50-60 centimeter. På en näringsrik jord bör de större avstånden användas, då det går åt mindre utsäde och ger mindre arbete vid skörden. Om man tänker på att sortera ut de slätaste knölarna vid plantering så hjälper man till att förbättra utseendet på knölarna succesivt.

Tänk på att inte kasta småknölar på komposten eller var som helst i landet för de kan bli ett ogräs om man inte håller efter dem. Just Bianca tycker jag håller sig på plats bra, om man tar upp allting på våren och sätter tillbaks bara en knöl. Skulle jag sen råka ha glömt kvar någon så drar jag upp den snabbt.

Grönmassan som blir kvar när man har skördat är mycket rik på kalium. Om man kör stammarna i kompostkvarnen får man fin marktäckning eller så kan man gräva in det i jorden där man tänkt odla tex tomater nästa år. Kalium gynnar fruktsättningen.

Jordärtskockan är mycket rik på den stärkelseliknande kolhydraten inulin, som kan vara upp till 8-9 viktprocent eller motsvarande 40 procent av torrsubstansen. Inulin sägs vara särskilt bra för diabetiker och i någon artikel läste jag att många med Irritabel tarm får lindring av Inulin.

Näringsvärde i 100 gram ätlig produkt enligt Livsmedelstabell från Statens Livsmedelsverk

Energi

253 kJ 61 kcal

Vatten

78 g

Aska

2,6 g

Protein

2,0 g

Kolhydrater, ej fibrer

12,9 g

Kostfibrer

4,5 g

Betakaroten

12 mikrogram

Retinolekv

2 mikrogram

A-tokoferol

0,2 mg

Tiamin

0,07 mg

Riboflavin

0,06 mg

Niacin

1,3 mg

Niacinekv

1,6 mg

Vitamin B6

0,09 mg

Folacin

13 mikrogram

Askorbinsyra

6,0 mg

Natrium Na

3,0 mg

Kalium K

560,0 mg

Kalcium Ca

25,0 mg

Fosfor P

78,0 mg

Magnesium Mg

16,0 mg

Järn Fe

3,4 mg

Zink Zn

0,1 mg

En del fakta har jag lånat från en utförlig artikel på Förbundet organisk biologisk odlings hemsida:

http://www.fobo.se/artiklar/vaxtodling/gronsaker/rotfrukter/jordartskocka.shtml






I nästa del härunder, kommer det två smaskiga recept.....