Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Horisont

ÖvrigtPosted by Lisa i trädgården 17 Dec, 2010 09:46
Blooming friday igen och denna veckan är temat Horisont.
Katarina på Roses and stuff är värdinna för Blommande fredag och hos henne kan du hitta fler som bloggar om horisont.Borta bra:
Horisonten vid en alptopp i Schweiz

Bodensjön från Mainau, och i horisonten alla snötäckta alptoppar.Horisont tänker man kanske först på som så långt bort man kan se, punkten där himlen och jorden möts.

Människan har nog alltid dragits till det, där borta, utforska nya horisonter, och det är nog tur för det har säkert fört oss framåt i utvecklingen.

Många ger sig ut på resa för att stilla begäret efter nya horisonter. Jag har inte så stort behov av det eftersom jag trivs allra bäst precis där jag är. ”Jag trivs mycket bättre här, där jag kan sitta och lukta på blommorna” som han sa, tjuren Ferdinand i Disneys jul. Jag längtar alltid hem till min plätt på jorden när jag reser bort. Fast visst kan jag också uppleva tjusningen i nya vyer.


Hemma bäst:

Hattarvik, Torsö med Vänerns glittrande vatten framför mig.Däremot har jag ett stort behov av att ständigt utforska nya horisonter, i mig själv. Från min horisont, brukar man ju säga - jag gillar att ifrågasätta mina egna horisonter.
Läste just på Wikipedia att horisont kommer från grekiskans ”begränsande”, och det är väl precis just vad det handlar om, ens egna horisonter kan vara mycket begränsande i livet.

Det är när man upptäcker detta, att man själv har satt begränsningarna, ingen annan, som man kan börja utforska dem. Gå runt…titta på dem…fundera om man kan ändra lite, göra på ett nytt sätt…tänka nytt, är det verkligen så farligt som jag tror…kanske, kanske vågar jag kravla mig över min horisont, mödosamt en del gånger, andra gånger går det lätt som en plätt.

Och så...när man väl kommit över sin begränsande horisont…WOW. ..där var den…en ny mycket bättre horisont…och bakom den ofta en till….och en till….ja ni förstår ! Det är ett mycket kreativt arbete att jobba med sina horisonter.


När jag hittar nya inre horisonter i mitt liv ger det en enorm skaparkraft och fyller livet med stor glädje.

Solnedgång vid Horsnäs på Torsö, en ö i Vänern utanför Mariestad. Tänk..det här har man tillgång till alldeles gratis...jag är så tacksam !
Lite kuriosa som jag också hittade på Wikipedia
Beräknat avstånd till horisonten:
Vid en ögonhöjd över havsnivå på 2 meter är det raka avståndet till horisonten, ute på öppet hav, ca 5,05 km eller 2,7 sjömil (distansminuter).

Vid en ögonhöjd på 10 meter över havsnivån är avståndet ca 11,29 km eller 6,1 sjömil.

Vid en ögonhöjd av 100 m över havsnivån är avståndet ca 35,7 km eller 19 sjömil.

Avståndet till horisonten över öppet vatten när man står vid en strandkant, cirka 2 m över vattenytan är således endast cirka 5 km fast man intuitivt kan tycka att avståndet är betydligt längre.
Och allra bäst trivs jag med de här horisonterna, men det har ni nog redan förstått :


Med tillönskan om en underbar helg till er alla !
Och slit nu inte ut er sista veckan före jul, det blir jul ändå, även med hemköpt och fuskstädat. Kram på er !

från min horisont på Karlsberg

Lisa


Ps. Julblommeinlägget har fått Pappa Putte i Trädgårdsbranchen att reagera, vill du veta vad som skrevs och vad jag svarade, titta här : Julblommor :ds