Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Sill och mousse

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 19 Dec, 2010 16:34



Här kommer lite recept.

Nubberöran
är ett måste på vårt julbord. Den har hängt med i många år nu. Går bra till midsommar också. Får man röra över så är den jättegod på knäckemacka !
Snabb att röra ihop är den också och det är inte så dumt i julmatlagningen.

Ansjovismoussen brukar vi få hos svärmor och den är helt underbar ! I år har vi fått en i julklapp och den ligger i frysen och väntar på julafton. Mums ! Tack Alva !
Den är också jättegod på en knäckemacka.



Nubberöra

250 g matjessill (2 burkar)

½ dl majonäs
3 dl gräddfil
1 burk ishavsrom

1 finhackad röd lök

½ dl finhackad dill

Svartpeppar och ev salt (beroende på hur salt sillen är)

Skär matjessillen i mindre bitar.
Rör ihop såsen och blanda i det övriga.
Godast om den görs någon dag före man ska äta den.

Står sig bra någon vecka i kylskåp.




Ansjovismousse, Alvas

1 hel burk ansjovis a 450 gram rensas och flås.

6-7 blad gelatin

7-8 hårdkokta ägg

2-3 msk senap
2 dl gräddfil
3 dl tjock grädde

1 ½ dl gräslök, purjolök eller gul lök

1 dl finklippt dill

Lägg gelatinbladen i vatten 5 minuter.

Hacka den rensade ansjovisen fint.
Mosa äggen med en gaffel.

Rör ihop såsen och blanda i ägg, ansjovis, lök och dill.

Lös upp gelatinbladen i ½ dl ansjovisspad.

Rör ner detta i såsen.
Häll i vattensköljd form minst 1 ½ liter.

Ställ kallt att stelna. Stjälp upp och garnera vid servering.

Går jättebra att frysa in.