Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Potatis

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 20 Dec, 2010 19:48
Idag hittade jag en sida om potatis : MERPOTATIS.NU

Där fanns allt möjligt intressant att läsa om potatis, fakta, sorter, historia och recept.

Månadens potatisrecept kunde man också få.
December månads recept var Pototto…istället för Risotto. Såg gott ut !

Det fanns faktiskt en hel kokbok om potatis att ladda ner, visserligen för storkök, minsta portionsmängden var 10 portioner. Men ibland är man ju många.Här är ett utdrag om potatisens historia från sidan:

En värdefull historia

Potatisens resa startade för 8000 år sen i Sydamerika där inkaindianerna odlade den tåliga grödan högt upp i Anderna. Historiker säger att hela inkakulturen grundande sitt välstånd på potatisen. Den närde hela befolkningen, som också tillverkade starkt öl av den. Potatisen gav makt och inkafolket tillbad en särskild potatisgud. Till Europa kom potatisen först på 1600-talet med de spanska erövrarna. Från början uppskattades bara de vackra blommorna tills man insåg att knölarna var både goda och nyttiga. Jonas Ahlströmer gjorde svenskarna till potatisälskare på 1700-talet med inspiration från Frankrike.Igår gjorde jag en Janssons Frestelse, det är en jättegod potatisrätt tycker jag (nuförtiden- det tog mig 35 år att inse det, tur man kan ändra sig ). Det luktade så förföriskt, det var nog tur jag stoppade den direkt i frysen för annars undrar jag om jag hade kunnat hålla mig från att provsmaka idag.Det här receptet på Potatisterrin,
som jag hittat på annat håll, tyckte jag annars verkade spännande att prova. Gillar såna där rätter som man kan göra färdigt i förväg. Gott till en laxfile´ tex.


Potatisterrin

  1. Tvätta och borsta 500 g potatis. Lättkoka potatisen och låt svalna. Grovtärna potatisen. Finhacka gräslök och dill.
  2. Lägg 7 gelatinblad i blöt i 5 minuter. Värm 2 dl creme fraiche till strax under kokpunkten. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i den varma crème fraichen.
  3. Blanda 2 dl kall crème fraiche med 500 g philadelphiaost, potatis, 2 msk gräslök och 2 msk dill. Rör ner den varma crème fraichen med lite salt och peppar.
  4. Klä en aluminiumform med plastfilm. Lägg i röran och jämna till, slå formen hårt i bänken och vik igen plasten.
  5. Ställ in i kylskåpet över natt. Ännu bättre blir den om den får stå några dagar i kylskåpet.Det vackra fotot på de underbara potatisblommorna är taget av
Ingrid Adamsson