Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Fröbröd och bönpuck

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 19 Feb, 2016 00:09
I veckan har jag bakat Frölimpa eller sk Stenåldersbröd, det blev gott :)

Frölimpa eller sk Stenåldersbröd

7 dl gryn och frön blandat av tex
solrosfrön
linfrön
pumpakärnor
sesamfrön
mandel
hasselnötter

5 ägg
½ dl oliv eller rapsolja
1 ½ tsk salt

Smörj en limpform.
Vispa äggen kraftigt. Blanda med övriga ingredienser.
häll i formen och grädda i 160 grader i ca 60 minuter.

Låt brödet kallna helt innan du tömmer upp det och skär i det.
Jag hade svårt att tro att det skulle hålla ihop såpass som det gör, utan mjöl. Men det blir stabilt och bra.

Nästa gång ska jag testa att ta i choklad och kanske lite aprikoser, gott till fikat.



Testade också ett ovanligt lyckat bönbiffsrecept

Kan rekommendera att spara någon som kall, då var de nästan ännu godare!

Bönpuckar

1 förp blandade bönor
1 förp vita bönor (jag använde dem i pappförpackningar, Zetas tror jag)
häll bort vattnet från bönorna!
100 g fetaost
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor

2 ägg
ströbröd eller havregryn, ca 1 dl.
1 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Mixa sönder löken först.
Lägg sedan i resten av ingredienserna och pulsmixa, får gärna vara lite bitar kvar av bönorna.

Låt stå en stund och svälla och stek sedan i rikligt med olja.

Ena dagen hade vi hemgjorda strips till och den andra dagen blev det uppstekta rester av diverse grönsaker från tidigare luncher.


Till det en sås gjord på 2dl turkisk yoghurt, 1 msk majonäs, 3 msk kryddig tomatröra el chilisås, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar.

Gott !

Och det räckte faktiskt till en tredje dag, idag fredag hade vi kokt potatis och tomat/paprikasås till.
Slängde stekpannan full med frysta tomater och en näve paprika, kokade ihop dem på svag värme, tillsatte 2 klyftor vitlök och ett par kvistar timjan. Tillsatte grädde och litet vatten och så fick det puttra ihop. Det sista så lade jag i de kalla bönbiffarna och lät dem bara bli varma i såsen.