Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Lättlagat

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 22 Oct, 2010 15:48
Hittade ett recept i en gammal Hälsatidning som jag bara måste prova snarast.
En lättlagad tomatsoppa som påminner om Hummersoppa står det. Låter väl smaskens ! Eftersom soppan inte är så mäktig kan man dessutom unna sig en god efterrätt !!! Sätter genast in Lingonets sockerkaka med vaniljkräm i ugnen. Mmmmm!
HA EN UNDERBAR HELG !

Fransk tomatsoppa

4 portioner

2 burkar krossade tomater

3 stora gula lökar

7 vitlöksklyftor

1 msk olivolja plus 1 msk smör

2 grönsaksbuljongtärningar

2 tsk franska örtkryddor

salt och vitpeppar efter smak

1 lagerblad

7-8 dl vatten

Redning:

2 dl creme fraiche, gärna ekologisk

1 dl torrt vitt vin

1 msk vetemjöl

Skala och hacka löken och vitlöken fint.

Fräs löken mjuk i en djup kastrull i olja och smör blandat.

Häll på de krossade tomaterna och lägg i buljongärningarna,
kryddor och lagerblad.

Häll på vattnet och koka upp. Låt soppan sjuda under lock
i ca 20 minuter.

Vispa ihop creme fraiche, vitt vin och mjöl till en redning,
vispa ner i soppan som får ett uppkok.




Sockerkaka med vaniljkräm

Sätt på ugnen på 175 grader.

3 ägg och

3 dl socker vispas poröst

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

7 msk kokande vatten

rörs ihop med ägg&sockerblandningen

Häll i smord och bröad tårtform. Grädda i 40 min, 175 grader.

Under tiden kakan gräddar gör man fyllningen:

Vaniljkräm

125 g smör

4 msk vaniljsocker

1 ½ dl mjölk

Koka i kastrull tills krämen tjocknar. Kokar man lite längre blir det nästan kolasmak på krämen. Vispa då och då, inte för hög värme.

När kakan har svalnat något men inte helt, delar man den på mitten och lägger på kräm.

Kakan är jättegod direkt från frysen också. Då blir krämen som vaniljglass.