Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Året som gick

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 31 Dec, 2018 01:54
Summering av året brukar jag ju alltid göra, men i år känns det motigt.
Vad ska man säga om 2018 ?


Arbetssamt, skadefyllt, jordallergi, torka, alldeles för varmt, arbetssamt, arbetssamt.... Jag trodde nästan jag skulle bli knäpp på vattningen...

Haha, svårt att hitta något positivt känner jagsmiley - men visst finns väl det också. Skörden var ju lysande på mycket, det som man hann vattna. Det var väl egentligen kålen bara som inte gick bra alls i värmen. Den vill ju ha det betydligt kallare.

Vintern tog sitt grepp redan i januari och vi åkte skridskor på damm-isen och skidor på ängen och kanade upp och nedför kullen. Aldrig åkt så mycket skidor på hemmaplan förr :)
Rejält kallt med jämna mellanrum. Inte en suck att starta i växthuset i februari, det fick bli inne i bostadshuset.

I mitten på mars drog vi igång i bubbeltältet trots kyla och en massa snö. Elmätarn snurrade för fullt ;)
Drabbas av allvarliga allergiska besvär av jorden, som nästan sätter stopp för förodlingen. Sjukvården har bara ett råd att ge - låt bli jorden!
Jag kör på ändå, men är tveksam om jag fortsätter om det blir samma till våren...Inte en chans att börja rensa i perennkrukorna i tunneln som brukligt i mars. När plantorna växte till behövde de en massa vatten som fick bäras från huset till växthuset. Slutet på mars och vårblommorna lyser med sin frånvaro.Början av april verkar det lite trevande släppa på värsta kylanMen allt är rejält frusetInte ett liv i tunneln, hård tjäle i alla krukorÄntligen rör det på sig i mitten av april, våren kommer...Bra nederbörd under vintern hade fyllt på vår bevattningsdammOch sen poff!!! så skulle allt ske på halva tiden mot normalt. I början av maj kom värmen ordentligt. Ja hur hann jag det undrar jag...Vågar man hoppas på att det ser ut så här våren 2019 ? Då behövs nog minst 300 mm regn eller snö. När det var dags för utplantering var det så hett så jag fick spänna skuggväv eller ha parasoll för att kunna plantera. Både för mig och växterna behövdes det. Vi har så skyddat läge på kökslandet, vilket ju verkligen är en fördel kalla år. Men varma år straffar det sig. I växthuset och polytunneln var det som värst med värmen. I sommar kändes det nästan som ett straff att ha växthus. Växterna led, kiwin gulnade, inte ens tomaterna orkade växa när det var som varmast. Törstiga var vi både människor, djur och växter. Och i dammen sjönk det undan för undan som inget regn kom. Vår dricksvattensbrunn har också sjunkit till oroande låg nivå, fortfarande i december får vi tänka oss för hur mycket vatten vi använder. Skadar mitt knä i början av säsongen och går förmodligen och snedbelastar för i slutet av juni kraschar ryggen efter tomatplantering. Får hålla stängt en vecka när det är som värst ont. Det som får vatten växer till enorma storlekar !Skogsträdgårdsplanteringen från i höstas lever farligt. Fredrik gör några tappra utryckningar i juli med traktorpumpen och räddar de flesta från döden. Ett antal klarbärsträd stryker dock med. Vi får även köra nödvattning med traktorn upp till trädgården runt huset eftersom vi inte kan ta ur brunnen. Tidig skörd blir det! Jordgubbar i början av juni och tomater i slutet av juni hör inte till det vanliga. Massor av fikon, de kom i två omgångar så jag kunde äta fikon hela säsongen-fantastiskt ! Ja en fantastisk skörd av det mesta verkligen! Bären bar verkligen mycket i år.
Det var bara mina amerikanska blåbär som torkade bort och blev till russin, jag hoppas buskarna överlever...I slutet av sommaren känns det nästan övermäktigt när inget regn kommer. Vi hör att det regnar på annat håll, men här är det ständigt torrt. En av dagarna när jag jobbade med perennerna ute på plantborden hämtade jag termometern i tunneln och slängde den på marken bredvid där jag stod och jobbade eftersom jag upplevde det så otroligt varmt. Den dagen pendlade temperaturen mellan 40 och ända upp till 50 grader mot det förbrända gräset där termometern låg. Jag har i alla fall aldrig upplevt något liknande under de åren vi har bott och odlat här sedan 1989. Hösten kom med ÄNTLIGEN lite trevligare temperaturer. Och vi fick en hel del gjort i blivande skogsträdgården/foodforest. Känner mig så nöjd att ha planterat ut ca 500 växter som har stått och väntat i kruka, en del i flera år.
Men inte kom det något regn...Känns som det varit en lång fin höst. Temperaturen har pendlat lite upp och ned men mestadels milt och bra arbetsväder. Varit skönt att kunna jobba ikapp lite av det som blev åsidosatt under sommarens vattning. Och skörda har man kunnit göra hela långa hösten ända till nu i december. Denna bild från slutet av oktober. November kom med nattfrost men många fina dagar. I veckan såg dammen ut så här. Vattenytan har inte rört sig något uppåt under hela hösten. Men i veckan såg mannen att den nog stigit med 5-10 cm. Det är fortfarande ca 150 cm lägre än vid förra årsskiftet så nu gäller det att hålla tummarna att det snart börjar ösa ner! Helst i form av regn :)
Bloggen har fått stå tillbaka denna säsong när tiden inte räckt till. Instagram och facebook går så mycket fortare att publicera på. Men lite tråkigt är det allt!

Därför blev det ett långt... och fy så gnälligt inlägg. Men som odlare var inte denna sommar kul !
Så 2019 kom igen och visa mig så mycket bättre !


Gott nytt år till er alla som tittar in härÖppet i veckan

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 03 Jul, 2018 07:19
Denna veckan och nästa håller jag öppet

tisdag och torsdag kl 13-19
OBS TIDEN!


Söndagen den 15/7 kl 10-17 är det Mötesplats trädgård igen.

Efter den 15 juli är det stängt för i år.

VÄLKOMNA ! smiley

Tillfälligt stängt

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 24 Jun, 2018 23:29
Hej alla besökare och kunder!

Denna veckan från och med 25 juni, kommer jag att hålla stängt i plantskolan,
pga att jag har gjort mig illa i ryggen.
Vi kommer inte heller att deltaga i Tusen trädgårdar nästa söndag 1 juli.

Chefen och jag ska ta igen oss på soffan i veckan och så hoppas jag att jag snart är på banan igen.

Hälsningar Bamse och Lisa :)

Mötesplats trädgård

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 16 Jun, 2018 00:44
Nu är det dags igen för Mötesplats trädgård i NBV:s regi

SÖNDAG 17 JUNI KL 10-17

är ni välkomna att titta in hos oss i Lisas trädgård.I lilla växthuset mellan kl 10-15 träffar ni trädgårdsdesigner och odlingsrådgivare Mona Hallin från "Fru Gran smakfull trädgård-trädgårdsdesign för mersmak och mångfald" www.smakfulltradgard.se Passa på att ställa dina frågor om trädgårdsdesign och odling eller boka ett möte i din trädgård.
I stora växthuset finns Elisabeth Mörk med sitt textilhantverk, stickat, virkat, väskor och Barbiekläder.
I växthuset kan man också titta på vackra tavlor av Annette Thomas från Stenstorp.
Titta in på Annettes fina sida på Instagram och se fler alster: @mrsannettethomas.

Eventuellt skulle det bli regn på söndag men då myser vi i växthuset med lite gott fika :) Alva, Birgit och Fredrik håller i kaffeserveringen.

Kl 16 hälsar vi välkomna till en buss med Kungsbacka trädgårdsvänner...då kan det bli trångt i café-delen ;)Vill du se vilka fler trädgårdar du kan besöka så titta in på Mötesplats trädgårds hemsida!
http://motesplatstradgard.se/Öppettider i veckan

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 10 Jun, 2018 00:49
Kommande veckans öppettider:

OBS ! På tisdag 13 juni måste jag tyvärr hålla stängt.

Torsdag 15 juni öppet som vanligt kl 10-19

Och nästa söndag 17 juni är det dags för årets första
Mötesplats trädgård kl 10-17.
Vill du se vilka trädgårdar du kan besöka så titta in på Mötesplats trädgårds hemsida!
http://motesplatstradgard.se/


Välkomna! Här finns fika, hantverk och konstutställning utöver alla blomster :)


Vilken värme!

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 14 May, 2018 10:37
Oj vilken sommar vi fick på en gång smiley

Nu växer det så det knakar i växthuset, tomaterna gillar den här värmen.

ÖPPETTIDER :

TISDAGAR OCH TORSDAGAR KL 10-19

VÄLKOMNA!I år har jag 116 tomatsorter att välja på...ja det kan vara lite svårt att välja, jag vet smiley
Massor av fräsch sallat lagom att börja skörda finns i olika storlekar och kryddor förstås.
Jobbar för fullt med att plantera om gurkplantor, de försvinner lika fort som jag sätter om dem. Squash är också precis omplanterat.

Perennerna har kommit igång fint.
I år har jag gjort i ordning ett speciellt hörn för bär. Där finns plantor av 3 sorters Havtorn, 3 sorters Amerikanska blåbär, hallon, vinbär, rabarber, jordgubbar, smultron mm

I det aktuella numret av ALLT OM TRÄDGÅRD finns en fin artikel om vår trädgård och lite fakta om plantskolan/handelsträdgården. Om du inte prenumererar så finns den att köpa i butik från idag :)

Ta gärna en runda i vår trädgård när du kommer, massor av härliga vårblomster just nu. Lite ogräs bjuder jag på också smiley
Jag har tyvärr haft otur med chili och paprika i år, så sortimentet är inte så stort. Kanske blir det några fler sorter att välja på fram i juni...vi får se.


Öppnar för säsongen

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 30 Apr, 2018 08:38
Lisas trädgård öppnar för säsongen tisdagen den 8 maj kl 10-19.
torsdag 10 maj är en helgdag men jag har öppet då också.

Tisdagar och torsdagar kl 10-19 är öppettiderna även i år.


Planen var ju att öppna första veckan i maj, men den korta våren har ställt till det med tidsplanen, så jag får tyvärr skjuta fram öppningen en vecka.

I år har jag 116 tomatsorter att välja på, plantorna växer på bra.
Massor av fräsch sallat lagom att börja skörda kommer också att finnas på plantborden tillsammans med andra grönsaker och örter.

Så här såg det ut första veckan i maj ifjol, har vi tur så har det hunnit igång såpass till nästa vecka, men denna veckan skulle bjuda på rätt kallt väder och mulet...

Välkomna!
Hoppas vi ses nästa vecka :)

Nu är´e bråttom...

PlantskolanPosted by Lisa i trädgården 16 Apr, 2018 08:09
Ujujuj vilket tempo. Inte så lätt att klämma in 8 veckors jobb på 4 veckor. Plötsligt ska allt göras på en gång. Det där som skulle varit gjort i mars men inte kunde göras pga kylan och snön pockar på uppmärksamhet nu, mitt i omplanteringstider.
Ännu en gång konstaterar jag att kloning vore perfekt smiley
Och kallt på nätterna har det varit så till och med penseerna slokar. Men inte sallaten, tänk vad den tål bra. Little Gem är sorten.

Veckan har ägnats åt att rensa, plantera om många, och få ut alla perenner från polytunneln ut till försäljningsborden. Alva har varit här varje eftermiddag och hjälpt mig som tur är, även i helgen. Men nu är den så gott som tömd och igår flyttade jag in nya plantor från växthuset hit för att bereda plats för tomaterna i växthuset.
Så här såg det ut före...
Lördag bollade jag till mina spireor vid huset, hade glömt dem när jag tog de andra i vintras. Kan bero på att de var överskottade med snö :)
Och så fixade vi i hörnet där jag tänker ställa bärbuskar mm i år. Kontrollanten var med som synes...Chefen såg till att allt gick rätt till. Rensade gruset med hjulhackan men det här hörnet gick jag bet på. Mannen ryckte ut med en bit ogräsduk. Sent kvällsmyste vi i växthuset. Lite småkallt men med infralampa gick det an. Chefen är nöjd att få sällskap. Tidig söndagsmorgon på väg till planteringen så smyger jag på Kniporna i bevattningsdammen. Så skoj med besök, de kom kvällen före och stannade över natt. Lade ut en liten filmsnutt på min Instagramsida. Omplantering av tomater hela morgonen och efter frukost blev det röj av grejer och utkärrning av det gröna till polytunneln. Sen lade vi bevattningsduk och markduk på borden. Jag har haft det på prov på ett par bord ifjol och det fungerade bra, så nu kör vi även på ebb och flod-borden, så får vi se hur det fungerar. Det är att testa sig fram till vad som fungerar bäst.
Kamelian har stått här hela vintern med lite frostvakt under ett tält av fiberduk och bubbelplast. Nu har den ett fåtal rosa blommor. Bladen är fortfarande fula sen frostknäppen när vi ställde ut den ifjol. Plockar bort men vet inte hur mycket man ska våga ta...tekniksupporten fick slita hårt i helgen...andra var på SPA ;)

Nu är det rally med tomat-, chili- och paprika- omplantering hela veckan....

Next »