Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Kanelros

Växter hos migPosted by Lisa i trädgården 24 Jan, 2011 22:52Känner ni Kanelrosen ?

Rosa majalis Foecundissima

Den här lilla näpna rosmadamen har bott här långt före oss. Hon sitter på jordkällarkullen i mager och eländig jord. Blommar gör hon ändå. Flyttade en till lekstugan för många år sedan, där är det om möjligt ännu sämre förhållanden, grus och sten. Men växer och blommar gör den, kan det vara världens tåligaste ros ? Faktiskt så vore det kul att fjäska för en planta med riktig ros- och ler-jord och rejält med gödsel för att se hur det skulle bli !?

Vanligen ganska småväxt buske som bildar underjordiska utlöpare och därför ofta växer ut till bestånd. Jag krukar emellanåt in rotskott och säljer i min plantskola.

Buskarna kan bli drygt en meter höga, ibland blir de bara en halvmeter. En av mina är nog nästan 150 cm, den som klänger mot lekstugan. Stammarna har kanelbrun bark. Nertill sitter det tätt med taggar. Bladen är mer eller mindre håriga på undersidan och har fem till sju småblad. Kanelrosen blommar tidigt, i de sydliga landskapen ibland redan i maj. Blommorna har kala blomskaft och är omkring 5 centimeter breda med mörkrosa kronblad. Nyponen är klotrunda och röda.
Den har en fin doft. Blommar bara en gång på sommaren.

En ursprungligen odlad sort av kanelros med fyllda väldoftande blommor kallas bukettros 'Foecundissima', det är förmodligen den jag har.
Kanelros är ganska anonym till sitt utseende men känns lätt igen på stammarnas rödbruna bark med talrika nålformade taggar. Den sällsynta arten finnros (R. acicularis) skiljs främst genom att även blomskotten är klädda med nålformade taggar.

Sorten bukettros ('Foecundissima') kan ofta påträffas kvarstående kring gamla torp. Första fynduppgift är från Uppland och publicerades 1732 (Nordstedt 1920). Artnamnet majalis kommer av latinets majus (maj) och syftar på att arten blommar tidigt.

Fakta har jag lånat från WikipediaFill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 25 Jan, 2011 10:52

Hej Mickan ! Visst får man energi av sommarbilderna helt klart ! Hi hi , du är rolig du, kram till dig också !


Hej Birgitte !
Jag är heller ingen rosentusiast, men vissa utvalda, lättskötta kan få plats. Och som sagt, den här damen var här före oss. Skulle aldrig kunna tänka mig att ta bort henne. Och något så hårdfört får man leta efter.

Posted by Landliggeren 25 Jan, 2011 07:47

Hvor er den smuk! Jeg er ikke den store rosenentusiast, men lige denne synes jeg rigtig godt om. Og, så må det da være en rose alle kan have, så hårdfør som den er.

Bedste hilsner
Birgitte

Posted by Mickan 25 Jan, 2011 06:29

Vilken otroligt söt liten rackare! Man får ju energi och känner glädjevibrationer bara av att TITTA på den. Då kan jag ju bara ana hur det är att även RÖRA vid den och, ännu bättre, DOFTA på den... Ja, det gäller att hitta de små guldkornen i tillvaronn Lisa, inte sant. Gillade förresten dina "hemliga pumpor" också! Små härliga hemligheter är gott att ha - inte bara på hemlighuset:-))) Kramar på lisa och kanelrosen