Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Tomatomania

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 31 Aug, 2012 12:46
Nu är det helg igen, jösses vad veckan går fort !
Hoppas ni alla får en fin helg.
Önska oss fint väder, så mannen hinner börja med cementen.Tomatdags i köket igen.

I år har jag två nya bifftomater, de var goda båda. Den till vänster heter Black from Tula och den till höger heter Goldie. Goldie har viktrekordet i år, den första vägde 5,7 hekto och den här väger 5,2. Tack till er i Majängen för fröerna ! Först idag förvällde jag bönor i 3 minuter, då blir de lättare att använda direkt från frysen sen.

Ni vet väl att bönor är svagt giftiga, en del sorter mer än andra, och ska förvällas före förtäring ?

Alla bönor innehåller lektiner, en typ av proteiner som anses skadliga för vår matsmältning. För att få bort lektinerna behöver maten försmältas på något sätt. Blötläggning är mycket effektivt (för torkade) och kokning. Även groddning och mjölksyrning bryter ner lektinerna. Det är viktigt att bönor rika på lektiner upphettas tillräckligt för att bryta ner dessa proteiner, därför bör råa bönor kokas separat innan de tillsätts andra ingrediener som kanske inte kräver samma tillagningstid eller temperatur.

Färska bönor kan man koka kort tid, 5-10 minuter, det är en delikatess.
Vill du läsa mer om bönor ?
Bönans baksidor: förgiftning, fytater och fjärtar


Idag landar nog de gröna bönorna i en mjölksyrningsburk tillsammans med schalottenlök.


Sen får jag inte glömma att fota alla sorter. Bra att ha bild på när jag säljer tomatplantor till våren.

Nu har jag förresten räknat i tunneln, och det är 125 plantor i år av 49 olika sorter.
Ops, vart det så mycket nu igen ;-))

Annars finns mycket tomatinspiration att hämta på nätet

lite fredagsmys med film med Monty Don kanske ?

Fork to Fork - tomatoes and onions

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 07 Sep, 2012 22:52

Monty Don är alltid sevärt, många bra tips där. Ja bönor är så gott, och oumbärligt på vintern tycker jag.

Posted by m 07 Sep, 2012 19:03

Vilka kul länkar du har med här, det ska kollas in. Bönor är så gott i alla möjliga former tycker jag. Bra att känna till detta om giftet man bör koka bort!

Posted by Laila 02 Sep, 2012 11:40

Tack än en gång! Nu ska här mjölksyras!

Posted by Lisa i trädgården 01 Sep, 2012 22:30

Hej igen Laila !Jag förväller dem alltid först i ca 2 minuter innan jag syrar. Har inte provat med råa, men enligt källor på nätet så ska ju de giftiga ämnena även brytas ner av mjölksyrning. Men jag tar det säkra för det osäkra och fortsätter förvälla.

Posted by Laila 01 Sep, 2012 20:26

Tack Lisa för svar om tomater och mjölksyrning av bönor. Läste någonstans att man ska doppa bönorna i kokande vatten innan de avsvalnade läggs i syrningsburken - måste/ska man göra det?

Posted by Lisa i trädgården 01 Sep, 2012 00:27

Hej Malin !Hi hi, kantänka mig vad du menar ;-) Nej bönorna är sega i år, först nu som vi har fått skörd. Men det finns ju mycket annat gott att mjölksyra, jag är sugen på att prova med riven squash och morot ihop. Jag hör av mig till dig om byte. Ha det gott !

Posted by Lisa i trädgården 01 Sep, 2012 00:21

Hej Laila !Ja det är en del- undrar hur många sorter det finns egentligen, oändligt antagligen ;-) Mina absoluta favoriter är de där mörka, som chocolate cherry, black sweet cherry, green zebra och chocmato baby. Är även förtjust i busktomaten Whippersnapper och Vinbärstomat, den röda, Red Currant. Det var några stycken, hi hi. Jag syrar bönorna med sv vinbärsblad, lök av något slag, kokt avsvalnat vatten med 20 ml havssalt till 1 liter vatten, avrunnen vassla från filmjölk. Packar hårt i en konservburk med patentkork, häller på vatten och lite vassla, lägger på en kokt sten för att hålla nere. Fyll inte ända upp till korken, det jäser upp. Sätter på locket och låter stå i köket i 10 dagar, sen till kylen. Lycka till !

Posted by Malin 31 Aug, 2012 22:58

Jag visste inte detta med att inte äta råa bönor, men detta förklarar en hel del.... Jag brukar nämligen klämma i mig råa bondbönor...Tyvärr har det inte blivit så mycket bönor här alls i år. Jag hade tänk mjölksyra gröna bönor precis som du. Men nu får det bli annats om mjölksyras...Vi byter lite som du skrev tycker jag!Smart att du fotar alla sorter - med namnet...Vi ses!Malin

Posted by Laila 31 Aug, 2012 20:17

49 sorters tomater - inte dåligt! Undrar vilka som är dina absoluta favoriter! Har du receptet på mjölksyrade bönor någonstans på bloggen? Går det lika bra att syra vaxbönor? Har fått massor i år.Önskar dig en skön helg!/Laila