Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Why powerty-matslöseri

Natur och miljöPosted by Lisa i trädgården 15 Nov, 2012 00:35
Why powerty ?

Dags för nytänk ?

Klicka på länken så får du se en kortfilm (ca 3 minuter) om matslöseriet.
Ingår i en ny serie som går på SVT.


"Den mat vi slänger i Europa skulle räcka till att utfordra världens fattiga tre gånger om"...

Hur mycket mat slänger du ?


Fast egentligen så är det hela nog ett systemfel, feltänk helt enkelt.
Är det meningen att precis allt ska finnas tillgängligt precis jämt, så blir det ju en massa svinn.

Och varför ska vi ha en massa lyxmatvaror här i Sverige när befolkningen i de länder där lyxvarorna odlas svälter ?

Varför kan de inte få ha sin åkermark till att föda sin egen befolkning ? Ja men de får ju betalt kanske någon invänder nu...men det får de ju oftast inte, eftersom det nästan alltid är multinationella företag som äger och brukar marken. Och lönerna brukar vara urusla, dessutom blir de ofta utsatta för kemikalier och gifter i sitt arbete, något som en skrämmande dokumentär om företaget Dole visade för ett tag sedan.
Dags för nytänk !


Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 15 Nov, 2012 18:59

Hej Laila ! Jo det händer allt att det går saker till komposten här också, jag tröstar mig med att det kommer maskarna tillgodo. Fast här finns ju höns som blir själaglada över en skvätt spagetti :-) Håller med dig om att man bör använda sitt smak-och lukt-sinne istället för att stirra sig blind på datum. Ha det bra !

Posted by Laila 15 Nov, 2012 08:16

Samvetsfråga! Vi försöker sköta oss men det händer att någon rest blir stående för länge i kylen... Då hamnar den i bokashin där den förhoppningsvis gör viss nytta. När det gäller t.ex. mjölk och andra färskvaror går vi på lukt och smak i stället för datum - alltid något!. Ha det gott!/Laila