Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Mina ödesträd

KrukväxterPosted by Lisa i trädgården 03 Dec, 2012 23:50
Mina ödesträd har börjat blomma.
Passar så bra till jul, grön, vit och röd :-)
Ödesträdet kallas även Brokklerodendrum.
På latin heter det Clerodendrum thomasoniaeJag har två plantor, den här som är moderplantan, har jag fått för måååånga år sedan av min ingifta morbror Nils som en liten stickling. Han i sin tur hade fått den av sin syster, som hade fått den av deras mor :-)
Nils är borta sedan många år tillbaka, men nu när trädet blommar så minns man lite extra. Vi hade odlarintresset gemensamt, både moster och Nils var väldigt intresserade av växter och att odla. Det här är den andra plantan. Den har en flätad stam. Jag satte flera sticklingar i samma kruka och när de rotade sig allihop så flätade jag ihop dem.
Ormbunken till vänster är en Adiantum från en julgrupp jag fick för sisådär 10 år sedan. Just nu är den lite halvdan, behöver nog lite större kruka och ny jord. Planta nummer två har inte fått det röda i blommorna än. Men jag tycker de är rätt fina när de bara är vita också ! Lagom med snö...än så länge.
- 11 grader idag. Jag ägnade dagen åt kontorsarbete, kände inte för utejobb idag.
Men de lovar visst mer snö, så jag tog en tur till skogen för att hitta lite mer grön mossa innan det är för sent. Tallarna blir så fina med snötopp ! Efter en rejäl runda i skogen var det gott att komma in och dricka kaffe med lussebulle.....ja ja - det är tjyvstart jag vet :-) Men här i huset har vi som tradition att ha lussebullar från första advent.

När startar ni med bullarna ?


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 05 Dec, 2012 20:21

Hej Pennelina ! Tack, jag tittar in hos dig. Kram !

Posted by Pennelina 05 Dec, 2012 15:03

jag koncentrerar mig på min musikblogg för stunden... http://angelalidin.com/blog/ har inte skrivit på mina andra sedan jag började jobba med tidningen.kramar från mig <3<3<3

Posted by Lisa i trädgården 05 Dec, 2012 11:21

Hej Johnna ! Det är något visst med det ärvda, fast samtidigt lite press...man får ju bara inte ha ihjäl de plantorna ;-) Ja det är fint ute nu. Fast idag onsdag snöar det för fullt här så man ser knappt ut. Uj uj ja, hoppas glädjehuset står pall för snötrycket, slitigt göra det där, att putta ner snön. Bra du påminde mig. Kanske får ta mig ut i snöyran och putta ner snö från plasttunneln. Kram !

Posted by Lisa i trädgården 05 Dec, 2012 11:16

Hej Malin ! Vet att det är många som inte gillar saffran, och visst har det betydelse vad man fick när man var liten. Lussebulle med kardemumma låter gott det också....jag gillar kardemumma, men inte kanel. Pepparkaksbaket överlåter jag med varm hand på dottern. Det har barnen skött sen det året de var 4 och 7 år gamla, fast då fick jag hjälpa till att grädda förstås. Nu sköter dottern baket själv :-) Grejen är att jag inte gillar pepparkakor, fast det törs man väl knappt säga, det verkar vara allas favoritkaka ;-) Hoppas du får en stund över till ditt bak av gamlemormors recept. Kram !

Posted by Malin 05 Dec, 2012 10:22

Intressanta träd och vilket vackert namn! Ödesträd.Jag har inga alls traditioner när det gäller lussebak. På Tjörn där jag växte upp fanns inga saffransbröd att köpa! På Styckens som var det enda bageriet i Skärhamn fanns de allra godaste lussekatterna med kardemumma! Jag var vuxen första gången jag smakade på en lussebulle med saffran och tyvärr var det inget jag föll för alls...Men gamlemormors pepparkakor bakas det alltid. Vi får de när det kan hinnas med...Kram Malin

Posted by Malin 05 Dec, 2012 10:21

Jag har inga alls traditioner när det gäller lussebak. På Tjörn där jag växte upp fanns inga saffransbröd att köpa! På Styckens som var det enda bageriet i Skärhamn fanns de allra godaste lussekatterna med kardemumma! Jag var vuxen första gången jag smakade på en lussebulle med saffran och tyvärr var det inget jag föll för alls...Men gamlemormors pepparkakor bakas det alltid. Vi får de när det kan hinnas med...Kram Malin

Posted by Bondjäntan -Johnna 04 Dec, 2012 12:24

Dina ödesträd har fin historia och är väldigt vackra. Tänk vad duktig du är. Vackra vinterbilder också... jag borde ta några jag med ;-) föreviga det vita och kalla. Det snöar för fullt och jag måste ut till Glädjehuset och putta bort snön från taket. Annars blir allt annat än glädje för hönsen... Ha det gott!

Posted by Lisa i trädgården 04 Dec, 2012 11:05

Pennelina, jag tänkte titta in hos dig men jag kommer inte åt din blogg längre. Vill du ha besök får du göra mig behörig ;-) Lisa

Posted by Lisa i trädgården 04 Dec, 2012 10:49

Hej Pennelina ! Ja bullar är alltid gott ;-) Kram !

Posted by Pennelina 04 Dec, 2012 09:00

Härligt med ödesträd och lussebullar :-DKramar från mig <3<3<3