Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Glädjeskutt...

Växthus/ned & uppmonteringPosted by Lisa i trädgården 10 Feb, 2013 23:55
Glädjeskutt och ett TJOHO kom över mina läppar häromdagen,
en aprikoskärna hade grott :-)
Dottern skrattade lite överseende åt mig, och skakade lite medlidsamt på huvudet...

Ja inte vet jag, det kanske är som med äpplen, man vet inte vad man får när man sår....men skoj var det i alla fall ! Och jag ser ju redan hur jag sitter under det blommande aprikosträdet i växthuset :-))Det gror förresten i det mesta just nu, av sådderna alltså :-)
Här en Brödranejlika, Dianthus carthosianorumSå här ser Brödranejlikan ut i blom.
Vybilden har jag lånat från Peter Gaunitz blogg, (jag hoppas verkligen denna fantastiska blogg får finnas kvar även om Peter nu är borta) den är från kalkstäppen han varit med och gjort i Sävsjö. Supervacker tycker jag. Det är värt att gå in och läsa Peters beskrivning hur han åstadkommit stäppen, jag blir så inspirerad av de vackra bilderna, och Peters härliga sätt att uttrycka sig:

"Min trädgårdsfilosofi lyder: skapa en stressig miljö och välj ut stresstoleranta arter, vänta några år, låt stresskänsligt ogräs dö ut, låt de toleranta sprida sig under kontrollerade former och - wow! Du har plötsligt en underbart vacker och extremt lättskött trädgård eller park. Hurra för naturen! Länge leve dynamiken! Koppla av, tjut och njut!"

Den andra, närbilden är från Grobar

Paprika och chili växer till i snabb takt nu, men de får trängas liiite till. Jag behöver så väl all yta under ljus inne just nu.

Bredsår det mesta i fyrkantiga krukor för att spara plats den här tiden.

Här trängs ju också lite större exemplar, men de får snart flytta på sig.
Det här är en Begonia jag köpt för många år sedan från en handelsträdgård i Moholm där de hade många udda sorter. Har inte lyckats identifiera den.
Plantan som sticklingen kom ifrån var flera meter hög. Men min har hållit sig i krukväxtstorlek, kanske för att den har en liten kruka.


Har börjat plocka in Physalisplantorna från vinterförvaringen. Dags att ta sticklingar snart. Fast plantan till vänster är en övervintrad Aubergine, Striped Toga. Den hann aldrig ge något ifjol, så jag ger den en chans till i år.

Så har det flyttat sig en hel del med golvet i växthuset också trots snö och kyla. Dottern lade en bra bit i måndags och igår lördag jobbade mannen (slaven som han kallar sig nuförtiden;-) på och hann en bra bit.
Idag var vi båda två igång på eftermiddagen och pytsade ut ca 3 ton.
Nu är det bara 4 ton kvar av 20 ton.....

Här har jag tagit kort ifrån den änden där vi började....och här är sista biten som är kvar att lägga.
Största problemet har varit att plattorna fryser ihop nu i kylan, och sitter fast i varandra. Det syns ju att en del är väldigt fyllda med vatten, de är så mörka.
Men med lite envishet och en stark gube får man isär dem i alla fall.
Önskar er en god start på veckan !


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 11 Feb, 2013 22:12

Hej tant Otteskrufv ! Hi hi, igenkänning där ser jag :-) Ja vi är lite stolliga vi frönördar.

Posted by tant Otteskrufv 11 Feb, 2013 21:36

Klart man både skuttar och tjoar!:)

Posted by Lisa i trädgården 11 Feb, 2013 21:34

Jaa, å nu är vi helt slut, för alla plattorna är inne, men glada :-)) Visst är det något alldeles speciellt med vissa groddar, kanske inte ens det som egentligen är så mycket nytta med, bara känslan liksom...Ha ha, ja en fotbollsplan skulle det nog bli om man hade var planta för sig. Försöker mer och mer använda sticklingar i förökningen, det spar en väldig massa tid, och fungerar bra att börja med lite senare när värsta såruschen är över. Inte alltid det lyckas dock, ibland tror jag att det finns elaka väsen i själva jorden ;-) Hoppas det var till nytta ! Kram !

Posted by Malin 11 Feb, 2013 21:14

Vilka slitvargar ni är!Kul med din lilla grodd av aprikosen! Det är något särskilt det där med de mest oväntade groddarna. Brödranejlikan är så fin! Kul att den grott s bra för dig.Undrar hur det skulle sett ut om du inte bredsådde? en fotbollsplan?Hoppas sticklingarna kommer igång snabbt. Det är ju otroligt vilken tid man sparar på detta tacksamma tillväga gång sätt att få nya plantor. Men det går säkert utmärkt för dig. Som vanligt!Tack för styrkan du skickade sist!Kram Malin

Posted by Lisa i trädgården 11 Feb, 2013 10:10

Tack Hélena och Charlotte ! Ja vi behöver inte lösa gymkort i alla fall :-) Tänk vad pengar vi sparar på det, hi hi ! Kramar !

Posted by Charlotte-Trädgårdsflow 11 Feb, 2013 09:18

Grattis till såddmiraklet!! Ett aprikosträd låter fint :-) Men oj, vilket jobb...... Blir jättefint. Heja!!!

Kram

Charlotte

Posted by Pilgrim 11 Feb, 2013 08:26

Vilket galet jobb ni gör! Helt otroligt! Snyggt blir det dessutom.

Ha det bäst!

Kram Hélena