Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Hügelkulturbädd

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 30 Sep, 2015 08:09
Nu har jag kommit igång med mitt projekt vid mittgången med att göra en Hügelkulturbädd.

Man gräver ett dike, bottnar med träavfall, sly etc går bra, gärna blandat färskt och halvt nedbrutet, strör lite jord eller hästkompost emellan. Ovanpå det lagret ett lager med nerklippta perenner etc. Sedan ett lager hästkompost och tillbaks sedan med den bortgrävda jorden överst.

Vitsen är att detta ska hålla fukten bra en torr sommar. Eftersom det blir en typ av kompost så är den utmärkt att odla i.
Jag har inte testat förut så det blir spännande att se om det ger resultat. Här vid mittgången är det som allra torrast i mitt land och jag får vattna som en liten blå om jag ska hålla liv i det som växer där en torr period.

Man behöver inte gräva dike först om man inte vill, men just här vill jag inte ha en så hög bädd som det blir om man börjar direkt på marken.
Här kan man läsa mer om Hügelkulturbäddar:http://www.inspirationgreen.com/hugelkultur.html

Annars är det mycket med tomater nu ...

Har slutskördat och klippt ner två rader i plasttunneln. Fyra rader har vi skördat allt som är moget på och det är bara helgröna kvar...ingen katastrof om det fryser. Det slickar på nollan varje natt just nu.

Och så ska tomatfröerna tas om hand, det får bli några om dagen, annars blir det för tråkigt. 96 sorter tar sin tid :)
Jag klämmer ut fröerna från väl mogna tomater i en kökssil och tvättar under kranen tills gelehöljet försvinner från fröerna. Sedan torkar jag dem i kaffefilter.
Tur det finns bakplåtsställ :) Har minst lika mycket till, så det får bli köket och lite kokeri nu någon dag. Fryser även in cocktailtomater hela för att ha i pajer och grytor och tillsammans med ugnsrostade grönsaker.

Ugnen går varm varje dag med semitorkade tomater. Halverade cocktailtomater som torkar ett antal timmar på låg värme. De ska inte vara helt torra. Fryser in dem också, styckfryser, så att det är lätt att plocka ut en näve att strö i salladen när man behöver i vinter. Här köper vi inga tomater under vintern.

Nu ska det grävas !
Ha det gott i det fantastiska höstvädret :)
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Hannah 12 Oct, 2015 07:10

Hej! Jag har följt din blog länge och läser varje inlägg, inte ofta det händer med andra bloggar :). Det började med att jag bara var trädgårdsintresserad och slutade med att vi köpte en handelsträdgård för två år sen så det är så kul att läsa om ditt arbete och se dina bilder. Om du vill kan du gå in och titta på min blogg som inte uppdateras så ofta för jag kommer aldrig ihåg vad jag redan skrivit om. kokstradgarden.blogspot.com Hälsningar Hannah