Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Skördetider

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 11 Oct, 2016 00:29
I veckan som gick åkte tomaterna ut ur tunneln... så skönt!
Vilket resulterade i nästan 40 kg nedplockade tomater...oj vad jag har fått skölja! och nu står det tomater både högt och lågt. Är så glad över hyllan i hallen och plåtställen är också bra som tar 4 brickor på ett ställe. fryst in en massa som de är och så har jag torkat en del igen, halvtorra, mumsigt att ha i frysen i vinter :)
En kärra squash har jag processat i helgen också. Ingen aning om hur många kilo, men det var en del :) Förra veckan kom jag på att det gick att göra
pizzabotten av squash
och lite till. En glutenfri variant. I helgen gjorde jag flera bottnar på en gång för att lägga i frysen. På bilden syns det hur jag klippt dem i 4 bitar för att packa i fryspåse. Jag lämnade bakplåtspapperet kvar i botten tills jag ska använda dem.

Här är receptet:
Hacka i matberedare:

1 lök tillsammans med
en halvstor squash (ca 25-30 cm)

sedan 2 dl havregryn (glutenfria om man vill undvika gluten) tillsammans med
4-5 stora kålblad

rör ihop alltsammans med 2 msk glutenfritt mjöl ( el vanligt)
en nypa oregano, 1/2 tsk salt och svartpeppar.

Bred ut på bakplåtspapper och grädda i 250 grader varm ugn ca 10-12 minuter.
(Nu kan den frysas eller användas på direkten)

Jag gjorde också en variant utan kål och istället tog jag i halvtorkade tomater.


När du vill göra pizza, pensla botten med olja, lägg på valfri fyllning och grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Fryste även in squash i tärningar, och halverade för att fyllas senare. (ej förvällda)
Och så bakade jag squashostkaka och långpannebröd med riven squash,äpple och klippta rödbetsstjälkar. Till kvällsmat blev det fylld squash med tomat, paprika och tacofärs utrörd med creme fraiche toppad med ost. Mums!
I lördags började jag halshugga pelargoner :( alltid lika trist men det måste göras. Kärra efter kärra till vinterförvaringen, fortsatte idag. Många bäbisar blir det :)
Fina plantor till våren hoppas jag när jag öppnar igen...












Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 16 Oct, 2016 09:21

Hej Anette
Ja nu är det hektiska tider, stressigaste tiden på året faktiskt, när allt ska ske på en gång. Skörd, höströj och nysådder och planteringar, pustigt men jag gillar´t :)

Går säkert att byta ut havregrynen mot några andra gryn. Men du vet väl att det finns glutenfria havregryn i några olika fabrikat ?

Ja pelargonsticklingarna står under ett lysrör i min tvättstuga inne i huset, adjöss till den tvättstugan ;)

Ha det gott!

Posted by www.rostochradisor.blogspot.se 16 Oct, 2016 00:17

Oj, vad du ligger i! Pizzabotten på squash verkar ju intressant, synd bara att det inte går att skippa havregrynen helt eller har du nåt förslag på vad de kan bytas ut mot som också är glutenfritt, hirsflingor kanske?
Gissar att pelargonsticklingarna får väl extraljus.
Ha det så fint
/Anette