Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Vintervitaminer

GrönsakslandetPosted by Lisa i trädgården 14 Jan, 2017 23:30
Nu har vi dansat ut julen :)
Packade ner mammas fina bonad igår.
Januari går i ett flygande fläng den med, jag som skulle ha semester...
men tiden går mest åt till bokslut, matlagning och eldning i pannan.
Vi försöker äta ur förråden och än så länge finns det grönt att hämta i tunnelväxthuset. Att mat kan vara så vackert :) När frysarna är fulla med grönsaker är det lätt att känna sig rik. Jag är glad över det milda vädret. Visst har vi haft ett par köldknäppar men det har fort blivit varmare igen. Så skönt att kunna vara ute och greja lite med diverse utan att frysa. Bamse är glad när hans bästa vattenskål fungerar :) Boostar med hemplockade vitaminer ur frysen varje morgon, vardagslyx.Igår började jag sortera i fröförrådet...med betoning på började ;) Måste få grepp om vad som fattas närmaste veckan. Men jag tror inte det fattas så mycket, hahaha :D :D :D Mannen har förfärdigat en ställning till plantlådorna inne i bubbeltältet av de gamla värmerören som vi fick med när vi köpte växthuset. Vi gillar återbruk!
Så nu kan jag ställa plantor i tre våningsplan istället för ett när jag börjar förodla härinne, blir kanonbra. Chefen har ett eget hörn i bubbeltältet med gosig pälspläd. `Vi´började så smått igår att blanda jord och fylla brätten. Det brukar vara för kallt den här tiden och jag brukar få hållas i köket. Så skönt att slippa det ! Förberedd för chilisådd i morgon. Idag plockade jag den sista sallaten i kallväxthuset. Så nu får vi äta kålblad i salladen resten av vintern, det går bra det med men är lite mer att tugga :)
Tomater finns det kvar ännu från skörden i oktober. Lite rynkigare och något syrligare men funkar utmärkt i sallad. Härligt väder har det varit i många dagar tycker jag. Mycket soldagar och det är efterlängtat den här tiden. Idag sken solen när vi var ute och sågade och släpade ris. Och visst märks det att det blir ljusare på kvällarna ...härligt :) Lite frostigt i plöjsla, det ska visst bli kallare nu igen...Till kvällsmaten tog vi en halva av sista Sommarsquashen. Den var ok, men kanske lite torr i köttet. Som ugnsbakad gick det utmärkt ändå. Blev en alltietträtt med marinerade kycklingben ovanpå en grönsaksbädd. Skulle stå i ugnen 200 grader 40-50 minuter. Enkelt och smidigt. Njut på utav vintern, snart är det vår :)
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 16 Jan, 2017 23:52

Ja det är gott med bär :) Blir lite matt när jag ser alla påsarna faktiskt, men det brukar gå över när en väl är igång. Jordblandningen består av Rölunda ekojord från ifjol, sand och små lecakulor. Fungerar lite bättre till sådden när det blir väldränerat.
Jag hoppas på att hinna uppdatera min grönsakslista innan säsongen drar igång, så kan du läsa på lite vilka sorter som finns. Små cocktail har jag ganska många sorter av, de är ju godast :) Så bra att jag sått lite hotta chilisar då Laila ! De flesta brukar fråga efter milda :) Ha det gott tills vi ses !

Posted by Laila 16 Jan, 2017 13:13

Den där frukostskålen ser mycket lockande ut!
Himmel vad många fröpåsar! Själv känner jag mig mycket nöjd med sortering och dokumentation av mina drygt hundra påsar!
Ni blandar jord till frösådden, skriver du. Vad ingår i den blandningen?
Som jag redan meddelat sår jag inga tomater i år utan köper plantor hos dig. Och lutar åt att göra sammalunda med chili (med undantag för favoriten Alban som jag måste ha några ex av). Är inställd på att be dig välja både tomater (ca 20 får plats i växthuset) och chili (ca10 i krukor i lilla växthuset) åt mig. När det gäller tomater gillar vi sötsyrliga små tomater och när det gäller chili får det gärna vara starkt! Själv ska jag snart börja så, mest perenner nu.
Allt gott!/Laila

Posted by Lisa i trädgården 15 Jan, 2017 18:10

Hej Annavännen :)
Vad härligt att höra att du får komma ut på landet igen, det förstår jag att du längtat efter. Du får skicka mig ett flyttkort så jag vet var du tar vägen :) Ja kom å hälsa på nu när det våras vetja...Bamse har nog saknat dig han med...
Kram kram !

Posted by anna din f.d granne:) 14 Jan, 2017 23:55

hej vännen min<3 det är så roligt å gå in hit å kika hur ni har det därborta på gården<3 nu går vårat flyttlass snart ut till landet igen<3 :-) men åt skövdehållet. men åååhh vad jag har saknat landet lisa...du anar inte....<3 å jag planerar att jag ska komma bort till er å hälsa på er alla fyrbent som tvåbent;-) ser jag MYCKET framemot lisa...<3
varma kramar från mig :)