Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Skörderecept

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 18 Aug, 2017 09:22
Nu är det tempo i köket :)
Skörden sprutar fram i rask takt och det vill till att hålla jämna steg...och helst vill jag vara ute också...behöver vara ute för att vattna...det var det där med kloning ;)

Vi har ätit lunch ute på verandan hela sommaren och där blommar nu en Dahlia Café au lait som jag köpte en knöl i våras. Fin !
Denna veckan har jag ugnsrostat tomater på löpande band. Det är så användbart som tillbehör och i maten. Under vintern använder vi det istället för köpetomater i salladen. Jag ugnsrostar mest cocktailtomater som jag delar på mitten. Ugn ca 150 grader ca 40 minuter, kolla så de inte bränns. Till biffarna känns det dock onödigt lyxigt med cocktailtomater så jag ugnsrostar även lite större tomater i klyftor.

Gårdagens goda tomat och bönburgare färdiga för stekpannan (eller grillen)

Goda tomat och bön-biffar


3 dl kokta stora vita bönor
ca 2 dl ugnsrostade tomater
½ halloumi
2 dl havregryn
2 msk maizena
1 ägg
3 vitlöksklyftor pressade
en nypa oregano
torkad mald chili
svartpeppar och salt efter smak
Kör alltsammans i en mixer, pulsfunktionen så det fortfarande är lite bitar kvar i smeten.
Sist tog jag i en halv paprika skuren i småbitar.Samlar frö som en tok nu också, blommor och ätbart. De svarta kikärtorna som jag testat att odla i år har blivit rätt ok. fast de har lidit av torkan. Från 1 juni till nu i mitten av augusti har vi fått endast 115 mm regn. Normal nederbörd på en sommarmånad ligger visst på 100 mm, så det har varit väldigt torrt.
En planta av kikärtorna som jag behöll i stor kruka har redan mognat så den är dags att ta hand om ärtorna. De ute behöver nog några veckor till innan de är mogna. Tomatfröer på tork, kaffefiltren hänger i tredubbla lager för att få plats med alla sorter :) Mitt test med potatisberg, dvs odling i kompostlimpan, ser bra ut än så länge. Just här har jag inte kollat så mycket vad som finns under men i den andra komposten har jag plockat fina potatisar. I den komposten som syns bortanför sitter det en mängd självsådda potatisar och de är nästan ännu finare :) Det växer så det knakar i högbäddarna/kompostlimporna. Här potatis Blå Kongo, sent planterad och 4 squashplantor på rad...kruxet är att ta sig dit och skörda squashen, haha det är lite jobbigt varje gång :D Nakenfröpumpan är helt galen, den ringlar åt alla håll och har jättestora pumpor. Gjorde ett nytt recept på Squash-ostkaka förra året som jag tycker blir bra i långpanna. Jag paketerar och fryser in för årsbehovet.
Snart ska jag också sätta igång att göra glutenfria pizzabottnar med squash för att frysa in, recept finns här http://blog.lisastradgard.se/#post800

Squash-ostkaka

Kör 1 kg squash utan kärnhus i mixern
blanda i en stor bunke tillsammans med
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl solrosfrön
2 dl vetemjöl
1 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)
2 dl havregryn
2 msk maizena
5 msk socker (kan minskas)
5 droppar bittermandelolja

Rör ihop och häll i smord långpanna
Grädda i 175 grader ca 1 timma.

Går mycket bra att frysa och står sig ett år i frysen om det är väl förpackat i fryspåse.
Jag skär i bitar och lägger smörpapper emellan så kan man ta upp så mycket som man behöver. Idag blir det paprika-hack. Fryser in i bitar utan förvällning. Funkar jättebra att ha direkt i maten sen.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 20 Aug, 2017 22:28

Hej Linda!
Jag förvarar dem oftast i små glasburkar i frysen, lagom stora burkar så det går åt på några dagar när man tagit upp dem. Har jag ont om plats i frysen så konserverar jag genom att hälla på olja så det täcker och ställa dem i långpanna med vatten i botten, i ugnen, tills det bubblar i burkarna. Först när man tagit ut dem kan man skruva åt locken som legat löst ovanpå burkarna. Minns inte temperaturen just nu, men googla Camilla Plums konserverade tomater :) En annan variant är naturligtvis att ta i konserveringsmedel om man vill använda det.

Posted by Lisa i trädgården 20 Aug, 2017 22:22

Hej Alex!
Ja det är verkligen skoj att odla i kompostlimporna, helt annan växtkraft :) och så håller de vattnet väldigt bra också, behöver inte alls vattna så ofta som på friland.
Jag gör bäddarna ca 1,5 meter höga, ibland 2, beror lite på vad det är för material. De sjunker ju ihop under komposteringen så nu är de väl drygt en meter höga.

Posted by Linda 20 Aug, 2017 18:48

Hur förvarar du de rostade tomaterna?

Posted by Alex 19 Aug, 2017 09:21

Härligt att se bilderna av potatisodlingen! Ser väldigt mycket fram att odla i kompostlimpor nästa år. Hur höga bygger du dina bäddar?