Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !




Nya tester i köket...

Recept och förvaringPosted by Lisa i trädgården 21 Nov, 2017 20:22
Nu har jag läst flera gånger om sk Pulled Oats, en vegetarisk nyhet från Finland som baseras på havre, gula ärtor och bondbönor och lär innehålla mer protein än kyckling.

Jag är intresserad ur miljö och klimatsynpunkt av att få till ett hållbart protein som man kan producera själv, och detta är ju faktiskt möjligt att fixa fram på egen hand, både ärtor och bondbönor odlar jag redan. Vansinne tycker jag med alla färdiga vego-produkter baserade på soja (inte så nyttigt i stora mängder, se länk) som är hitskeppat (dåligt för klimatet) från andra länder som inte har mat till sin egen befolkning. Vad vi stoppar i magen ska ju också baseras på rättvisetankar för att få till en hållbar värld.

Men när en ä som en ä så åker en ju inte och köper denna nya produkt då´rå, nä en måste såklart prova själv :D :D
(Fast jag ska nog testa att köpa en påse en gång ändå...bara för att jämföra)

Så i helgen kokade jag gula ärtor och i söndags mixade jag ihop :
4 dl kokta gula ärtor
3 dl havregryn
3 dl kokta vita bönor (hade inga bondbönor kokta, det blir nästa gång)
salt och peppar.

Först mixade jag försiktigt med pulsfunktionen så det blev hela bitar kvar av ärtor och bönor.
Tog undan drygt en tredjedel av detta till "färs",
som jag sedan stekte på och gjorde en tacosås
med min kryddiga tomatsås (typ chilisås), chili, vitlök, lök, oregano och spiskummin.
Gjorde en glutenfri pajdeg, förgräddade den och sedan i med skivade tomater, ovanpå dem tacosåsen, några matskedar creme fraiche och toppade med skivad ost.
Söndagens kvällsmat blev det, mumsigt, och sedan nästan godare ändå dagen efter när den fått stå till sig lite. Serverad med kål och mangoldsallad, fetaost och bön- och rödlökssallad med vinegrett.

Nästa tredjedel av mixen körde jag med drygt 1 dl ugnsrostade tomater som blev över från gästabud på lördagen, plus 2 hackade lökar (små).
Tillsatte också ett uns chili och lite timjan. Formade 8 biffar och lade på plåt.
Jag förgräddade biffarna i ugn 200 grader ca 15 min.
Ikväll stekte vi på dem och hade till kvällsmat tillsammans med en varm sallad av kokta kvarngryn, persilja, olika sorters kål som jag fräste på tillsammans med pumpa och lite solrosfrön. Till det en kryddig tomatsås på creme fraiche, majonäs och min egen kryddiga tomatsås.

Vi konstaterade att biffarna var mustiga och goda i smaken och skulle passa utmärkt som burgare. Tredje delen av mixen körde jag ännu mer i mixern så det blev en seg deg som gick utmärkt att rulla till en korv, precis som med kakdeg. Den är ganska så hård i konsistensen. Precis som jag önskat få till för att ha som bas. I morgon ska jag testa att steka den tunt skivad kryddad med rökt paprikapulver, alternativt steka på tillsammans med curry...får nog testa båda :) I söndags gjorde jag också dessa
Bäriga bollar

50 g Kashewnötter
50 g solros och pumpafrö blandat
1 msk kokosflingor
100 g hallon och blåbär blandat
1/2 dl mandelmjöl
1 msk dadelsirap
1/2 msk fiberhusk

Mixa och rulla till bollar som rullas i kokosflingor.
Eftersom vi drar ner så mycket vi kan på socker så är de nästan helt osötade förutom dadelsirapen (pressade dadlar) , det väljer man ju förstås själv hur mycket socker man vill tillsätta.
Fler och fler rapporter om hur skadligt sockret är, vad många sjukdomar det sägs påverka och inte minst hur hjärnan tar stryk av hög sockerkonsumtion har gjort att vi har trappat ner hårt på detta gift. Men det är minsann inte lätt, det märks att det skapas ett beroende. Det vill till att ha något nyttigare alternativ tillhands när suget sätter in :) De här förvarar jag i frysen och tar fram vid behov.

Jag gjorde faktiskt en sats till men där bytte jag ut bären mot 3 msk kakao och kokt kaffe till lämplig konsistens och så hade jag i 1 tsk vaniljsocker.
I lördags tog jag ur en nakenfröpumpa och rostade kärnorna i 150 grader varm ugn. De stod i 20 minuter men det var nog lite länge. 10-15 min är nog mer lagom.
Först blandade jag kärnorna med 1 msk rapsolja och 1 tsk salt och bredde sedan ut på bakplåtspapper.
Hade dessa som topping på salladen. Gott ! Idag fick kvarvarande pumpor åka från växthuset till gobbens garage, stackarn, där får han hysa både bananplantor, physalisplantor i säckar och snart en stor Kamelia. Men vi får väl försöka klämma i oss de här pumporna så fort det går :D Lite mysigt är det allt att tända ljus i pumpan som står på verandan när det mörknar ute
















Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 22 Nov, 2017 11:40

Varsågod Eva :)

Posted by Eva Ericsson 22 Nov, 2017 07:58

Vilka spännande recept 😊😊 tack för att du delar med dig.