Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Is och snö

TrädgårdenPosted by Lisa i trädgården 19 Jan, 2018 23:54
Så blev det då äntligen lite vinter :)
Idag var så härligt med några minus och det hade fyllt på lite mer snö så skidorna kom fram...ja, det kunde nog varit lite mer snö men nu kunde jag inte hålla mig och Ingrid hängde på :)
Blev ett spår kors och tvärs över gärdet, upp på kullen och runt dammen.
Och solen sken på oss mellan lätta skyar. Barnslig lycka att åka nerför kullen :D
snö på dammen, blir till att skotta om det ska åkas skridskor igen...funderar när jag åker hur jag vill ha mina träd och buskar här på kullen, den blivande nöt och fruktlunden/foodforest. Det som syns på bilden är ett päronträd planterat i höstas och inhägnat så inte rådjuren ska feja hornen. Älgen lär vi inte kunna hålla ute om han blir sugen...grannens hus bakom kullenvårt hus syns knappt inbäddat i snöiga buskageser större ut med snö på och runt om :) Häromveckan blev det ju äntligen såpass is att tösa kunde få ta fram skridskorna...hon har väntat! :) och i helgen som gick åkte både far och dotter...Chili och paprika-sådd påbörjad, många sorter blir det ...får stå i squash- och tomat-hyllan i hallen tills de gror, då måste de under lysröret, inte så mycket tomater kvar nu, men rätt många sommarsquash. De har stått sig fint. Den här sorten har stått sig bäst av tomaterna. Gröngul och hård blank, smakar ungefär som en köpetomat på vintern, inte mycket alls. Men ändå, kul att ha egna.
Tyvärr missade jag att kolla vilken sort det var när jag plockade dem, möjligen vintertomat eller longkeeping. Nu börjar en hektiskt tid med frösådder och planläggning. Det mesta är beställt och klart och igår kom årets jordleverans. Gött att ha den på går´n även om den är stelfrusen just nu :) Får ta in och töa en säck i taget, i bostadshuset än så länge, men snart hoppas jag kunna köra igång i bubbeltältet.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 22 Jan, 2018 17:36

Ju tidigare du sår ju tidigare skörd :) Men det är ju lite olika hur fort de växer, en del chilisar är snabba, andra är så tröga så man tror det aldrig ska bli något. Annars står det ofta februari på påsarna och du som bara har för eget bruk kan ju fjäska lite extra med plantorna så de växer fortare, här hinns inte med något fjäsk ;) Låter kul med nya chilirecept! Hoppas på recension sen!
Jaa, en fruktlund kommer bli underbart...hoppas den växer fort :)
Kram Lisa

Posted by Laila 22 Jan, 2018 17:31

Oj oj nu blir jag lite fundersam: kanske borde jag börja med chilisarna nu? Har fått tag på en hel del för mig nya sorter och eftersom jag hittat massor av spännande chilirecept vill jag storodla chili i år. Hade tänkt vänta till Alla Hjärtans Dag.
Älskar den där dammen! Kan föreställa mig en fruktlund där - det kommer att bli helt fantastiskt!
Kram Laila