Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Bocktörne/Gojibär

Skogsträdgård/Perma-kulturPosted by Lisa i trädgården 09 Jan, 2011 20:12
SÖNDAG = TV-TAJM
Nu har jag tittat på mitt favoritprogram igen...Det goda livet (River Cottage).

Hugh Fearnley som valt att leva nära naturen med egenodlade grönsaker och djurhållning. Dessutom är han kock och bjuder på mycket smaskig mat och dryck.
Detta är en man som ordnar fest så ofta han kan. Kan det bli bättre ?
Avsnitten finns att se på SVT Play om du har missat detta:
http://svtplay.se/t/133574/det_goda_livet


Senare är det ett nytt avsnitt av Morden i Midsomer...måste också ses !

Ja det är väl i princip vad jag tittar på av TV-program på hela veckan.

Idag har jag sått Bocktörne, Lycium barbatum. De flesta känner nog till det som Gojibär som man kan köpa torkade på hälsokosten.

Jag har tänkt att odla den i min skogsträdgård om jag lyckas få upp plantor. I fjol köpte jag ett par plantor på en växtmarknad och sådde också egna frön som grodde och kom upp. Återstår att se hur de klarat vintern i kruka.


Bocktörne eller kinesiskt odlade Goji (Lycium barbarum) är en art i familjen potatisväxter och förekommer naturligt i centrala Kina. Arten finns naturaliserad i Sverige och odlas ibland som trädgårdsväxt.

Bocktörne är en lövfällande buske som vanligen blir mellan 80–200 cm hög. Den skjuter rikligt med rotskott. Grenarna är långa och tunna, vanligen bågböjda, med ljus slät bark och många tornar. Bladen är grågröna. Arten blommar i juni-juli i Sverige. Bocktörne är mycket lik arten bredbladigt bocktörne (L. chinense), men den senare har bredare, äggrunda eller avlånga blad som är rent gröna.. Grenarna har endast få eller inga tornar.

Arten indelas i två varieteter:
var. barbarum - som har breda, tunna blad. Frukterna är röda med mer än 15 frön i varje.
var. auranticarpum - har smala, köttiga blad. Frukterna är orangegula och har 4-8 frön

Gojibär är det allmänna namn som på engelska kallas wolfberry och är besläktat med tomat. Det säljs i torkad russinliknande form samt i extrakt . Kinesiskt odlade Gojibär har i tusentals år använts inom läkekonsten i Kina. Smaken påminner om russin med en beskare eftersmak.

Gojibär lär ska innehålla 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner, tre gånger mer järn än spenat, fyra gånger mer antioxidanter än körsbär. Det är unikt eftersom det bland annat innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av dem är bland de livsnödvändiga.

En av nyckelingredienserna i gojibär är zeaxanthin, som är en sorts karotenoid. Studier som har gjorts nyligen visar att zeaxanthin har en mycket gynnsam effekt på synen. Tillsammans med lutein förebygger det åldersrelaterade synförsämringar.

Fakta från Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Bockt%C3%B6rne
och http://www.goforlife.se/
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 10 Jan, 2011 09:25

Nä nyttiga saker ä inte alltid goa, hi hi ! Håller med dig om miljöerna där i Midsomer, det är en stor del av behållningen, alla fina trädgårdar.
Hoppas att Hannu har öppen trädgård någon mer gång så jag får tillfälle att komma dit.

Jaa, Kinnekulle är helt underbart....dit åker jag ganska ofta, finns så mycket fint att se. Österplana hed med alla orkidéer och andra kalkhedsväxter , Munkängarna med mattor av Ramslök på våren, Kalkstensbrottet, trädgården vid Hällekis säteri, Falkängens hantverksby i Hällekis, man kan nog fylla en hel semester på kullen.

Posted by Helena's Hem o Trädgård 09 Jan, 2011 22:59

Jag tycker inte gojibären är så goda.Men vi brukar använda dom i grytor o köttfärssås tex.Bara strör i dom på slutet.

Har oxå sett Morden i Midsommer i kväll.Det är ju så fina trädgårdar o hus att titta på :-)

Men du borde verkligen åka till Hannus trädgård!Den är så fin o Hannu bjuder på sig själv!Kinnekulle åkte vi runt på efteråt o vi har fina minnen från den dagen.Helt underbar natur!!!

Kram från mig!