Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Primula

Växter hos migPosted by Lisa i trädgården 13 Jan, 2011 13:31
Får jag presentera GRETA !

Den här ljuvliga vivan hittade jag i mormors gräsmatta för många år sedan. Det är förmodligen en spontan korsning mellan den vanliga gullvivan och en Primula vulgaris eller möjligen Primula juliae. Mormor hade gott om dem i sina rabatter. Hela gräsmattan var full av den vanliga gullvivan i alla tänkbara nyanser. En dag när jag gick där och njöt så stack den här och den nedanför upp och lyste lite extra. På en klen liten stjälk visserligen och bara två eller tre blommor på, egentligen inte så märkvärdig just då, mer än att själva blomman var mycket större än på den vanliga vivan.

Jag tog i alla fall hem de små plantorna och satte dem i rabatten och det var ju tur.
Den här som jag kallar Greta (efter mormor) har jag inte sett någon annanstans.

Först när den slår ut så är den nästan helt gul, sedan ändrar sig färgen till mer och mer orangeröd och strax före blomman vissnar är den helt röd i kanterna. Mycket effektfullt. Särskilt eftersom det ofta finns blommor i olika stadier på samma planta.
Den är också otroligt rikblommig, man brukar nästan inte se bladen för alla blommorna.

Den mår allra bäst om man delar den med jämna mellanrum. Den har frösått sig och det verkar som det blir en vanlig röd gullviva av frösådderna.Den här nedanför kom med hem på samma gång. Den har fått heta Karl-Erik efter morfar, det får ju inte bli orättvist. Just den här är väl ganska lik många andra som finns i handeln. Jag gillar att det är en lite smal gul kant ytterst runt det röda. Den är fin den här också men inte lika speciell som den andra.
Fick inspiration när jag sett Anja på Anjas Hill visa så fina primulor i sina inlägg. I år ska jag så många olika primulor, jag är väldigt förtjust i detta släkte. De verkar dessutom trivas bra hos mig. I alla fall den vanliga vilda som dyker upp lite överallt, men mest på jordkällarkullen. Jag visar mer en annan dag.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 15 Jan, 2011 22:04

Hej Anja ! Ja det är trist med koden, det är fler som har påpekat det. Jag har i alla fall hört av mig till webbhotellet om det, men de säger att det är meningen att den ska vara lite klurig (ja om det var lite !!). Tipset är i alla fall att trycka på koden om man inte ser den, så kommer det fram en ny, det kan man hålla på med tills man hittar någon som ser bra ut !

Posted by Anja 14 Jan, 2011 11:01

Hej Lisa!

Jag skulle gärna kommentera oftare din blogg, men tyvärr sätter codverifikationen ibland stopp. Den är oftast alldeles för svårläst för mina ögon!


Nåja. Primula med sitt enorma mångfald saknas säkert inte i någon trädgård! Dina ser jättevackra ut. Du har så rätt så i din observation av frösådda gullvivor. Vill man ha en kopia av moderplantan skall den delas Ha det gott! Anja

Posted by Lisa i trädgården 13 Jan, 2011 21:30

Tack för det Claus !

Posted by claus daby 13 Jan, 2011 21:11

Fine og farverige primulaer. Tillykke med dem.

Posted by Lisa i trädgården 13 Jan, 2011 20:04

Ja det är kul att bevara gamla sorter, roligt att ni gillade att träffa dem, hi hi.
Och ja, Helena, jag brukar ha några i plantskolan, men de tar slut fort. Alla tycker det är så roligt med historien ! Kul att du också har en arveviva. Ååh det är nästan det finaste jag vet, när grusgången är full av violer eller såna där gammaldags penséer med ansikte. På Torsö växer styvmorsviolen vild på bergen mellan renlaven. Såå snyggt !

Posted by Helena's Hem o Trädgård 13 Jan, 2011 19:48

Du för dom vidare i din plantskola väl!?Jag har en röd från mormors soldattorp som mamma flyttat med till sitt hus o nu hos mig!Jag minns den sen jag var liten o var hos mormor :-)Hon hade mängder av styvmorsvioler i gruset så det blev min första växt jag fastnade för som barn !

Kram från mig!

Posted by Katarinas trädgård 13 Jan, 2011 16:43

Så trevligt att träffa Greta och Karl-Erik, jättefina! /Katarina

Posted by Medfingrarnaijorden 13 Jan, 2011 16:04

Så härligt med mormor och morfars vivor. Verkligen underbara fynd. Kul att du tar hand om dem!
Eva