Lisas trädgårdsblogg

Lisas trädgårdsblogg

Gardening isn´t a hobby, it is an obsession !

Här har jag tänkt att skriva om min PASSION i livet...
ODLING...i alla dess former och i samspråk med MODER JORD
Lite om mina PLANTOR förstås.
Och en hel del om sådant som ger mig LIVSENERGI

Välkommen att titta in här hos mig !
Lite om Lisa

Vem är Lisa ?Posted by Lisa i trädgården 16 Jan, 2011 23:47Vem är Lisa ?

Älskar att leva här och nu!

Jag är gift och har två nyss utflugna barn. Jag jobbade under många år på Mariestads-tidningen på annonsavdelningen. Valde att stanna hemma när vi fick andra barnet och har under de här åren jobbat med hushållning och odling, och tagit hand om mina barn förstås.
Mitt bidrag till hushållskassan har blivit outgifter och baklänges-pengar.


Det som är min största drivkraft i allt är engagemanget för vår natur och miljö och att värna om vår Jord.


Började odla för ca 25 år sedan på grund av mitt stora miljöintresse och att jag
ville ha giftfri mat. Först på lånad mark och för 20 år sedan flyttade vi hit till Karlsberg.

Först odlade jag nästan bara ätliga saker och bara lite blommor, men för 10 år sedan fick vi för oss att gräva ner en liten pool och göra en damm och då ville jag plantera lite runt. Började då att i större skala driva upp en massa plantor från frö och sticklingar, läste allt jag kom över, jag blev en ännu större trädgårdsnörd!
På den vägen är det.... å hur ska det sluta ???

Ju mer man lär sig - ju mer finns det att lära - visst är det fantastiskt !!!

Min trädgård hade säkert sett annorlunda ut om jag hade haft en stor pengapung att köpa växter för.

Nu fanns inte det, eftersom vi levt fyra personer på en lön.
Så trädgården är uppbyggd nästan helt av egetuppdrivet, fådda och ärvda växter.
Någon som hälsade på förra året frågade hur många växter jag hade. Jag svarade att det är nog drygt tusen sorter(prydnadsväxter), varpå gästen imponerades. Aahh, det är inte så mycket svarade jag, inte om man är trädgårdsmänniska.
Men, sa gästen, du har ju drivit upp ALLA SJÄLV ! Det är lätt att förringa sitt eget arbete kände jag då !

Men med facit i hand så hade jag inte velat ha det annorlunda, jag finner mycket större glädje i det jag drivit upp själv, eller det som har en historia och ofta ett namn efter givaren, än en färdigköpt planta. Jag hejar på Dagny, Maj-Britt, Sven-Ingvar, Per-Olof, Nils och mormor förstås, och alla de andra, varenda dag i trädgården.


De sista åren har det i alla fall blivit en hel del inköpt, när jag har sålt egna plantor så har jag köpt mig lite nya istället. Jag kommer dock alltid att tycka minst lika mycket om de vilda växterna och gamla sorters perenner, för mig finns inga arter som är finare än andra, fast älsklingsväxter har jag ju.

Favoriterna är Humleblomster, Violer och Primulor.
Bladväxter är jag svag för också, det blir nog ännu mer lundmiljö här i framtiden.
När min dotter var liten drog jag axeln ur led. Det blev inflammation ordentligt och sedan dess hade jag nästan ständig värk både natt och dag. 2005 blev det till slut äntligen en axeloperation efter 13 års eländig värk, idag fattar jag inte hur jag stod ut ! En månad efter axeloperationen åkte jag på diskbråck i nedre delen av ryggen, min sjukgymnast trodde inte det var sant. Hela den våren kunde jag bara stå och ligga och gå korta bitar. Kunde inte sitta och inte böja mig.
Ett helt år av hård träning med gråt och tandagnisslan tog vid, men när det passerat så kände jag WOW..det här blir bra !
Idag är jag så gott som helt värkfri (om jag inte bär mig dumt åt) och det är helt underbart ! TACKSAM !!!
Det tog ungefär tre år innan jag kunde gräva igen, så jag jobbar fortfarande på att komma ikapp det försummade, dock i lagom takt, jag är rädd om min kropp idag !

Jag brukar säga att man får det man behöver, och jag behövde nog det där diskbråcket för att lugna ner mig och lyssna in mig själv. Det blev en väldigt positiv förändring för mig. Idag är jag så tacksam för allt som livet ger, det är ju inte så självklart som man tror att kunna röra sig obehindrat och sköta om sitt hus och hem.


Intressen:
Mitt största intresse är att odla, det tar nästan all min tid. Men ibland tar jag mig tid till annat: läser mycket (vintertid), gillar att leta fakta. Vara i naturen och gärna en båttur med vår båt ut på Vänern, träffa goa vänner, musik och dansa...all möjlig dans, permakultur och andra alternativa odlings-former, återbruk, letar gärna på loppis, landskapsvård, pyssel & hantverk, friskvård, psykologi & energimedicin, healing, mat & mat som medicin, inredning...läser jag gärna om...men hinner nästan aldrig själv.
2010 startade jag en liten plantskola här hemma i trädgården. Du kan läsa mer om den på min hemsida www.lisastradgard.se och under kategorin: Plantskolan här på bloggen.

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lisa i trädgården 06 Feb, 2014 15:27

Hej Pernilla !
Ja det är bara att köra igång :-) Jag funderade många år...ville bli färdig först ! Men sen insåg jag att man aldrig blir färdig med trädgården, och rätt som det var så var jag igång. Jag kan säga att jag haft många kunder som uppskattar just det du beskriver, den lilla intima miljön och ett personligt möte, till skillnad mot de stora jättarna. Att jag sedan har ekologiska plantor tilltalar ju många också. Kul att du hittat in här hos mig, och har du vägarna förbi så titta in...och presentera dig förstås :-) Lycka till du också, med årets odlingar och ev framtida satsningar !

Posted by Pernilla 06 Feb, 2014 08:01

Härligt att läsa att du gått din egen väg! Jag har själv två barn (8 och 11) och valde för en tid sedan att säga upp mig från mitt jobb som sjuksköterska. Jag har länge haft i tankarna att det kanske skulle vara möjligt att skaffa sig en liten inkomst genom att just sälja växter som jag själv drar upp. För att jag tycker det är roligt, men också för att jag tycker det är så tråkigt att det finns så få alternativ till de stora opersonliga plantskolekedjorna. Så nyfiket läser jag din blogg och jag är glad att jag hittat den! Jag bor i Surahammar, men skulle jag få vägarna förbi Mariestad någon gång så är ett besök i din plantskola givet. Allt gott och lycka till med dina sådder!

Posted by Lisa i trädgården 27 Oct, 2013 17:45

Åh man tackar Malin, du är väl för go :-)
Jag vet ju inte hur du ser ut heller, mer än din glada krumelur som du ritade på brevet med fröerna jag fick...och så tror jag ju nu att du ser ut ;-) Jo man är ju lite osynlig såhär i etern, och så ska det kanske vara. Det har ju inte så stor betydelse med ålder som sagt när man brinner för samma saker. Det märks så väl när man är med i trädgårdsamatörerna, där många av medlemmarna häromkring har kommit upp en bit i åren. Men när man pratar växter så känns alla lika unga :-)) den energin intresset ger, det är häftigt ! Vi är i alla fall födda på 60-talet båda, fast jag är 62:a. Kram från Lisa

Posted by Malin 27 Oct, 2013 16:43

Hej Lisa!
Nu vet jag ju också hur trevlig du ser ut!!! Jag pratade med min man om dig för ett tag sedan och han frågade - är ni jämngamla? Jag fick fundera en stund och sa - har inte en aning! Vet inte ens hur hon ser ut - det har liksom inte varit viktigt... Vi har ju annat att "prata" om än sånt. Är inte det typiskt. När man har gemensamma intressen spelar inte ålder och annat någon roll. Därför är det så kul när man möts på nätet - då bevisas det på riktigt.
Ha det så bra
Kram från Malin född 69...

Posted by Lisa i trädgården 24 Mar, 2011 21:17

Tack Kerstin ! Ja man är nog som mest kreativ nattetid, åtminstone jag för jag är en riktig nattuggla, hi hi ! Ja det ligger nog en hel del sanning i det där ordspråket :
"Man får det man behöver" . Jag hittade förresten ett nytt häromdagen apropå det här , fint tyckte jag ! "Everyone must take time to sit and watch the leaves turn"Kram från Lisa

Posted by Vävkerstin 24 Mar, 2011 17:37

Vilken underbar biografi! Kollade klockslaget - typiskt att man formulerar sig så fritt, mjukt och insiktsfullt vid midnatt...
Jag har också nu i flera år varit säker på att vi får en stukning i foten, eller en inflammerad tumme, eller en låsning i ryggen just när vi som bäst behöver tagga ner lite, fast vi aldrig fattar det själva. För då MÅSTE vi ju bara lägga av ett tag, och vila. Inte göra nå't. Lyssna inåt.

Kram!