Grönsaker

Grönsaker

DET HÄR ÄR EN DEL AV ÅRETS SORTIMENT I LISAS TRÄDGÅRD:

www.lisastradgard.se

Tomatlista 2017

Tomater lågväxande normalstoraPosted by Lisa i trädgården 2017-04-22 00:33:55
Tomatlistan för år 2017 finns nu på min blogg:
titta här

Tyvärr hinner jag inte uppdatera listorna här med bilder och beskrivningar, men en hel del av sorterna finns beskrivna sedan tidigare.

Välkomna!
öppnar i maj.

Sallat och bladväxter

Sallat & bladväxterPosted by Lisa i trädgården 2013-03-28 09:24:01

Sådd och planering inför 2017 pågår. Detta sortiment kommer delvis att bytas ut.

Amaze

Bijou

Bladamaranth
Tricolor mix
Calaloo

Bowl grön plocksallat

Cerbiatta ekbladssallat

Frillice
en korsning mellan plocksallat och isbergssallat, krispig och fin.

Glasört, Sjökorall
är en mattgrön ört, som växer nedliggande eller upprätt och kan bli uppemot 3 dm hög. Förekom­mer allmänt på svenska västkusten och begränsat runt hela Östersjön. Det är egenligen en landväxt, men växer där det är som våtast och saltast.Kan ätas både rå och lätt kokt. Råa är de ganska krispiga och har en salt smak som är mycket angenäm, De kallas ibland för havsbönor då de påminner en del om brytbönor. Blanchera hastigt och servera al dente till fisk.

Italiensk Rucola, Sandsenap
flikigare än vanlig rucola och något starkare i smaken. Tålig, går inte så lätt i blom. Kan övervintra gynnsamma vintrar. Är egentligen perenn.

Lollo Rossa

Malabarspenat
slingerväxt där bladen kan användas i sallat eller som spenat. I växthus blir den ca 3 meter på en säsong och får på sensommaren lila blommor som övergår till svarta bär. Stjälkarna är vinröda och med de mörkt gröna köttiga bladen till är den mycket vacker !

Mangold

Lucullus finns nya små plantor av nu.

Mangold sår jag något senare, eftersom den lätt går i frö om det inte är tillräckligt varmt ute.

Oliver drivsallat

Palla Rossa cikoriasallat

Pak choi (höstsådd)
Black Summer F1
Colour & Crunch

Portlak
Succulent. En sk superfood-växt, dvs mycket nyttig ! Hög halt av A- och C-vitamin, mycket antioxidanter, mineraler som kalcium, kalium, magnesium, Omega-3 och en osedvanligt hög halt av EPA, eikosapentaensyra.
Vill du ha lite inspiration vad du kan göra med portlaken kan du läsa här

Red mustard frills
röd senapskål. En riktig snygging. Passar lika bra i blomkrukan som i grönsakslandet !

Red revolution
mörkt röd sallad

Rucola

Sallatsmix
Jag har sått 5 sorters sallat i samma kruka, ger en vacker sallad i olika färg.
Dela isär och sätt ut på 20 cm avstånd så får du fina plantor.

Trädgårdssyra
Syrliga blad som passar fint till tex fisk eller att blanda i salladen.
Många använder den till soppa eller blandad med spenat i stuvning.

Kryddväxter

KryddorPosted by Lisa i trädgården 2013-03-28 09:23:06Basilika
Ettårig. Den är mycket frostkänslig. Vid frilandsodling i varmt läge görs utplantering först när frostrisken är helt över, brukar vara i mitten av juni här. Odlas bäst i en lätt jord.
Kräver en varm, solig och väl skyddad växtplats. Odlas med fördel inomhus eller i växthus. Skörda eller nyp av de blommande skotten allteftersom, då grenar sig plantorna med nya skott. Används i sallader, soppor, såser och grönrätter.

Sorter:

Basilika
Ocimum basilicum
Sweet Thai
Thaibasilika är egentligen en form av Anisbasilika, men med svagare anisarom. Har långa smala blad, purpurfärgade stjälkar och blommor.


Basilika Ocimum basilicum
Genovese Aroma 2 (stam7)
(motståndskraftig mot Fusarium)
Genovese ger kraftiga, friska plantor med stora buckliga blad och stark smak. Vacker och kompaktare än vanlig Genovese.


Basilika Ocimum basilicum
Aromato (Ararat)
En ytterst kraftigvuxen sort som fritt utvecklad mycket väl kan bli 120-150 cm hög. Men odlas bäst tätt i kruka och blir då mycket bra. Bladen är rödgröna med stark arom.


Basilika Ocimum basilicum
Citronbasilika Mrs Burns
Starkast citronarom. Kraftigare planta med bredare blad än vanlig citronbasilika. Citronbasilika går i blom tidigare än annan basilika.


Basilika
Ocimum americum x basilicum
Blue Spice. Mycket tåligare än vanlig basilika. Blommar med vackra blomspiror på sensommaren.


Bronsfänkål
Smokey Används som vanlig fänkål men är otroligt vacker även i en perennrabatt.

Citrontémynta Monarda citriodora
Perenn men odlas oftast som ettårig, dåligt härdig. Både vacker och frisk typ som inte drabbas av mjöldagg som många andra temyntor. Mycket rik blomning under sensommar och höst. Rosalila blommor med något vitt. Bra snittblomma. Hela växten doftar citron och nyutslagna blad kan användas till te. Men framförallt är den mycket vacker. Se bild här

Dill

Gräslök
sort Elephant

Grekisk Oregano Origanum vulgaris ssp hirtum
Samothrake
Perenn. Vitblommig. Grekisk oregano är en flerårig väldoftande växt med vita blommor och små äggformade blad. Blommar i juli-september. Den har starkare arom än vanlig Oregano (Kungsmynta) men är inte lika härdig. Den har dock fungerat bra hos mig här i Lisas trädgård. Lätt kalkrik jord på solig ganska torr växtplats. Gärna i stenpartiet. Passar utmärkt att torka för att använda under vintern till pizza, varma smörgåsar och annan matlagning.

Gurkört
Hela örten smakar av gurka, både blad och blommor. Blommorna är fina att använda som dekoration i maten.

Isop
En flerårig halvbuske med aromatisk doft. Den blir upp till en halvmeter hög. Blommar från juli-sept med blå blommor. Det var munkarna som förde med sig isop till våra trakter. Under medeltiden var isop i ropet som läkeört vid andningsbesvär samt mot luftvägssjukdomar, uppblåst mage, värk i leder och öron. Som kryddväxt bör isop användas med försiktighet. Redan små mängder är tillräckligt för att den framträdande smaken ska komma till sin rätt. På grund av den lätt bittra smaken, som påminner om mynta, är den särskilt lämplig för sallader, såser, bönrätter, vilt och mörkt kött.

Kamomill Matricaria chamomilla
ettårig
Kamomill är en ettårig, starkt förgrenad vväxt med små prästkrageliknande blomor. Ses ofta förvildad upp till södra Norrland. Kan skiljas från sina nära släktingar Baldersbrå mfl på doften. Kamomill doftar starkt aromatiskt.
Man skördar toppskotten med blommorna och använder till te. Går bra att torka. Lugnar ner en orolig mage och är en bra kvällsdryck.

Kinesisk gräslök Allium tuberosum
Något högre än vanlig gräslök och har platta blad som smakar av vitlök. Blommar på sensommaren med vackra vita blombollar. Kan även odlas som prydnadslök !

Luftlök Allium
Perenn. En lustig lök som bildar smålökar i toppen av lökblasten. Löken kommer väldigt tidigt på våren med penntjocka blad och kan användas som gräslök. Fin att klippa lökringar av i sallader. Smålökarna som bildas på sensommaren kan antingen sättas i jorden för att få nya plantor eller användas i grytor och liknande. Har också provat att göra syltlök på dem, petigt men gott.

Mejram Origanum majorana

Mexicansk dragon Tagetes lucida

Persilja
krusbladig och slätbladig

Piplök Allium

Rosmarin Rosmarinus officinalis
(Växer väldigt långsamt, tveksamt om det hinner bli plantor klara till våren.)

Salvia Salvia officinalis

Shiso/Perilla
rödbladig . Perilla crispa/frutescens
Kransblommig växt med små ljusvioletta blommor i kvastar. Ettårig, asiatisk, ca 50 cm. (100 i växthus) hög buske med gröna sågtandade blad el. något fransiga, djupt violettröda hos den röda varianten. Vanlig i hela Asien.
Odlas som aromatisk och värmande köks-, krydd-, medicin- och garneringsväxt. Bladen har en speciell currylik smak och används färska eller torkade i soppor, sallader, inläggningar, tempura etc. Även frön och blomställningar används. (Runåbergs) Se bild här

Timjan Thymus vulgaris
sort German Winter
Ska vara en härdigare sort av timjan som klarar vintern bättre. Men som alltid, täck vintergröna växter mot vårsolen tidigt på året, annars frystorkar de bort.

Vinterkyndel Satureja montana
Flerårig. Kyndel kallas på tyska Bohnenkrut=bönkrydda. Inte bara en aromatisk smaksättare utan motverkar också gasbildning. Plantan bör vintertäckas. Trivs på lätt näringsrik jord i sol. Blommar i juli-september med vita blommor som lockar bin och humlor. Bladen är mest aromatiska före blomning. Skörda vid torrt väder. Efter skörd kommer nya skott. Bild kan du se härLökväxter

LökväxterPosted by Lisa i trädgården 2013-03-28 09:22:17
Gräslök Allium schoenoprasum
Flerårig. Blommar i juni normalt. Även blommorna är goda att använda tex som garnering i salladen. Växten blir som en tuva 25-30 cm hög. Plantan delas med några års mellanrum för att låta lökarna få mer plats och föryngra plantan.

Kinesisk gräslök Allium tuberosum
Flerårig. Något högre än vanlig gräslök och har platta blad som smakar av vitlök. Blommar på sensommaren med vackra vita blombollar. Kan även odlas som prydnadslök i rabatten.

Luftlök Allium x proliferum
Flerårig. En lustig lök som bildar smålökar i toppen av lökblasten. Löken kommer väldigt tidigt på våren med penntjocka blad och kan användas som gräslök. Fin att klippa lökringar av i sallader. Smålökarna som bildas på sensommaren kan antingen sättas i jorden för att få nya plantor eller användas i grytor och liknande. Har också provat att göra syltlök på dem, petigt men gott. Även löken i jorden kan användas som vanlig gul lök...men då blir den ju inte flerårig.

Piplök Allium fistulosum
Flerårig. Växer i en tuva med kraftiga ihåliga lökblad och högst upp i toppen kommer en rund vit lökblomma. Plantan blir omkring 40 cm hög. Blombollarna har jag fått tips om av en kund att de är goda att lägga i folie tillsammans med lite smör på grillen. Stjälkarna används som gräslök eller purjolök.

Purjolök
Tvåårig. Sorter i år:
Planteras ut när frostrisken är över, sätt dem en och en med ca 15 cm mellan plantorna och 40-60 cm mellan raderna. Plantera löken rätt djupt för att få en längre vit del på stjälken. Man kan också kupa upp jord runt löken någon gång under sommaren. Purjolök vill ha näringsrik jord med ett högt PH värde. Om man övervintrar plantorna så går de i blom andra året.Medicinalväxter

MedicinalväxterPosted by Lisa i trädgården 2013-03-28 09:21:45

Kamomill Matricaria chamomilla
ettårig
Kamomill är en ettårig, starkt förgrenad växt med små prästkrageliknande blommor. Ses ofta förvildad upp till södra Norrland. Kan skiljas från sina nära släktingar Baldersbrå mfl på doften. Kamomill doftar starkt aromatiskt.
Man skördar toppskotten med blommorna och använder till te. Går bra att torka. Lugnar ner en orolig mage och är en bra kvällsdryck.

Mariatistel Silybum marianum
Kallas även Stygntorn, å det kan man ju förstå när man tagit i dem ;-) Mycket vassa blad och tistelblommor. Ettårig tistel. 1-2 meter hög med vackra spräckliga blad som den enligt traditionen fått när jungfru Maria spillde mjölk på den. Medicinalväxt för levern. Även kryddväxt, späda blad kan användas som mangold om man klipper bort det vassa. Blombottnar kan användas på samma sätt som kronärtskocka.

Sibirisk hjärtstilla
om den övervintrat finns det plantor. Ska vara perenn men är tydligen dåligt härdig.Kålsorter

KålväxterPosted by Lisa i trädgården 2013-03-28 09:21:08
Broccoli Thompson

Broccolo Veronica F1
korsning mellan blomkål och broccoli. Limegröna regelbundet formade toppiga huvuden.

Broccoli, Sprouting Broccoli

Brysselkål


Kålrabbi

Wiener blå, lilatonad normalstor, bäst när den skördas som en femkrona stor.

Superschmelz, kan bli jättestor, som en fotboll. Fin till lagring under vintern.

Blomkål, mix vit och lila

Majs

MajsPosted by Lisa i trädgården 2013-03-28 09:20:13
Majs

Ashworth
Double Standard
Popcornmajs White Selection
Svart majs (Painted Mountain)Kronärtskocka

KronärtskockaPosted by Lisa i trädgården 2013-03-28 09:19:58
Kronärtskocka Cynara scolymus
Odlas i kraftigt gödslad jord och planteras ut när frostrisken är helt över. Förodlas från januari-februari inomhus.

Sorter:


Green Globe
Gammal (1863) välkänd och pålitlig sort som ger ganska tunga 8-10 cm. stora, runda till plattrunda skockor på plantor som blir 1-1,5 meter höga. Green Globe är snabb nog att ofta ge fina skockor redan första året här i mellansverige.
(Bild och text lånad hos Runåbergs.)

Violet de Provence
Purpurfärgad skocka. Vintertäckes noga eller övervintras frostfritt. Blomknopparna skördas efterhand strax innan de öppnar sig. (Impecta)
Next »