Grönsaker

Grönsaker

DET HÄR ÄR EN DEL AV ÅRETS SORTIMENT I LISAS TRÄDGÅRD:

www.lisastradgard.se

Chilisorter 2018

ChiliPosted by Lisa i trädgården 2013-02-17 23:03:13


2018 års chilisorter

Detta året blev ett katastrof-år för min chili och paprika smiley
Så sortimentet är inte alls så här stort, kanske blir det några till på borden i juni, men just nu är det bara några få sorter.Har idag 7 mars räknat vilka sorter som kommit upp och dessa hoppas jag kunna erbjuda i plantbutiken i vår:


CHILISORTER 2018

Aji minas gerais

Cayenne long slim

Citronchili

Cohiba F1

Erotica


Glockenpaprika

Habanero Choco Scotch Bonnet
Habanero orange het
Hot Bulgarian Carrot
Hot Lemon /Helenas
Hot Orange Wonder

Hungarian Hot Wax

Jalapeno


Lila Fishpepper/egen sort
Lisas juleträd/egen sort
Medina F1 även kallad Turbochili
Minichili


Mörkbladig röd chili/egen sort
Omnicolour

Pimiento Dolce di Bergamo
Pimientos de Padron
Razzamatazz

Rokita


Satans Kiss/fåtal

Turkisher Gewurzpaprika mild (många tyckte den smakade mer som paprika)


Här finns lite äldre beskrivningar av sorter som jag haft tidigare. Dessa får stå kvar, en del kommer tillbaks fler år.


Aji Blanco Cristal
Ej så stor planta. Fin i kruka. Frukterna som är ca 10 cm långa är först vita och blir sedan vackert röda. Plantan har både vita och röda frukter samtidigt, mycket dekorativt. Mognar tidigt och ger stor skörd. Passar i fyllningar och grytor. Går även på friland i varma lägen. Mild-medelstark.

Black Jalapeno
Mildare variant av den kända Jalapenon.

Black Pearl
Hetast av alla ? Mycket vacker liten planta med mörka blad. Får helt svarta runda frukter som senare mognar över till rött. Fin att krukodla som prydnad.

Blue Christmas
Capsicum annuum
Ganska hög men inte så yvig i växten. Mörkbladig vacker planta som får först lilatonade frukter som övergår i starkt orange som mogna. Mycket dekorativ !
Medelhet med typisk annuum-smak.


Czekoslovakian Black

Espelette

Fishpepper
capsicum annuum. Grönvitt bladverk (tyvärr inte alltid visar det sig) och mängder av vackert randiga frukter i grön, röd, vit, och gula nyanser. Mycket stort träd, yvigt. Detta är en sort som kom med afrikanska slavar via dom västindiska öarna under 1800-talet. Ger stora skördar och har en behaglig hetta som passar perfekt till fiskrätter, därav namnet.

Fruit`n Spice

Gul körsbärspeppar
Ganska liten planta, passar i kruka. Får ljusgula runda frukter tidigt. Mognar i lackröd. Medelstark. Passar bra i inläggningar och grytor. Ofta ser man liknande runda chilisar på glasburk i butiken.

Gusto green F1

Hot Lemon

Hot Orange
Ett fantastiskt vackert litet träd ca 70 cm högt. Översållat med 5 cm långa riktigt orange frukter (ser ut som små morötter nästan) Medelhet till het. Mognar tidigt.

Hungarian hot wax

Jalapeno

Jamaican Bell

Jamie

Monkeyface

Omnicolor

Peperone Padron

Tapaschili från nordvästra Spanien. Också kallad rysk roulette-chili, därför att ungefär var 10 frukt är jättestark och de andra är det inte :-)
På en spansk tapasbar serveras de med en kall spansk öl, man plockar dem ljusgröna, fräser i olivolja och kryddar med havssalt. Kolla film hur det görs här
eller lite mer avancerat här


Red cherry pepper/ Röd körsbärspeppar

Red Peter Pepper
Ganska stor planta med mängder av röda något krokiga chilifrukter ca 5-7 cm långa. Medeltidig och mycket rikgivande. Mild-medelstark.

Rocoto Canario
Capsicum pubescens. Kallas även Manzano (som betyder äpple eftersom den liknar ett) eller Locoto. Höghöjdschile, odlas som alla rocotosorter i Anderna och är den stora sorten som alla använder. Plantan har ludna blad, för att tåla kylan på de höga höjderna bättre. De nästan äppelstora orangeröda frukterna och de blå blommorna ger en riktigt vacker planta. Den är het och en riktigt fin chili till grytor.
Frukten har svarta frön.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.